Achtergrondinformatie
Op deze pagina leest u meer over het vernieuwde Kooimanpark.
In het Kooimanpark staan de thema’s: verblijfskwaliteit, multifunctioneel gebruik en water- en bodemproblemen centraal. Er is heel goed gekeken naar de verschillende ruimtebehoeften in het park. In het vernieuwde park is een balans in het ruimtegebruik gevonden voor sport, activiteiten, spelen, honden en extra waterberging.
De grote weide in het park heeft de functie van centraal parkhart. Dit is “de ruimte” voor sport en activiteiten. Spurdfun gaat hier plaatsvinden, maar ook scholen kunnen gebruik maken van dit grote veld. Een ruimte met speelelementen voor kinderen tot 4 jaar is hier naar aanleiding van wensen van bewoners, aan toegevoegd. De speelplek voor de allerkleinsten is omgeven door vaste planten in borders met zitranden. In deze zitranden zijn een aantal schaakborden geïntegreerd. Dit zorgt voor een fijne plek en een ontmoetingsplek in het parkhart. De speelzone in het westen van het park biedt ruimte aan spelen voor oudere kinderen (4-16 jaar). Ook is hier ruimte gemaakt voor calisthenics. Aan de andere kant is natuurlijk spelen gerealiseerd. Het voetpad langs de Hoornselaan is ingericht als een sportstraat met diverse sportaanduidingen op de verharding. Dit komt tegemoet aan de wens om het park geschikt te maken voor sportactiviteiten van de scholen.
In het westelijk deel van het park is een omheind honden uitrenveld aangelegd. Deze is groter dan eerst gepland, op verzoek van de hondenbezitters in het park. De hond blijft welkom in het vernieuwde Kooimanpark als deze is aangelijnd en de uitwerpselen worden opgeruimd. Alleen in de sport- en speelplekken geldt een verbod voor honden.
In het park is meer ruimte voor water gemaakt door het verbreden van bestaande sloten en vijver en het graven van een extra sloot. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers toegepast en is een waterbuffer ingericht. Deze waterbuffer is een gebied dat al naar gelang de weersomstandigheden, soms nat en andere momenten wat droger is. Door een vlonderpad en stapstenen blijft deze toegankelijk voor bezoekers die houden van wat meer avontuur. Een hoofdroute die goed toegankelijk is voor alle doelgroepen loopt om deze waterbuffer heen en zorgt voor een wandelroute door het park. Het padennetwerk is ten opzichte van de oude situatie iets gewijzigd. Hierdoor is er een betere aansluiting met de omliggende buurten. Hiervoor is ook een brug anders geplaatst.
‘Elk park een specifieke identiteit’, is een van de richtlijnen die voor alle parken geldt. Om het Kooimanpark identiteit te geven, hebben de nieuwe bruggen bijzondere brugleuningen gekregen. Er is gekozen voor een brugleuning met een eenden motief. Het Kooimanpark is officieel vernoemd naar Burgemeester R. Kooiman. De heer R. Kooiman was in 1945 waarnemend burgemeester en van 1946 tot 1973 kroonbenoemde burgemeester van Purmerend. De naam Kooiman betekent ook Kooiker. Een Kooiker is iemand die voor zijn beroep of als ambacht eenden in een eendenkooi vangt. Daarom is er voor de herkenbaarheid van het Kooimanpark gekozen voor een eenden motief.