Nieuws voor ondernemers

Blijf op de hoogte van al het nieuws voor en over ondernemen in de gemeente Purmerend en laat u inspireren door andere ondernemers. 

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws over werken en ondernemen in de gemeente meld u dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Lees hier de laatste ondernemersnieuwsbrief

Of laat u inspireren door andere ondernemers. 

Interviews

De gemeente Beemster en Purmerend hebben samen met Edam-Volendam, regionale kennisinstellingen, (bouw)ondernemers en partijen zoals Staatsbosbeheer de ambitie om dé houtbouwregio van Noord-Holland te worden. Frans Konijn is als meubelmaker groot voorstander van deze duurzame ontwikkeling en onderschrijft dat bouwen met hout de toekomst is. In 2008 is hij de Beemster School voor Meubelmaken gestart. Hier kun je terecht als je je hobby meer vorm wilt geven, je verder wilt ontwikkelen in het vak of je wilt laten omscholen tot meubelmaker. ‘Beemster en Purmerend zijn plekken van de makers’, zegt Frans. ‘Die ambachtsmentaliteit moeten we niet kwijtraken, dat is wat ons uniek maakt.’ Want Beemster + Purmerend: #datwerkt!

In de houtplaats op de Zuiderweg komen veel verschillende soorten mensen samen. ‘Dit gaat van kraamverzorgsters tot aan mensen uit de financiële wereld die het zat zijn om de hele dag achter een scherm te zitten’, legt Frans uit. ‘Eén op de tien mensen die zich aanmelden voor de cursus, maken van meubelmaken uiteindelijk hun vak. De meesten beginnen als hobbyist, waarna het soms zo goed bevalt dat ze er hun (parttime) baan van maken. Ze komen bijvoorbeeld terecht bij de scheepsbouw of gaan aan de slag als interieurbouwer.’

Frans vertelt verder: ‘Bouwen met hout is geweldig. Het is een waanzinnig product met oneindig veel mogelijkheden. Je begrijpt dat ik er voorstander van ben om houtbouw meer te stimuleren. Naar mijn idee is bouwen met biobased materialen de toekomst en de richting waar we met z’n allen naartoe moeten bewegen. Daar werk ik graag aan mee.’  

Frans richtte zijn bedrijf op toen zijn buurvrouw hem destijds vroeg haar de kneepjes van het vak te leren. Toen is het balletje gaan rollen en werd duidelijk dat hij zijn liefde voor hout- en meubelbouw graag met anderen deelt. Inmiddels runt hij een succesvolle leerschool die ieder jaar blijft groeien. 

https://beemsterschoolvoormeubelmaken.nl/

Frans Konijn - Konijn Meubelmakers
 

Op donderdag 7 oktober is de lancering van Smaak, het eerste kookboek met gerechten van horeca-ondernemingen uit Purmerend en Beemster. Want Beemster + Purmerend: #datwerkt! We spraken erover met de initiatiefnemers: Arwin Versteyne (Brasa), Marjolein de Reus (Kozee) en Sven Tishauser (Restaurant & Bar Twaalf).

Arwin: ‘Het wordt een prachtboek, het mooiste kerstcadeau dat je dit jaar kunt geven. Uiteindelijk komen meer dan 40 horecabedrijven uit Purmerend en Beemster terug in het kookboek. Het werden er steeds meer, want iedereen wilde meedoen. De lancering valt samen met de start van de Dutch Food Week in Beemster, waarmee we eten en voedsel in de regio extra op de kaart zetten.’

Sven: ‘We zien het boek behalve als kookboek ook als visitekaartje voor onze horeca. Mensen denken misschien dat het in Purmerend en Beemster veel van hetzelfde is – dit boek laat juist zien hoeveel variatie er is! Zo word je ook geïnspireerd om eens ergens te gaan eten waar je anders misschien niet snel naartoe zou gaan.’

Marjolein: ‘Er staan gerechten in op verschillende niveaus. De ene creatie draai je zo in elkaar en bij een ander sta je uren in de keuken. Dat laat meteen ook het ambacht zien: wat komt er allemaal bij kijken voordat een gerecht op je bord ligt. En als je het na het lezen toch te veel gedoe vindt om het zelf te maken, dan weet je ook meteen waar ze het voor je kunnen maken!’

Het boek kost € 19,90 en is te bestellen op kookboeksmaak.nl.

Kookboek Smaak - Ondernemen in Purmerend