Autodeelpilot ‘Auto van de Straat’ in Purmerend afgerond

Gedurende 9 maanden hebben 18 bewoners van de Boterbloem gebruik gemaakt van 2 deelauto’s. In deze periode hebben ze 500 boekingen gemaakt en meer dan 30.000 elektrische kilometers gereden. De bewonersgroep is enthousiast, wil graag verder met autodelen en roept meer mensen uit Purmerend op om ook mee te doen. Autodelen wordt steeds populairder, scheelt ruimte in de straat en is beter voor het milieu.

Wilt u ook autodelen?
Na 9 maanden hebben de bewoners een goed beeld van hoe autodelen werkt, en wat de voordelen zijn. De bewoners willen dan ook graag door, maar daarvoor zijn meer mensen nodig die met hen willen autodelen. Daarom zijn de bewoners een lokale campagne gestart om deelnemers te werven. Geïnteresseerden uit de omgeving van de Boterbloem in Purmerend kunnen zich melden bij Arnout van Dijk, van MobiGo.

Bewoner Wim Wilschut over zijn ervaringen met het autodelen: 'We hebben de auto’s veel gebruikt als straat. Vaak ook voor lange afstanden. Het zou eigenlijk alleen maar leuk zijn als in heel Noord-Holland, of in heel Nederland, zulk soort auto’s van de straat komen te staan.'

CO2-besparing
De 2 deelauto’s in Purmerend zijn in totaal 500 keer geboekt. De deelauto reed gemiddeld 68,1 kilometer per rit en een boeking duurde gemiddeld 3,9 uur. In totaal zijn de auto’s bijna 2000 uur gebruikt. Dat komt neer op 33.968 elektrische kilometers in 9 maanden tijd. De bewoners hebben daarmee 3,2-ton CO2 uitstoot bespaard ten opzichte van de ritten die zij anders met een benzineauto zouden maken.

‘Auto van de Straat’ Noord-Holland
Tijdens de ‘Auto van de Straat’ pilot kregen 3 straten in Noord-Holland 9 maanden de kans om te ervaren hoe autodelen werkt. De deelnemende straten zijn de Boterbloem in Purmerend, de Klipper in De Rijp en de Indischestraat in Haarlem. De deelnemers hebben gedurende de pilot 2 elektrische deelauto’s kunnen gebruiken voor een flink gereduceerd tarief van € 2,50 per uur. De Boterbloem in Purmerend startte op 23 september met autodelen, nu 9 maanden later loopt het pilotproject ten einde. Auto van de Straat is een initiatief van Natuur & Milieu in opdracht van de provincie Noord-Holland en is georganiseerd in samenwerking met MRA-Elektrisch en MobiGo. Het doel is om bewoners te laten ervaren hoe (elektrisch) autodelen werkt en ander reisgedrag te stimuleren om Noord-Holland leefbaar en bereikbaar te houden.