De Koog

De Koog is een belangrijk ontwikkelgebied in Purmerend. Met de komst van de E|SPORTS TECH CAMPUS wordt het een moderne en levendige plek waar wonen, sport, onderwijs en werken samenkomen.

De campus en het bedrijventerrein bieden ruimte voor technologie, bedrijven en talentontwikkeling en zorgt voor meer banen, innovatie, beter onderwijs en een sterke regionale economie. Het Campushart wordt ook een plek waar studenten kunnen leren, wonen en recreëren.

Ontwikkelstrategie & Spelregelkaart Campushart

In september 2024 heeft de raad de Ontwikkelstrategie voor De Koog vastgesteld. Deze strategie biedt een gefaseerde aanpak van het gebied, waarbij er gestart wordt met het Campushart. Voor dit gebied is 27 maart 2025 een Spelregelkaart vastgesteld. Deze kaart geeft eigenaren en ontwikkelaars een concreet beeld over de mogelijkheden van hun perceel. De kaart bevat regels over onder meer bouwhoogtes, functies van gebouwen, programma’s en voorwaarden.

Wat voorafging

In 2019 startte de gemeente een pilot om te onderzoeken of er belangstelling is bij eigenaren van onroerend goed in het gebied om De Koog van een werkgebied te veranderen in een gemengd werk-woongebied. Dit heeft tot grote belangstelling geleid. De gemeente nam de leiding bij de nieuwe ontwikkelingen. Hiervoor heeft de gemeenteraad op maart 2021 ingestemd met het opstellen van een gebiedsvisie voor De Koog. Voorwaarde hierbij was wel dat de huidige ondernemers hun bedrijfsvoering konden voortzetten.

Hieronder beschrijven we kort de belangrijkste momenten rondom de ontwikkeling van De Koog.

De ontwikkelstrategie biedt een gefaseerde aanpak van het gebied en komt voort uit de Gebiedsvisie. In de eerste fase van de ontwikkelstrategie ligt de focus op het Campushart. Voor dit gebied is een Spelregelkaart opgesteld. De kaart bevat regels over onder meer bouwhoogtes, functies van gebouwen, programma’s en voorwaarden. Dit geeft eigenaren en ontwikkelaars een concreet beeld over de mogelijkheden van hun perceel. Op 27 maart 2025 heeft de raad ingestemd met de spelregelkaart voor het Campushart.

Als gevolg hiervan is de wet gemeentelijke voorkeursrecht (Wvg) vervallen voor het volledige gebied binnen De Koog. Nu eigenaren en ontwikkelaars weten met welke regels ze moeten werken, is het niet meer nodig de aanbieding van percelen eerst aan te bieden aan de gemeente.

Op 26 september 2024 heeft de raad de Ontwikkelstrategie voor De Koog vastgesteld. De Ontwikkelstrategie beschrijft de wijze waarop de visie op het gebied in ruimtelijke, maatschappelijke en financieel haalbare stappen tot realisatie kan komen. In de Ontwikkelstrategie is de routekaart met vervolgstappen opgenomen, hoe de verschillende deelproducten tot stand zijn gekomen, hoe deze met elkaar samenhangen, en op welke punten deze ontwikkelstrategie afwijkt van de in februari 2023 vastgestelde gebiedsvisie.

Bij deze vaststelling verviel het gemeentelijk voorkeursrecht (Wvg) voor een gedeelte van het gebied. Over het Campushart bleef de Wvg nog wel van kracht. Het college kreeg de opdracht om, in lijn met de Ontwikkelstrategie, een Spelregelkaart uit te werken voor het campusgebied. De Spelregelkaart is te vinden via de button op de pagina.

Donderdag 5 september was de informatiebijeenkomst over de Ontwikkelstrategie van De Koog op het Talland College, onderdeel van de E|SPORTS TECH CAMPUS. De avond werd druk bezocht, met ruim 100 geïnteresseerden die volop vragen stelden over de plannen. De aanwezigen reageerden overwegend positief en waren blij dat er eindelijk concrete stappen worden ondernomen in het gebied. Veel vragen konden we beantwoorden en we hebben bij veel mensen zorgen kunnen wegnemen. In sommige gevallen was dit nog niet mogelijk, omdat er nog onderzoek nodig is of verdere stappen moeten worden gezet. Uiteraard nemen we alle opmerkingen en zorgen mee in de verdere uitwerking van de plannen. Hieronder volgt een korte impressie van de avond, ingedeeld per thema.

