Enquête over parkeren in Purmerend

Wij werken aan een nieuwe parkeervisie, nieuw parkeerbeleid en een nieuwe parkeernormennota. Daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Wilt u ons laten weten hoe u over het parkeren in onze gemeente denkt? Vul dan tot en met zondag 26 januari de digitale enquête in. Het invullen kost slechts 5 minuten en is anoniem.

Hulp nodig bij het invullen?

Lukt het u niet om de enquête in te vullen? Dan kunt u langskomen in de wijk.

  • Donderdag 9 januari van 14.00 tot 17.00 uur in het netwerkcafé, stadhuis Purmerend
  • Dinsdag 14 januari van 14.00 tot 17.00 uur in Bij Moeders in de Kosterij, Middenbeemster
  • Donderdag 16 januari van 14.00 tot 17.00 uur bij het Infopunt Wheermolen
  • Dinsdag 21 januari van 14.00 tot 17.00 uur in Buurtcentrum Gildeplein, Purmer-Noord
  • Donderdag 23 januari van 14.00 tot 17.00 in de Bibliotheek Waterland, Waterlandlaan 40

Komen deze tijden of locaties u niet uit? Dan kunt u hulp vragen bij het Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Waterland aan de Waterlandlaan 40.

Wat gebeurt er met de resultaten van de enquête?

De resultaten van de enquête gebruiken we bij het opstellen van een nieuwe parkeervisie en nieuw parkeerbeleid. In de enquête vragen wij inwoners, bezoekers en ondernemers hoe zij denken over het parkeren in de gemeente. Wij leggen een aantal stellingen voor en vragen in hoeverre u het hiermee eens bent. Vervolgens kunt u op een kaart plekken in de gemeente aanwijzen waar het parkeren van auto’s of fietsen goed gaat en waar het beter kan. Het doel van de enquête is om een algemeen beeld te krijgen van hoe in Purmerend wordt gedacht over parkeren. Ook halen we de belangrijkste aandachtpunten op en brengen we ideeën en belevingen van inwoners, bezoekers en ondernemers in kaart.

Om tot een nieuwe parkeervisie, nieuw parkeerbeleid en een nieuwe parkeernormennota te komen wordt niet alleen een enquête uitgezet. Ook resultaten van bestaande onderzoeken zoals parkeerdrukmetingen en bezoekcijfers van parkeergarages worden meegenomen. Daarnaast organiseert een adviesbureau dat door de gemeente is ingehuurd klankbordgroepen voor werknemers van de gemeente (bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en economie) en externe belanghebbenden zoals ondernemers in de verschillende BIZ-zen en Spurd. Uiteindelijk worden de parkeervisie, het parkeerbeleid en een parkeernormennota aan het college en de gemeenteraad voorgelegd.

Wat is een parkeervisie, parkeerbeleid en parkeernormennota?

In de parkeervisie staat beschreven hoe gemeente Purmerend in de toekomst omgaat met parkeren. In het parkeerbeleid staat beschreven met welke maatregelen wij deze doelen willen bereiken en kijken we naar parkeren van verschillende voertuigen als auto’s, (elektrische) fietsen, scooters, campers en meer. In de parkeernormennota wordt onder andere bepaald hoeveel parkeerplaatsen er moeten komen bij nieuwe ontwikkelingen.

Waarom nieuwe parkeervisie en nieuw parkeerbeleid?

Ons huidige parkeerbeleid komt uit 2012 en is verouderd. Hierdoor wordt bij gebiedsontwikkelingen vaak afgeweken van het parkeerbeleid en de -normen. Daarom is het noodzakelijk om een nieuw parkeerbeleid op te stellen. Dit beleid moet aansluiten bij de ambities voor de groei van de stad, de visie op de binnenstad en het in 2022 vastgestelde mobiliteitsbeleid.

Om een nieuw parkeerbeleid te maken moet eerst een nieuwe parkeervisie worden opgesteld. Daarin beschrijven we hoe we in de toekomst omgaan met parkeren in onze gemeente. In deze visie worden de kaders meegegeven voor het maken van het nieuwe parkeerbeleid en de parkeernormennota.

Het doel is om nieuw parkeerbeleid te krijgen dat aansluit bij de ontwikkelingen en de groei van de stad. Hierin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met verschillende doelgroepen, parkeerzones, toekomstige locaties voor parkeergarages- en terreinen en parkeren op afstand van wonen of werken. Ook kijken we naar de mogelijkheden voor het verminderen van parkeerruimte op straat. Dit doen we in het kader van vergroening en het klimaatadaptief inrichten van de buitenruimte.