Digitaal parkeerportaal biedt gebruiksgemak voor vergunninghouders

Inwoner aan tafel achter laptop

Sinds 1 januari dit jaar staan de parkeervergunningen van inwoners en ondernemers in vergunninggebied al digitaal geregistreerd. Geen parkeervergunning op papier meer achter de ruit, maar een digitale versie. Sinds maandag 30 mei is er nu ook een digitaal parkeerportaal live voor inwoners en ondernemers. Hiermee regelen zij via www.purmerend.nl/parkeervergunning alles rond hun parkeervergunning voortaan via het digitale parkeerportaal. Door in te loggen met DigiD of eHerkenning (voor bedrijven) kunnen zij een parkeervergunning aanvragen, verlengen, wijzigen of stopzetten. Ook een kenteken is eenvoudig en kosteloos te wijzigen in het digitale portaal.

Meegroeien

Wethouder Coen Lageveen: “Purmerend groeit. Het is daarbij noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden voor zowel de inwoners als de ondernemers. Parkeren is om die reden continue in ontwikkeling. De gemeente zet in op een verdere digitalisering van het parkeerproces met als uitgangspunten een grotere efficiency en een betere service en gebruikerservaring. Het digitale parkeerportaal is hier een mooi praktijkvoorbeeld van”.

Snellere aanvraag

Het aanvragen van een parkeervergunning gaat in het digitale parkeerportaal veel sneller, omdat er meestal geen tussenkomst van een medewerker van de gemeente meer nodig is en er direct betaald kan worden via iDeal. Aanvragers die aan de voorwaarden voldoen, hebben meteen een actieve parkeervergunning. Aanvragers moeten uiteraard ingeschreven staan in gemeente Purmerend, voldoen aan de voorwaarden en op hun adres recht hebben op een parkeervergunning om deze toegewezen te kunnen krijgen. Aanvragers die moeite hebben met het digitaal regelen van zaken, helpt gemeente Purmerend persoonlijk.

Bonnenboekjes maken plaats voor Start-Stop Parkeren

De bonnenboekjes met 10 dagkaarten verdwijnen na dit jaar. Deze kunnen nog tot het eind van het jaar gebruikt worden. Een eventueel restbedrag wordt niet teruggestort. Inwoners regelen ook het parkeren van hun bezoekers voortaan digitaal, via Start-Stop Parkeren. Om bezoek digitaal aan te melden, is een bezoekersvergunning nodig. Na toewijzing van de vergunning, maken inwoners een account aan bij Start-Stop Parkeren om hun bezoekers aan te melden. Zij betalen met dit systeem alleen de geparkeerde tijd. Dit is voordeliger dan met een dagkaart, die slechts eenmaal voor een hele dag te gebruiken is.