Mobiliteit en verkeer

Mobiliteit en verkeer blijken belangrijke onderwerpen te zijn, gezien de vele vragen die hierover zijn gesteld tijdens de inloopavond. Met name omwonenden die zich zorgen maken over de parkeerdrukte en verkeersbewegingen in en naar het gebied. En welk effect de nieuwe plannen hebben op die parkeerdrukte en verkeersbewegingen. Ook verkeersveiligheid en toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers zijn als aandachtspunt benoemd. Afhankelijk van de ontwikkelingen en de mobiliteitsvisie voor het gebied brengen we de situatie verder in kaart en nemen we passende maatregelen.

Fasering

De Ontwikkelstrategie is op woensdag 11 september besproken in de commissie Ruimte, en eind september neemt de raad hierover een besluit. In fase 1 richten we ons met name op de ontwikkeling van het campushart. Afhankelijk van het verloop van deze fase volgen fase 2 en 3. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan een spelregelkaart die duidelijk aangeeft wat de mogelijkheden en beperkingen zijn voor de ontwikkeling. Deze kaart wordt eind dit jaar aan de raad voorgelegd zodat eigenaren en ontwikkelaars aan de slag kunnen met concrete plannen. Voor een aantal vragen over de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg), die op een deel van de Koog ligt, is verwezen naar de aankomende raadsbehandeling. Tijdens de gemeenteraad van 26 september wordt het afbouwen van de Wvg in 2 stappen behandeld. Deel 1 wordt eind september besproken en het overige deel bij behandeling van de spelregelkaart.

Campus

Bij dit thema waren ook een aantal stakeholders (vanuit sport, onderwijs en ondernemers) van de campus aanwezig die vragen over de campus en de onderlinge samenwerking konden beantwoorden. Er is toegelicht welk gebied het campusgebied omvat en wat de focus van de campus is. Het is belangrijk dat de scholen, sport en ondernemers een centrale rol spelen. Het is positief dat de Hogeschool van Amsterdam al met een pilot op de campus aanwezig is waarmee de leerlijnen steeds verder ontwikkeld worden. Daarnaast is het de bedoeling dat er woningen worden gebouwd voor scholieren en studenten, waarbij goede toegankelijkheid (onder andere in de openbare ruimte) een belangrijk uitgangspunt is. Ook wordt er gekeken naar de toevoeging van maatschappelijke voorzieningen in het gebied.

Bedrijven

Bedrijven en bedrijvigheid blijven een belangrijk onderdeel van de campus en De Koog. Er is een specifiek werkgebied aangewezen dat alleen voor bedrijvigheid is bestemd en niet wordt gemengd met wonen. Elke ondernemer die wil blijven, kan dat gewoon doen. Daarmee beschermen wij de bestaande bedrijvigheid zodat zij ongestoord kunnen ondernemen. Het is de bedoeling dat de milieustraat in 2026 verhuist naar Baanstee Noord. Er zijn nog geen concrete plannen voor de locatie van de milieustraat. Dit gaan we verder verkennen in fase 1 van de ontwikkelstrategie waarin verschillende mogelijkheden worden onderzocht.

Gebiedsvisie

Op donderdag 23 februari 2023 heeft de raad de gebiedsvisie vastgesteld. Een gebiedsvisie schetst een toekomstperspectief voor het oudste bedrijventerrein van Purmerend. De visie geeft de kaders en kansen waarbinnen een ontwikkeling kan plaatsvinden. Bij het opstellen van de visie heeft de gemeente belanghebbende partijen betrokken, zoals de ondernemers, eigenaren, omwonenden en woningbouwcorporaties. Er is een samenvatting van de gebiedsvisie gemaakt. Liever de hele visie lezen? Die vindt u via de knop Gebiedsvisie De Koog (K2040G) op deze pagina.

Op donderdag 26 januari was er een bijeenkomst in de bedrijfskantine van Hegron. Deze bijeenkomst was voor alle omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden in het gebied. Bekijk het videoverslag van deze avond.

