Gemeente Purmerend biedt eigen geo-portaal als open source applicatie aan

In 2016 zat de gemeente Purmerend middenin een aanbesteding voor een geo-portaal/geo-magazijn. Het moest onder andere hun WebGis systeem gaan vervangen dat al over z’n end-of-life cyclus heen was. Het project wilde niet vlotten: teveel overlap met al gebruikte applicaties, een vendor lock-in met verplichting tot aanschaf van ongewenste extra software, niet kunnen voldoen aan gevraagde wensen en ook nog eens exorbitante prijsstijgingen bij een potentiele leverancier. Het Team geo besloot het project stil te leggen en zich te beraden op andere stappen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Na bezoeken aan verschillende gemeentes wordt besloten om in eigen beheer een Gis Viewer te gaan bouwen. Hierbij zal de data vanuit de bron getoond worden zonder dat er een kopieslag plaatsvindt naar een centraal geo-magazijn. Met het oog op de Wet Open Overheid en de Omgevingswet wil de gemeente Purmerend haar open data publiceren op het openbare gedeelte van deze Gis Viewer. Er moet voor de inwoners van Purmerend 1 punt zijn waar zij alle open data van de gemeente kunnen terugvinden.

Met twee programmeurs gaat Purmerend aan de slag om samen met de betrokken teams deze Gis Viewer te bouwen. Binnen een jaar staat de basisversie van Atlas klaar om gebruikt te worden. Er moet nog veel gebeuren maar in de daaropvolgende twee jaren staat er een product dat door de hele organisatie en daarbuiten gebruikt wordt om data, verspreid opgeslagen binnen de organisatie, centraal te publiceren.

Mede door het verloop van medewerkers en voor de continuïteit van Atlas, wordt besloten om voor de verdere ontwikkeling een extern bedrijf in te schakelen. Zij zullen de ontwikkeling van het in Django en Javascript geschreven Atlas, veilig moeten stellen. Er wordt gekozen voor Delta10. Als gemeente Purmerend hebben we dan al besloten dat we Atlas als open source software beschikbaar willen stellen aan andere gemeentes en instellingen.

Delta10 blijkt de perfecte partner te zijn om dit op de rit te zetten. In korte tijd zorgen zij ervoor dat Atlas geschikt gemaakt wordt voor algemeen gebruik en dat de software eenvoudig geïnstalleerd en gebruikt kan worden. Zij kiezen ervoor om de Atlas in een Docker container te gieten voor een snel en eenvoudig hergebruik van de software.

Voor gemeenten die op zoek zijn naar een snel en gebruiksvriendelijk geo-portaal en daar hun eigen bijdrage aan willen kunnen geven, is Atlas een interessant product. Sinds afgelopen week is het mogelijk om Atlas via Gitlab te downloaden en te installeren. Een beknopte maar duidelijke installatiehandleiding is uiteraard bijgevoegd en een gebruikshandleiding bevindt zich binnen de Viewer zelf.

Geïnteresseerde gemeenten kunnen direct met Atlas aan de slag. De back-end is geschreven in Django, de front-end is opgebouwd in Java script. Atlas maakt gebruik van Geoserver en Postgres als database.

Met vragen over het Atlas project kan contact worden opgenomen met Sanne Griffioen, Coördinator Datalab gemeente Purmerend: s.griffioen@purmerend.nl.

Afbeelding
overzichtskaart Atlas