Duurzaam bedrijf
Een bedrijf verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Op deze pagina vindt u praktische tips, handige links en meer informatie.
Uw bedrijf verduurzamen. Het kan op zoveel manieren. Lampen vervangen door LED-verlichting, overstappen op elektrisch vervoer of een product ontwerpen voor hergebruik. Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) vindt u informatie en tips. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) ondersteunt u met kennis, praktijkverhalen, regelingen, netwerken en tools.
Circulair ondernemen, wat kunt u doen?
Het aantal gebruikers van energie in de wereld in de wereld stijgt. Daardoor worden grondstoffen om producten te maken steeds schaarser en duurder. Het helpt om slimmer om te gaan met grondstoffen en materialen. Door ze (deels) te hergebruiken. Dit noemen we circulaire economie. Bedrijven moeten in 2030 minimaal 50% minder mineralen, fossiele grondstoffen en metalen gebruiken. Dat is hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. Hoe kunt u als ondernemer bijdragen? Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Ook op de website van het Ondernemersplein vindt u praktische informatie om duurzaam te ondernemen.
Verduurzamen bestaande bedrijventerreinen Purmerend
Om verduurzaming van ondernemingen op de bestaande bedrijventerreinen te bevorderen is gemeente Purmerend in samenwerking met provincie Noord-Holland het project Verduurzamen bestaande bedrijventerreinen Purmerend gestart.
Wettelijke verplichtingen duurzaam ondernemen
In het nieuwe Energiebesparingsakkoord zijn een aantal verplichtingen voor ondernemers opgenomen. Zo moet elk kantoorgebouw van 100 m2 of groter per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Ook geldt er een energiebesparings- en informatieplicht. Gemeente Purmerend gaat vanaf 1 januari 2023 hierop controleren. Meer informatie leest u in het pagina Wettelijke verplichtingen duurzaam ondernemen.
Verduurzamen sport en cultuur
Sportaccommodaties en culturele instellingen verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. Zo blijft er meer geld over voor de sport, komt er minder CO2 in de lucht en stijgt de waarde van het pand. De website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft meer informatie over maatregelen die u kunt treffen om energie te besparen en het leefklimaat te verbeteren.
Bent u een culturele instelling en wilt u uw gebouw toekomstbestendig beheren en daarmee kosten besparen? Op de website van De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt naast de technische mogelijkheden ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing en een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden.