Vragen en antwoorden tijdelijke opvanglocatie Purmer-Zuid zuid

Gemeente Purmerend heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar meer locaties voor tijdelijke opvang van Oekraïense ontheemden. Een van de gebieden die daarvoor is onderzocht, is het gebied ten zuidoosten van de Verzetslaan, de Purmer-Zuid zuid. Een andere locatie is ZOBII in Zuidoostbeemster.

Naar aanleiding van het nieuwsbericht van 6 oktober zijn er verschillende vragen gesteld. Die vragen en de antwoorden hierop hebben we voor u op een rij gezet.

Gemeente Purmerend werkt met de regiogemeenten samen aan de opvang-opgave. Het Rijk geeft opdrachten aan gemeenten voor de opvang van asielzoekers, Oekraïners, statushouders en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Zaanstad vangt de komende 5 jaar de regionale asielzoekers op. In dat licht heeft het college toegezegd een groot aandeel regionale Oekraïners op te vangen. Het aantal staat dus nog niet vast, maar ligt ergens tussen de 500 en 1.500.

Vanuit het Rijk zijn diverse opdrachten opgelegd aan gemeenten en veiligheidsregio's. Dit zijn opdrachten voor de opvang van asielzoekers, ontheemden uit Oekraïne en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland hebben over deze taakstellingen afspraken gemaakt. Zaanstad neemt het deel asielzoekers op zich, Purmerend de Oekraïense ontheemden en de 5 overige gemeenten de alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Overigens vangen op dit moment ook de andere 6 gemeenten in de regio Oekraïense ontheemden op. Purmerend staat aan de lat voor de opvang van Oekraïense ontheemden, er zijn geen plannen om een AZC te plaatsen.

Verspreid over de gemeente zijn momenteel 5 opvanglocaties met ongeveer 540 ontheemden. De gemeente heeft te weinig capaciteit om meerdere kleine opvanglocaties op te zetten. Ook hebben we vaak te maken met het feit dat panden al in gebruik zijn of dat er voor gebieden ontwikkelingen voorzien zijn. Om de ambities van de gemeente niet in de weg te zitten is er gekeken naar grotere locaties in de gemeente.

Op elke locatie zijn locatiemanagers en woonbegeleiders aanwezig. ’s Nachts is er bewaking. Er zijn op de huidige locaties geen veiligheidsissues.

Er is een uitgebreid locatieonderzoek gedaan waarin gekeken is op welke locatie op korte termijn de opvang gerealiseerd kan worden. Afwegingen die meegenomen zijn in dit locatieonderzoek zijn te vinden op de website purmerend.raadsinformatie.nl.

Het is van tevoren niet duidelijk wat de samenstelling van de bewoners zal worden. Wat wel zeker is dat het gaat om ontheemden uit Oekraïne.

Het is nog lang niet veilig in Oekraïne. De oorlog is nog in volle gang. Op dit moment verblijven er ruim 100.000 ontheemden uit Oekraïne in Nederland. Landen aangrenzend aan Oekraïne vangen een heel veel meer mensen op, zo'n 70% vindt een opvangplek in een buurland.

Soms gaan Oekraïense ontheemden terug om familie te bezoeken, als de veiligheid dit toelaat. Vakantie vieren is voor de meesten niet aan de orde.

Het is nog niet bekend wanneer de Oekraïense ontheemden weer teruggaan. Waarschijnlijk blijven de bestaande regelingen gelden zolang de oorlog duurt.

Enkele opvanglocaties blijven bestaan, andere komen te vervallen door ontwikkelingen in de gemeente.

Ja, het is op dit moment niet mogelijk om zonder de juiste papieren in een gemeentelijke opvang opgenomen te worden.

De ervaringen tot nu toe zijn erg positief en geven geen reden tot zorg.

Dat heeft te maken met de fase waarin het project zich bevond, de onzekerheden over de financiering vanuit het Rijk en het kunnen beschikken over delen van de grond. Het college wilde de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek vanwege deze onzekerheden eerst bespreken met de gemeenteraad om daarna in gesprek te gaan met de omgeving.

Voorwaarde voor deze locatie is dat het Rijk vooral de kosten voor haar rekening neemt. Daarover voeren we nu gesprekken.

De bestaande locaties worden door de gemeente zelf beheerd, in nauwe samenwerking met onder andere Vluchtelingenwerk en Clup Welzijn. Voor de nieuwe locatie kijken we nog naar de beste vorm.

Vanuit het Rijk zijn diverse opdrachten opgelegd aan gemeentes en veiligheidsregio's. Dit zijn opdrachten voor de opvang van asielzoekers, ontheemden uit Oekraïne en AMV'ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). De Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland werkt samen op de opvangopgave en heeft deze taakstellingen over de regio verdeeld. Zaanstad neemt het deel asielzoekers op zich, Purmerend de Oekraïense ontheemden en de 5 overige gemeenten de AMV'ers. Overigens vangen op dit moment ook de andere zes gemeenten in de regio Oekraïense ontheemden op.

De gemeente krijgt geld vanuit Den Haag voor het regelen van locaties (transitiekosten) en voor het beheer van de locaties (normbedrag per bed). Met deze vergoedingen komen we in de gemeente Purmerend uit de kosten.

Woensdagavond 1 november kunnen inwoners tijdens een extra commissie inspreken bij de gemeenteraad over het voorstel voor de regionale opvang van de Oekraïense ontheemden. Maandagavond 6 november bespreekt de raad dit onderwerp vervolgens in een tweede extra commissievergadering. Volgens planning zal de gemeenteraad dan op donderdagavond 30 november een besluit nemen stemmen over het voorstel.

Wilt u inspreken bij de commissie en uw mening, zorgen of ideeën meegeven aan de gemeenteraad? Dan kunt u gebruikmaken van uw spreekrecht. Hierbij krijgt u bij aanvang van de vergadering maximaal 5 minuten de gelegenheid om de raads- en commissieleden toe te spreken. Dit hangt ook af van het aantal insprekers dat zich voor de avond heeft aangemeld. Aanmelding is wel verplicht. U kunt zich tot woensdag 1 november 16.00 uur aanmelden bij de griffie om in te spreken bij de commissie, dit kan via de website van de gemeenteraad.

Vanwege alle lopende gesprekken is daarover nu nog niets over te zeggen.

Het is op voorhand niet aan te geven hoe de oorlog in Oekraïne zich zal ontwikkelen en de behoefte voor tijdelijke opvang van Oekraïense ontheemden blijft bestaan.

De gemeente (het college) beseft dat het opvangen van 500 tot 1.500 ontheemden op deze locatie de reeds bestaande druk op het onderwijs, de zorg en de maatschappelijke voorzieningen verhoogt. De komende periode kijken we samen met het Rijk, maatschappelijke partners en de regio hoe we dit gaan organiseren.

Het bestemmingsplan is De Purmer 2016, de bestemming is agrarisch.

Er wordt een verkeerskundig onderzoek gedaan en aan de hand daarvan wordt dit verder uitgewerkt. Ook wordt gekeken naar het parkeren.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen in de Purmer-Zuid Zuid? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Aanmelden