Omgevingsvisie Purmerend

Drone Beemster-Purmerend

Purmerend is zichtbaar aan het veranderen. We bouwen woningen, pakken de parken aan en richten onze wegen opnieuw in. Daarnaast spelen er allerlei vraagstukken, zoals klimaatverandering en wat dit betekent voor onze gezondheid. Maar ook de energietransitie, vergrijzing en een stijgende vraag naar zorg. Onze leefomgeving verandert hierin mee. Al deze opgaven hebben raakvlakken met elkaar en moeten in samenhang met elkaar worden gezien. In 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Dat betekent dat iedere gemeente nu ook verplicht is om een Omgevingsvisie te hebben. In deze visie schrijven we op wat Purmerend voor gemeente is en in 2050 wil zijn. En wat dit betekent voor de inrichting van fysieke leefomgeving in onze wijken en dorpen.

Swipe Purmerend naar 2050!

Denk in 3 minuten mee aan de toekomst van Purmerend. Swipe de stellingen en dilemma's naar links of rechts en laat weten waar uw wensen liggen. Bovendien maakt u kans op een cadeaubon ter waarde van €25! U kunt meedoen tot en met zondag 20 april.

Swipe mee

Remote media URL

Waar we vandaan komen is vastgelegd in het Startdocument Omgevingsvisie Purmerend - gebundelde krachten. Een verzameling van al het gemeentelijke beleid op het gebied van de leefomgeving is eind 2023 vastgesteld als Omgevingsvisie Purmerend 1.0. Het gaat om de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling; hoe we de kwaliteiten van onze leefomgeving en de stad, onze dorpen en het agrarisch gebied willen verbeteren. En wat we juist willen beschermen of behouden. Dit beleid vormt het startpunt om de komende tijd te werken aan een nieuwe Omgevingsvisie Purmerend op basis van de Omgevingswet.

3 onderdelen

De Omgevingsvisie 1.0 bestaat uit 3 onderdelen:

  • De Koers: dit is de stip op de horizon voor de langere termijn.
  • Thematisch beleid: het beleid over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld groen of parkeren. Dit is beleid voor de hele gemeente.
  • Gebiedsbeleid: beleid voor een bepaald gebied. Soms zijn er belangen die tegen elkaar ingaan of klopt het een niet met het ander. In het gebiedsbeleid leest u welke keuze de gemeenteraad dan heeft gemaakt voor een bepaald gebied. Staat een onderwerp niet in het gebiedsbeleid, dan geldt het thematisch beleid over dit onderwerp.

Het proces om te komen tot een Omgevingsvisie bestaat uit 3 fasen. In fase 1 leveren we de opgavennotitie op. In fase 2 worden de resultaten van deze notitie verwerkt in een Perspectievennotitie. In de laatste fase, fase 3, werken we aan het eindproduct: het voorontwerp van de Omgevingsvisie. De verwachting is dat we de Omgevingsvisie in de loop van 2026 afronden.

Fase 1 is afgerond: we hebben onderzocht welke opgaven een plek krijgen in onze Omgevingsvisie. Dit deden we door mogelijke kansen en tegenstrijdigheden in beleid te analyseren en onderzoeken. Ook hebben we een krachtenveldanalyse gemaakt. Daarnaast organiseerden we participatie-activiteiten voor verschillende doelgroepen. Op basis hiervan is een opgavennotitie opgesteld. In deze eerste notitie benoemen we de urgenties en centrale opgaven van de Omgevingsvisie, de analyse en onderbouwing en de kansen en (on)mogelijkheden voor de toekomst. Hierin worden ook de bestuurlijke ambities en uitgangspunten verankerd. In de opgavenotitie zetten we in op de volgende 5 thema’s:

  • Wonen en Zorg
  • Economie en Leren
  • Mobiliteit en Bewegen
  • Welzijn en Ontmoeten
  • Groen en Recreëren

  • Afbeelding

Deze opgavenotitie is op 27 februari 2025 vastgesteld door de gemeenteraad.

In fase 2 verwerken we de resultaten in een ‘Perspectievennotitie’, waarin de centrale opgaven worden vertaald naar een aantal integrale toekomstperspectieven voor Purmerend. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Zo is er op 8 april 2025 een meedenksessie georganiseerd in het stadhuis. Hier mochten inwoners, ondernemers en andere betrokkenen hun mening geven over de verschillende perspectieven. Ook zijn er 2 sessies gehouden met het jongerenpanel van Purmerend. Aan de hand van een serious game is gevraagd hoe deze jongeren onze gemeente zien in 2050. Verder is er een online enquête verspreid, met stellingen en dilemma's over de toekomst van Purmerend.

Alle input wordt bekeken. Hieruit schrijven we de Perspectievennotitie. Er wordt dan opnieuw naar de mening gevraagd van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen van de gemeente.

Wilt u op de hoogte blijven over de komende meedenkmomenten? Meld u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

We zien dit (eind)product als het gedeelde en samenhangende toekomstperspectief van de gebiedspartijen en als gezamenlijke agenda met een pakket van maatregelen. De verwachting is dat we de Omgevingsvisie in de loop van 2026 afronden.

Afbeelding

'Veel jongeren met problemen wonen nog thuis, vaak in een omgeving waar ook problemen spelen. Het is belangrijk dat ze de kans krijgen om zelfstandig te worden en op zichzelf te wonen, maar betaalbare woningen zijn moeilijk te vinden. Ik maak mij zorgen over hun woonsituatie.’

Bjorn Muller
Clup Welzijn

Afbeelding

'Een urgent probleem is de overbelasting van het parkeerterrein bij het sportcluster hier op het bedrijvengebied Insulindeweg. Tijdens piekmomenten, zoals op zaterdagochtend, is er simpelweg niet genoeg parkeergelegenheid. Hoewel ouders en kinderen worden gestimuleerd om met de fiets te komen, is dat in de praktijk niet altijd haalbaar.'

Cathy Blekemolen
Oprichter feellife, beweegcentrum
voor een vitaal leven