Tijdlijn Omgevingsvisie

Op deze pagina op een rij wat we al hebben gedaan en wat er nog op de planning staat voor de Omgevingsvisie.

  • In de eerste week van februari besprak de commissie Ruimte de opgavenotitie. Op 27 februari heeft de raad de opgavenotitie vastgesteld.
  • Eind maart/begin april was er een online enquête en kon u weer swipen. We legden u foto’s voor met stellingen en dilemma’s die gaan over de ontwikkeling van Purmerend. In 3 minuten dacht u met ons mee over de ontwikkelrichting van onze regio.
  • In maart en april gingen we ook in gesprek met een groep jongeren via de Junior Analists Purmerend (JAP). In 2 sessies spraken we met ze over de toekomstige fysieke inrichting van de gemeente en vroegen we ze wat zij graag gebouwd wilden zien in de gemeente.
  • In april werd de tweede Werkplaats georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst gingen verschillende organisaties met elkaar in gesprek over de perspectieven van de Omgevingsvisie.
  • Op dinsdag 8 april organiseerden we een meedenksessie voor inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Tijdens de meedenksessie presenteerden we een paar toekomstperspectieven, waarin elk perspectief bepaalde keuzes maakte. Deelnemers mochten bij elk perspectief hun tips en tops geven en aangeven hoe zij de gemeente in 2050 zag.
  • 12 mei hebben leden van de gemeenteraad een bestuurlijke werksessie gehad. Ook zij hebben hun ideeën gegeven over de toekomstperspectieven en de haalbaarheid van sommige scenario's.
  • Op 20 en 24 juni hielden we opnieuw een Omgevingsdialoog in Middenbeemster en de binnenstad van Purmerend. Inwoners, ondernemers en andere betrokkenen gaven hun ideeën en mening over de plannen die er tot dusver liggen. We spraken veel over saamhorigheid. Voor de meesten betekende saamhorigheid dat je naar elkaar omkijkt. Dat je samen iets onderneemt, je buren kent en mensen met verschillende achtergronden samenkomen. Inwoners vinden het belangrijk dat de gemeente buurtinitiatieven stimuleert. Ook draaiden er veel gesprekken over wonen in de gemeente, en het belang van doorstroming voor jongeren en gezinnen op de woningmarkt. Zo moeten er meer sociale huurwoningen en woningen voor ouderen worden gebouwd.

De input van al deze sessies en onderzoeken nemen we in het creëren van de Perspectievennotitie.

  • Op 16 september werd er een bestuurlijke werksessie met de gemeenteraad gehouden.
  • Op 5 november vond de eerste werkplaats van de Omgevingsvisie plaats in De Kleine Doele in Purmerend. Tijdens deze werkplaats gingen verschillende organisaties – van instellingen tot verenigingen – met elkaar in gesprek over de opgavennotitie van de Omgevingsvisie. Lees het verslag van deze werkplaats.