Bestemmingsplan Buitengebied Beemster
De gemeente heeft het bestemmingsplan voor het buitengebied van Beemster geactualiseerd met het bestemmingsplan ‘Buitengebied Beemster 2012 - partiële herziening 2021’.
In dit plan is geregeld hoe de grond gebruikt mag worden en wat er op de grond gebouwd mag worden. Het plan is sinds 1 maart 2023 onherroepelijk. Wel heeft de Raad van State in zijn uitspraak naar aanleiding van beroepen een aantal specifieke onderdelen vernietigd en daarbij opdracht gegeven het plan te repareren.
In de partiële herziening zijn de afspraken die we hierover hebben gemaakt officieel vastgelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Bedrijven mogen onder voorwaarden bouwen 'buiten het bouwvlak' binnen 2 hectare.
- De mogelijkheden voor nevenactiviteiten zijn verruimd.
- De maximale goothoogte van bedrijfsgebouwen is verhoogd van 4 meter naar 5,5 meter.
- Voor bepaalde onderwerpen is het mogelijk om, voordat u een plan indient, een keukentafeloverleg met de gemeente aan te vragen.
- Het is makkelijker gemaakt om 'in te wonen' op het erf.
Reparatie
Om invulling te geven aan de opdracht van de Raad van State heeft de raad op 29 juni 2023 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Beemster 2012 - reparatie partiële herziening 2021’ vastgesteld. In het reparatieplan zijn correcties aangebracht op het genoemde bestemmingsplan.
Echter op 6 december 2023 heeft de Raad van State de werking van dit reparatieplan geschorst naar aanleiding van een ingediend verzoek om een voorlopige voorziening.
Uiteindelijk heeft de Raad van State op 17 juli 2024 uitspraak gedaan op de 2 ingediende beroepen tegen het reparatieplan buitengebied. Het beroep gericht tegen de caravanstalling gevestigd aan de Nekkerweg 52 is bij de einduitspraak op alle punten ongegrond verklaard. Het beroep over het borgen van het karakteristiek van het Beemster erf geeft aanleiding voor een tussenuitspraak waarbij de zogenaamde bestuurlijke lus wordt toegepast. De volledige uitspraak van 17 juli 2024 vindt u hier. De Raad van State vindt dat met de reparatie van het bestemmingsplan voor het buitengebied van Beemster op een aantal punten nog niet volledig is voldaan aan de opdracht in de uitspraak van 1 maart 2023.
De Raad van State geeft de gemeente de gelegenheid om alsnog volledig aan de opdracht te voldoen. De punten die de Raad van State aangeeft, gaat het college verwerken in een nieuw raadsvoorstel. Na de zomer ontvangt de raad dit voorstel.
Wilt u alle wijzigingen bekijken?
U vindt de partiële herziening, de uitspraak van de Raad van State van 1 maart 2023 en de reparatie op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Tot half januari 2022 lag de vastgestelde herziening van het bestemmingsplan buitengebied ter inzage. Het nieuwe bestemmingsplan is al in werking getreden. Tijdens de periode dat het plan ter inzage lag, zijn 4 beroepen ingesteld. De Raad van State uitspraak gedaan over deze beroepen. Van de 4 beroepen zijn er 4 (deels) gegrond verklaard. Dit betekent bestemmingsplan gerepareerd moest worden om recht te doen aan de uitspraak van de Raad van State. De rest van het bestemmingsplan is en blijft ongewijzigd.
Het reparatieplan buitengebied is op 29 juni 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Tussen 24 juli en 4 september 2023 lag het ter inzage. Tegen dit plan is ook beroep ingesteld en is een verzoek om een voorlopige voorziening gedaan. Door dat verzoek is de reparatie nog niet in werking getreden.
Het projectteam heeft een aantal presentaties gegeven aan de gemeenteraad over het proces om het bestemmingsplan te wijzigen. Deze bijeenkomsten kunt u terugkijken:
- Op dinsdag 25 mei was een themabijeenkomst voor raadsleden over het bestemmingsplan buitengebied.
- Op donderdag 1 april heeft het projectteam het aangepaste bestemmingsplan gepresenteerd aan de leden van de gemeenteraad.
- Op 2 februari heeft het projectteam een presentatie gehouden voor leden van de gemeenteraad. In deze themabijeenkomst is het proces toegelicht en uitgelegd hoe we in samenwerking met de klankbordgroep aan de slag zijn. Aan het begin waren er wat problemen met het geluid, maar vanaf 21:42 doet het geluid het ook.
Een belangrijk onderdeel in de participatie is de klankbordgroep. Met deze groep, die bestaat uit ondernemers en andere belanghebbenden, gingen we 3 keer tijdens het proces in gesprek. De eerste keer om uitgangspunten voor de actualisatie op te halen. De tweede keer bespraken we aan de hand van een voorbeeldplan en stellingen welke manier van werken aansluit bij de ideeën van de deelnemers en spraken we over het proces om te komen tot een vergunning. De derde keer hebben we de voorstellen voor wijziging van het bestemmingsplan besproken. De klankbordgroep dacht mee, de uiteindelijke keuzes zijn gemaakt door college en raad.
Wilt u op de hoogte gehouden worden over het bestemmingsplan buitengebied? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief over het bestemmingsplan.
Hieronder vindt u een overzicht van eerder verstuurde nieuwsbrieven.
Eerder stuurden we: