Integraal Huisvestingsplan Onderwijs en Woon(zorg)visie vastgesteld door gemeenteraad

praatplaat van de woonzorgvisie

De gemeenteraad van Purmerend heeft ingestemd met zowel de Woon(zorg)visie (WZV) als het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Deze plannen vormen samen de basis voor de toekomst van de combinatie wonen en zorg en onderwijs in de gemeente. Door een integrale aanpak met maatschappelijke en commerciële voorzieningen wordt ervoor gezorgd dat inwoners in een prettige, leefbare omgeving kunnen wonen, met de juiste voorzieningen dichtbij.

Samenhang tussen wonen, zorg en onderwijs

Slim en toekomstbestendig ruimtegebruik vraagt om een doordachte afstemming van woningen, zorgvoorzieningen, scholen en Integrale Kindcentra. De Woon(zorg)visie en het IHP zijn, samen met het Beleidskader Dagelijkse Voorzieningenstructuur en het Eindrapport Maatschappelijke Voorzieningen, de bouwstenen voor een goed ingerichte wijk of buurt. Door per gebied zorgvuldig te kijken naar wat nodig is, zorgt de gemeente ervoor dat voorzieningen aansluiten bij de inwoners, nu en in de toekomst.

Voldoende, passende en betaalbare woningen

Purmerend zet zich in voor een gevarieerd woningaanbod, met extra aandacht voor betaalbare woningen voor jongeren en ouderen. Wethouder Wonen Natalie Saaf: ‘Er is een groot tekort aan woningen voor met name deze doelgroepen. Door passende woningen te bouwen voor ouderen stimuleren we de doorstroming: eengezinswoningen komen vrij voor gezinnen. We stimuleren zelfredzaamheid omdat we verwachten dat het niet mogelijk zal zijn om tijdens de pieken van de vergrijzing alle ouderen van zorg te voorzien. Wethouder Zorg Chris Boer vult aan: ‘We willen ervoor zorgen dat inwoners in hun eigen buurt kunnen blijven wonen, ook als ze extra zorg nodig hebben. Daarom zetten we in op voorzieningen zoals buurthuizen en ontmoetingsplekken, daar heeft iedereen wat aan en versterkt de verbinding.’ De gemeente werkt hierbij samen met woningcorporaties, zorg- en welzijnsaanbieders, ontwikkelaars en inwoners om een inclusieve woonomgeving te realiseren. ‘Met een slimme mix van winkels en maatschappelijke voorzieningen worden buurtcentra echt het hart van de wijk. Waar je je boodschappen doet, zorg kunt krijgen en gezellig in contact komt met je buren’, vult Mario Hegger, wethouder Economische Zaken, aan.

Toekomstbestendige onderwijshuisvesting

De groei van Purmerend vraagt ook om duurzame onderwijsruimte. In samenwerking met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties is een plan opgesteld voor passende en toekomstbestendige onderwijshuisvesting. Dit omvat niet alleen uitbreiding en vernieuwing van scholen, maar ook een grotere rol voor bewegingsonderwijs en maatschappelijke voorzieningen. Ook krijgen de schoolgebouwen meer betekenis voor de hele wijk, door het toevoegen van bijvoorbeeld een gezondheidsorganisatie of kinderopvang. Wethouder Onderwijs Natalie Saaf: ‘We staan voor de uitdaging om voldoende ruimte te creëren voor het stijgende aantal leerlingen, terwijl we zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte. Bewegingsonderwijs krijgt daarbij letterlijk en figuurlijk meer ruimte, omdat een gezonde ontwikkeling van kinderen essentieel is. Ons doel is onderwijshuisvesting die meebeweegt met de groei van de stad, met toekomstbestendige oplossingen die zowel haalbaar als betaalbaar zijn.’

Vervolgstappen

Met de vaststelling van deze plannen wordt de komende jaren gewerkt aan de verdere uitwerking en uitvoering. De voortgang wordt eens in de 5 jaar gemonitord en bijgestuurd om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeften in de gemeente. De Woon(zorg)visie biedt duidelijke vertrekpunten voor de hele gemeente, waarbinnen nieuwe, lokale projecten kunnen worden uitgewerkt. Aan de hand van de Woon(zorg)visie worden ook andere kaders en beleidsdocumenten geactualiseerd en verwerkt in bijvoorbeeld de prestatieafspraken met corporaties. Aan de hand van het IHP wordt met de schoolbesturen de leerlingaantallen per school ingevuld. Ook wordt er gekeken naar een goede spreiding van de scholen in Purmerend.