Hondenbelasting

Heeft u 1 of meer honden dan betaalt u in de gemeente Purmerend hondenbelasting.

Met het geld dat deze belasting opbrengt, zorgt de gemeente onder andere voor het schoonhouden en inrichten van uitlaatroutes en losloopgebieden. Meld uw hond daarom bij ons aan.

Meer informatie over hondenbelasting leest u op de website Overheid.nl.

Uitzondering buitengebied

Als u in het buitengebied woont, hoeft u in 2024 geen hondenbelasting te betalen. Het buitengebied is het gebied buiten de omlijnde gebieden van de gemeente, zoals aangegeven op deze kaart.

Kosten

De hondenbelasting is € 90,60 per hond.

Hond aanmelden

Dit kan online via DigiD:

Hond aanmelden

of stuur per post het ingevulde Aangifteformulier Hondenbelasting naar:

Gemeente Purmerend
Team Belastingen
Antwoordnummer 55
1440 VB Purmerend.

De gemeente controleert vaak op hondenbezit. Als hieruit blijkt dat u uw hond(en) niet heeft aangemeld, kan de gemeente een extra hoge belasting opleggen. Dit kan ook over eerdere belastingjaren.

Hond afmelden

Wilt u uw hond afmelden, bijvoorbeeld omdat deze overleden is of naar een andere eigenaar is gegaan? Meld dit dan binnen 6 weken schriftelijk aan ons. Stuur een bewijs mee waaruit blijkt dat u de hond niet meer heeft. Dit kan van de dierenarts, het dierenasiel, het dierencrematorium of van de nieuwe eigenaar zijn.

Uw hond afmelden kan online via DigiD via onderstaande knop.

Hond afmelden

of stuur per post het ingevulde formulier afmelden hondenbelasting naar:

Gemeente Purmerend
Team Belastingen
Antwoordnummer 55
1440 VB Purmerend.

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente, dan krijgt u ontheffing vanaf de eerste van de maand, volgend op het tijdstip van uitschrijving uit de basisadministratie van Purmerend.