Denk mee met Purmerend

Jouw stem telt! Purmerend groeit de komende jaren naar een gemeente met meer dan 100.000 inwoners. Wat mis jij in de stad en/of dorpen en wat zie je graag terug in projecten? Om jouw ideeën mee te nemen in de plannen van de gemeente gaan we graag met jou in gesprek. Meld je nu aan voor ons jongerenpanel.

Samen met inwoners, ondernemers, partners en andere organisaties werken we continu aan onze gemeente. Als de volgende generatie heb ook jij een belangrijke stem.

Jongerenpanel

Ons jongerenpanel bestaat nu uit ongeveer 20 jongeren tussen 16 en 27 jaar uit Purmerend en Beemster. Ze zijn gemotiveerd en vinden het belangrijk om mee te denken en input te leveren waar echt iets mee gebeurt. Door het leeftijdsverschil en verschillende (studie)achtergronden is het een enthousiaste en dynamische groep. De deelnemers studeren nog of zijn pas begonnen met werken. Ze kijken met een frisse blik en zonder politieke kleur naar grote vraagstukken die in de gemeente Purmerend spelen.

Hoe werkt het?

  • Per project of vraag word je 2 keer uitgenodigd. Bij de eerste bijeenkomst krijg je meer informatie en gaan we met elkaar in gesprek. Bij de tweede bijeenkomst worden alle ideeën en adviezen besproken en kijken we hoe dat een plek kan krijgen binnen het project.
  • De bijeenkomsten zijn 's avonds en duren ongeveer 2,5 uur
  • Je wordt 3 tot 4 keer per jaar uitgenodigd voor verschillende vraagstukken.

Aanmelden

Je doet ervaring op, leert leeftijdsgenoten kennen en kan echt iets betekenen voor jouw omgeving. Ben jij tussen 16 en 27 jaar oud en vind je het belangrijk om jouw stem in de gemeente te laten horen? Of ken je iemand die het leuk vindt om samen met leeftijdsgenoten mee te denken over actuele projecten in de gemeente? Meld je aan voor het jongerenpanel.

Waar werken we aan?

Voor de visie Programma Binnenstad gingen met jongeren elkaar en de gemeente in gesprek over hun ideale binnenstad. Wat mist er, wat kan er toegevoegd worden en waar liggen verbeterkansen? Met deze ideeën, en de input van andere stakeholders, is de gemeente samen met adviesbureau DTNP aan de slag gegaan met een visie.

Samen hebben we in 2 sessies de mogelijke toekomst van het gebied De Koog verkend. Wat zijn volgens jongeren mogelijkheden om De Koog om te vormen naar een woon-werkgebied? We zijn in gesprek gegaan over kansen voor ontwikkeling van het oudste bedrijventerrein van Purmerend.

De jongeren werden uitgenodigd om mee te denken over de nieuwe evenementenvisie. Na een rondleiding en een kijkje achter de schermen bij Reuring gingen we met elkaar in gesprek over kansen en interesses op het gebied van het evenementenaanbod in Purmerend. Thema’s als locaties, duurzaamheid, gemak en type evenementen werden besproken.

Jongeren dachten mee over de nieuwe woon(zorg)visie. Ze gaven ideeën over de ideale woonomgeving, woonvormen voor starters en knelpunten die ze ervaren. In de woon(zorg)visie komen alle aspecten van het wonen aan bod: woningen toevoegen, betaalbaarheid, de bestaande voorraad beter benutten, huisvesting van aandachtsgroepen (bijvoorbeeld senioren, studenten, starters) en meer. De jongeren hebben hierover meegedacht.