Pand gesloten na aantreffen grote hoeveelheid softdrugs

wiet in een gripzakje en gerolde joints

Op 29 januari 2024 heeft burgemeester Ellen van Selm een bedrijfspand aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend voor 6 maanden gesloten. In het pand op bedrijventerrein De Koog was een grote handelshoeveelheid softdrugs aangetroffen.

De softdrugs, ruim 8 kilo hennep en ruim 2000 voorgedraaide joints, kwamen aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 20 november 2023. Deze controle vond plaats in samenwerking met de politie. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen. Het pand wordt voor 6 maanden gesloten.

Drugspand gesloten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor 6 maanden niet mogen betreden. Tijdens de sluitingsperiode hangen er posters met de tekst 'verzegeld' en 'drugspand gesloten' op het pand. Het doel van deze maatregel is om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.

Ondermijning

Burgemeester Ellen van Selm: ’Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie, vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige leefomgeving. Dit wordt daarom niet getolereerd in Purmerend. Met het sluiten van het pand laten we de omgeving zien dat we als overheid optreden tegen ondermijning. Elke inwoner van gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.’

Melden van vermoedens

Heeft u vermoedens van drugscriminaliteit? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl. Uw medewerking draagt bij aan het veilig houden van onze gemeente.