BVR, het bureau dat de gebiedsvisie schrijft, heeft 3 verschillende perspectieven uitgewerkt. Dit zijn mogelijke manieren waarop De Koog in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Dus geen blauwdrukken en ook niet in beton gegoten eindbeelden. Deze perspectieven zijn maandag 19 september gepresenteerd aan de omwonenden en ondernemers die naar de inloopavond zijn gekomen. Ter inleiding was er een video waarin de bedoeling van de avond en het verdere proces werd toegelicht. Na de video en toelichting op de perspectieven konden de bezoekers nog vragen stellen aan medewerkers van BVR, wethouder Mario Hegger en andere inhoudsdeskundigen van de gemeente.

Tenslotte is de bezoekers gevraagd om een enquête in te vullen. Op elk van de 10 onderwerpen (zoals sport, werk, wonen, onderwijs) kon gereageerd worden met wat er in hun ogen goed is, wat is niet goed en wat nog mist. Met deze uitkomsten en die van een meningsvormende raadsbijeenkomst (een bijeenkomst waarin de raad wordt geïnformeerd, maar nog geen besluiten neemt) op 6 oktober wordt uiteindelijk de gebiedsvisie vorm gegeven.

Bekijk het videoverslag van deze avond. Wilt u de verschillende perspectieven nog een keer bekijken of het verslag van de inloopavond lezen? Stuur ons dan een e-mail met wat u wilt ontvangen. In het verslag van de inloopavond kunt u lezen hoe de enquêtes zijn verwerkt en wat de resultaten daarvan zijn.

In twee bijeenkomsten met de Junior Analysts Purmerend (een netwerk van lokale jongeren tussen de 16 en 24 jaar oud) hebben we de jongeren gevraagd hoe zij naar De Koog kijken. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we De Koog geïntroduceerd en gevraagd hoe zij er gebruik van maken. Komen ze er weleens en wat doen ze er dan, wat vinden ze van het gebied, en waar zien ze ruimte voor verbetering? Voor de tweede bijeenkomst hebben ze ideeën opgedaan en inspiratie verzameld voor hoe De Koog zou kunnen ontwikkelen op het gebied van wonen, studeren op een campus, sporten en groen.

Op 31 mei spraken we met partijen van binnen en buiten De Koog, waaronder de vertegenwoordigers van PRO, de Purmerendse Scholengroep, Spurd, PurmerValley, woningbouwcorporaties de MetropoolRegio Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

In de perspectieven die we na de zomer aan alle belanghebbenden voorleggen, komen natuurlijk de onderwerpen terug die tijdens deze bijeenkomsten aan bod kwamen.

Tijdens deze bijeenkomst werd de omwonenden gevraagd mee te denken waar de kansen van het gebied liggen en wat de zorgen zijn. De meest genoemde thema's waren: verkeersveiligheid, hoogbouw aan de rand van het gebied, beneden werken en boven wonen en het verlengen van de sluis. Bekijk ook het videoverslag van deze avond. Het volledige verslag is op te vragen via transformatiedekoog@purmerend.nl.

Tijdens de bijeenkomst is samen gekeken naar de parels van het gebied. Zoals de strategische locatie, rijke historie en potentie van De Koog. Aan de hand van het plaatsen van ‘bommetjes’ konden de ondernemers de essentiële zorgen/urgenties van nu markeren. Daarbij werden zorgen gedeeld over het behoud van de mooie bedrijven, hoe wonen en werken samen kunnen gaan en de verkeerssituatie en OV. Tot slot is samen gesproken over de kansen voor de toekomst. Zoals het koesteren van sport, verduurzamen en bouwen voor jongeren. We spraken met ondernemers op De Koog en maakten daarvan een videoverslag. Ook van de gesprekken met andere stakeholders die avond is een videoverslag gemaakt.

Hieronder vindt u een getekend verslag van de bijeenkomst. Klik op de afbeelding om deze te vergroten. Het volledige verslag is op te vragen via transformatiedekoog@purmerend.nl.

Contact

Heeft u vragen over de ontwikkeling van De Koog? Stuur dan een e-mail naar transformatiedekoog@purmerend.nl.

Koffiemoment

U kunt ook uw vragen stellen tijdens het koffiemoment in het H20-gebouw (Spinnekop 2-3). Het koffiemoment is elke eerste dinsdag van de maand tussen 13.30 en 15.30 uur.

Nieuwsbrief

Om u in de toekomst op de hoogte te kunnen houden van de plannen kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via onderstaande knop.

Aanmelden nieuwsbrief

Documenten

Ruimtelijke Spelregelkaart Campushart

Ontwikkelstrategie De Koog

Gebiedsvisie (K2040G)