4 mei Nationale herdenkingsdag: Leven met oorlog

Themalogo 4 mei dodenherdenking

Ook dit jaar wordt in Purmerend en Beemster stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien. Op verschillende locaties in onze gemeente worden herdenkingen georganiseerd, iedereen is welkom deze herdenkingen bij te wonen. Om 20.00 uur houden we 2 minuten stilte.

Herdenking Kaasmarkt

  • 18.50 uur Herdenkingstocht vanaf de Kaasmarkt naar het verzetsmonument aan de Jaagweg
  • 19.40 uur Herdenking Kaasmarkt met burgemeester Ellen van Selm, voorzitter 4-5 mei comité, Dick Blokker en dichter Sebastiaan Stroosnijder.
  • 20.15 uur Herdenkingsconcert in de Nicolaaskerk. Optredens van het koor ‘Effe sleutelen’ o.l.v. Agnes Kaufman, opleidingsorkest Harmonie Crescendo/Kunst na Arbeid o.l.v. Wim Klaver en blazerskwintet Crescendo o.l.v. Wim Klaver.

Meer informatie over het programma op 4 mei in Purmerend kunt u vinden op de website van het 4 en 5 mei comité Purmerend.

Herdenking Middenbeemster

De herdenking in Middenbeemster zal plaatsvinden op ‘het Landje’, hoek Rijperweg/Middenweg. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door wethouder Natalie Saaf-Pasteuning. Aanvang 19.45 uur.

Herdenkingsdienst De Purmer

De herdenkingsdienst in De Purmer is in de Purmerkerk. Namens de gemeente zal een krans worden gelegd door gemeentesecretaris Arjan Heiner. Aanvang 19.45 uur.

Herdenking ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ in Zuidoostbeemster

Om 18.00 uur is de jaarlijkse herdenking bij het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Zuiderweg 41 in Zuidoostbeemster. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten. Namens de gemeente zal wethouder Natalie Saaf Pasteuning aanwezig zijn.

Herdenkingsbijeenkomst Lutherse kerk

De Lutherse kerk organiseert voorafgaand aan de herdenkingstocht een herdenkingsbijeenkomst. Aanvang 18.15 uur.

Herdenking Anne Franklaan

Dit jaar organiseren bewoners van de Anne Franklaan voor het eerst een herdenking bij het kunstwerk van Anne Frank. Wethouder Coen Lageveen zal hierbij aanwezig zijn. Aanvang 19.30 uur.

Film ‘Het verzwijgen’ – Filmhuis Purmerend

Het Filmhuis (Kerkstraat 11) vertoont de Nederlandse documentaire ‘Het verzwijgen’, toegang is gratis. "Marieke van der Windens aangrijpende speurtocht naar het oorlogsverleden van haar familie toont het taboe waar veel families die collaboreerden met de Duitsers mee te maken hebben. Op haar moeders begrafenis hoort ze van een oom dat haar grootouders fout waren. Dertig jaar lang durft ze dat familiegeheim niet onder ogen te komen. Nu gaat ze op zoek naar de ontluisterende waarheid. De verhalen bieden weinig troost, maar wel inzichten in de verstoorde relatie met haar moeder."

Voorstelling ‘In flarden’ - Theater De Purmaryn

De NKT voorstelling ‘In flarden’ gaat over oorlog, maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is. De voorstelling is een initiatief van Theater De Verbeelding, Theater de Purmaryn en NKT Theaterschool, in samenwerking met het 4 en 5 mei comité Purmerend en Stichting Theater na de Dam.