Omgevingswet

In Nederland staan alle regels over de fysieke leefomgeving in de Omgevingswet. Hierin staat ook dat iedere gemeente een omgevingsvisie en omgevingsplan maakt.

In de omgevingsvisie beschrijft de gemeente wat het toekomstplan van Purmerend is. Daarna worden in het omgevingsplan de juridische regels opgeschreven die bij dit toekomstplan horen.

Bijvoorbeeld welke milieuregels gelden er voor de bedrijven in uw buurt? Als er tegenover u gebouwd wordt, hoe hoog mag die nieuwbouw dan worden? En mag er een school komen in het lege gebouw?

Omgevingsvisie

In Purmerend maken we samen met inwoners, ondernemers en organisaties een toekomstplan voor de hele gemeente: de omgevingsvisie 2050.

We kijken samen naar verschillende onderwerpen, zoals wonen, buitenruimte, bereikbaarheid, economie of samenleven. Niet iedereen heeft dezelfde wensen of belangen. En de ruimte in Purmerend is beperkt. Daarom is het goed om samen te ontdekken hoe we zoveel mogelijk wensen in de beperkte ruimte een plek kunnen geven. Zo denken we met elkaar na over hoe ook volgende generaties hier gezond en fijn kunnen leven, werken en recreëren.

Omgevingsplan

Vervolgens zetten we dit toekomstplan in het omgevingsplan. Hierin staan concrete plannen en regels over bijvoorbeeld bouwen, geluid, geur, bodem en duurzaamheid. In het omgevingsplan staat ook welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen een gebied. Zo is duidelijk voor inwoners en ondernemers wat er wel en niet mag.

In eerste instantie zijn de bestemmingsplannen overgezet naar het omgevingsplan. Per wijk passen we nu het omgevingsplan aan, zodat het goed past bij onze toekomstplan voor de gemeente en ontwikkelingen in de wijk. Als het omgevingsplan wordt gewijzigd, dan kunt u daarover meepraten.

Wanneer krijgt u met het omgevingsplan te maken?

Het omgevingsplan is voor u van belang als u wilt weten wat er in uw buurt wel en niet mag in de fysieke leefomgeving. Bijvoorbeeld als uw buren verbouwplannen hebben of als er een nieuw appartementengebouw komt in uw straat. Maar ook als u zelf wilt verbouwen, een nieuw schuurtje wilt maken of een dakkapel. U vindt alle regels uit het omgevingsplan in het omgevingsloket.

Participatie

Participatie is belangrijk binnen de Omgevingswet. Als een ontwikkelaar of gemeente plannen maakt, dan moeten belanghebbenden – vaak bewoners – daar bij betrokken of over geïnformeerd worden. Hoe dat precies moet, staat in het stuk “Purmerendse Participatie – Nota van uitgangspunten”.

Omgevingsloket

Voor welke (bouw) activiteiten gaat u naar het Omgevingsloket?

  1. Vergunningcheck: u kunt hier kijken of u een vergunning nodig heeft of melding moet doen van uw activiteit.
  2. Aanvragen van vergunningen: hier kunt u direct digitaal uw vergunning aanvragen of melding doen.
  3. Regels op de kaart: op een digitale kaart ziet u welke regels gelden op de gekozen locatie, of dat nu heel de gemeente Purmerend is of uw directe buurt.