Elk jaar meer bloemenranden en biodiversiteit door Beemster in bloei

Agrarische ondernemers zijn de afgelopen jaren actief met het inzaaien van bloemenranden in de Beemster. Het bloemrijke oppervlak groeide vorig jaar met ruim 18.000 vierkante meter. In 2023 stond er 27.000 vierkante meter aan kleurrijke bloemranden. Niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor bijen, vlinders en andere insecten. Het speciaal opgerichte Beemster Fonds maakt het mogelijk om de polder in bloei te zetten. En de inwoners van de Beemster zelf, die door middel van crowdfunding geld hiervoor doneren.

Het Beemster Fonds is ontstaan door een samenwerking met CONO Kaasmakers, gemeente Purmerend, De Beemsterling en Water, Land & Dijken. Het fonds wordt aangevuld met donaties van particulieren. Vanuit het fonds worden zaadmengsels betaald die speciaal geschikt zijn voor Beemsterklei. De agrariƫrs zaaien deze in, op de randen van hun akkers of percelen. Met een kleurrijke polder en meer biodiversiteit tot gevolg.

Enorm oppervlak aan bloemenranden

Het is een groot succes enorm. In 2022 werd al ruim 8.600 vierkante meter grond ingezaaid door 13 deelnemers, en in 2023 groeide dat uit naar bijna 27.000 vierkante meter. Maar liefst 23 deelnemers hielpen vorig jaar mee om de Beemster niet alleen mooier te maken, maar ook vriendelijker voor bijen, vlinder en andere insecten. De bloemenranden dragen namelijk bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Beemster. Ze helpen om de water- en grondkwaliteit te verbeteren en trekken natuurlijke plaagbestrijders en gewasbestuivers zoals lieveheersbeestjes en bijen aan. Daarnaast zorgen de bloemenranden voor voedsel en schuilmogelijkheden van onder meer vogels.

Doneer en zet de Beemster in Bloei

De ambitie van alle agrarische ondernemers en samenwerkingspartners is om dit jaar een nog groter deel van de Beemster in bloei te zetten. Daarvoor is het belangrijk dat burgers, boeren, bedrijven en de gemeente weer de handen in 1 slaan. Samen vergroten we de schoonheid en biodiversiteit van de Beemster. Met elke bijdrage kan een extra meter worden ingezaaid met een bloemenmengsel dat speciaal geschikt is voor onze Beemsterklei. Daarnaast is geld hard nodig om kosten voor jaarlijkse terugkerende werkzaamheden te kunnen vergoeden.

Helpt u mee? Doneren kan via www.beemsterinbloei.nl.