Jeugdfonds Sport en Cultuur

Als het financieel niet mogelijk is dat uw kind kan sporten, meedoen aan bijvoorbeeld muziekles of een schildercursus, dan kunt u een beroep doen op het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Nieuw vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 neemt de gemeente Purmerend de uitvoering van het Jeugdfonds Sport en Cultuur in eigen handen. Deze verandering betekent dat aanvragen voortaan direct via het Meerdoen-team van de gemeente lopen.

Tot december 2024 via het Jeugdfonds Sport en Cultuur

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen als de ouders hier zelf geen financieringsmogelijkheden voor hebben. Meestal gaat dit om ouders met een maximaal gezamenlijk inkomen van 120% van het sociaal minimum. Maar er kunnen afwijkende situaties zijn. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoedt geen contributie en/of attributen met terugwerkende kracht.

Voorwaarden

  • Uw kind is jonger dan 21 jaar
  • U kunt voor uw kind(eren) een aanvraag doen voor zowel sport als cultuur. Dit mogen per jaar maximaal 3 aanvragen zijn voor een totaalbedrag van maximaal € 425,-. Een aanvraag kan voor kortere duur dan 1 jaar zijn. Wel moet de aanvraag als doel hebben dat uw kind structureel mee kan doen. Mocht er na het betalen van de contributie geld over zijn, dan is het mogelijk om voor het resterende bedrag (maximaal € 100,-) sportkleding of attributen aan te vragen.
  • De vergoeding wordt rechtstreeks betaald aan de sportvereniging of de aanbieder van culturele activiteiten. U ontvangt dus zelf geen geldbedrag.

Aanvragen

U kunt zelf geen aanvraag indienen, hiervoor gaat u naar een intermediair. Een intermediair is bijvoorbeeld iemand van het wijkteam, uw casemanager bij de gemeente of een maatschappelijk werker op school.

Weet u niet bij welke intermediair u terecht kunt? Bel dan met de gemeente 0299 452 452 of Clup welzijn 0299 480 630.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de gemeente de aanvragen voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur zelf uitvoeren. Dit stelt de gemeente in staat om breder te kijken naar de behoeften van gezinnen en meer maatwerk te bieden. Het MeerDoen-team van de gemeente kent de inwoners vaak al en kan hen doorverwijzen naar aanvullende ondersteuning als dat nodig is, wat zorgt voor een betere samenwerking met lokale partijen.

De voorwaarden blijven hetzelfde als voorheen. Het enige verschil is dat de aanvraag nu niet meer via een intermediair gaat, maar door de ouder of inwoner zelf kan worden ingediend. Dezelfde voorwaarden worden gehanteerd zoals bij andere MeerDoen-regelingen.

Het MeerDoen-team kijkt niet alleen naar de aanvraag voor sport en cultuur, maar onderzoekt ook of een gezin recht heeft op andere vormen van ondersteuning. Dit zorgt ervoor dat gezinnen breder geholpen kunnen worden bij hun behoeften.

Vanaf februari 2025.

Om een MeerDoen-aanvraag in te dienen, moet je het aanvraagformulier invullen. Dit formulier kun je via de website verkrijgen of telefonisch opvragen. Het formulier wordt dan per e-mail of post naar je gestuurd. In de bijgevoegde brief of e-mail vind je informatie over hoe je het ingevulde formulier en de benodigde documenten kunt indienen.

Binnen 8 weken moeten wij een besluit sturen, maar wij proberen een aanvraag zo spoedig mogelijk te behandelen.