Meerderheid inwoners trots op werelderfgoedstatus Beemster

Over het algemeen zijn inwoners van de Beemster en Purmerend te spreken over de werelderfgoedstatus van Droogmakerij De Beemster. Een meerderheid is er trots op. Dat is een van de hoofdconclusies van het onderzoeksrapport 'Wat betekent het om werelderfgoed te zijn?' De gemeente Purmerend heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeenteraad van de voormalige gemeente Beemster.

In 1999 kreeg de droogmakerij de status van UNESCO werelderfgoed, op dit moment 25 jaar geleden. De Beemster wordt gezien als schoolvoorbeeld van hoe Nederlanders grote delen van het land hebben drooggelegd. Het strakke geometrische patroon vormt ruim 400 jaar later nog steeds de basis van de inrichting van de Beemster.

Wat betekent het om werelderfgoed te zijn?

Naar aanleiding van diverse moties die door de voormalige gemeenteraad van Beemster zijn ingediend, onder meer over het werelderfgoed, is in september 2022 besloten om te evalueren hoe de inwoners en ondernemers van de gemeente kijken naar de status van werelderfgoed. Hiervoor is bureauonderzoek gedaan, zijn enquĂȘtes uitgezet en interviews gehouden met belanghebbende partijen. Dit komt samen in het onderzoeksrapport 'Wat betekent het om werelderfgoed te zijn'.

Kansen en uitdagingen

Het onderzoek toont aan dat meer inwoners voordelen dan nadelen zien aan de status van werelderfgoed, maar er zijn ook zeker aandachtspunten. Zo kan de status van invloed zijn op de bedrijfsvoering van ondernemers en zeggen de ondervraagden dat de partijen in het gebied beter kunnen samenwerken. Maar zij zien zeker ook kansen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam toerisme, onderwijs en het werelderfgoed als een sterk merk.