Registreren levenloos geboren kind

Wij willen u graag de aandacht geven die nodig is voor de erkenning van uw levenloos geboren kind. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat is. Als u hiervoor een afspraak met ons maakt dan kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Registreren in de BRP

Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.

Om uw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen, is een akte van de burgerlijke stand nodig. Heeft u nog niet eerder een akte laten opmaken voor uw levenloos geboren kindje? Dan kunt u een akte laten opmaken. Dit doet u in de gemeente waar uw kindje is geboren.

 • Is uw kindje in Purmerend geboren, maak dan een afspraak via (0299) 452 452.
 • Woont u in Purmerend, maar is uw kindje in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente. Zodra u de akte heeft, kunt u in Purmerend een afspraak maken voor het registreren in de BRP.
 • Woont u in Purmerend, maar is uw kindje in het buitenland geboren? Neem dan telefonisch contact met ons op om te horen wat u het beste kunt doen.

Wat u moet weten

 • U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens.
 • Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk op het stadhuis (niet per post en niet per mail).
 • U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.
 • Als u niet in Nederland woonde en hier niet ingeschreven stond toen uw kindje werd geboren, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren.
 • Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond heeft, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens zitten dan niet in de BRP, dus uw kindje kan daar ook niet aan toegevoegd worden.

Kosten

Registratie van uw kindje in de Basisregistratie Personen (BRP) is gratis. U kunt ook een uittreksel aanvragen. Dit krijgt u na de registratie gratis mee. Als u het uittreksel op een later moment aanvraagt, kost het € 11,65.

Als uw kindje levenloos ter wereld komt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. U kunt de voor- en achternaam van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. Ook kunt u uw kindje laten bijschrijven in uw trouwboekje.

De akte van geboorte (levenloos) is een officiële erkenning dat het kindje ter wereld is gekomen. De akte komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Meenemen naar de afspraak

 • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders.
 • Eventueel uw trouwboekje.
 • Een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige.
 • Een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis/crematie.

Kosten

Een akte opmaken is gratis. U kunt een kopie van de akte aanvragen, dat kost € 14,00. De akte zelf blijft eigendom van de gemeente.

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. Dit overzicht krijgt u na de registratie mee. Ook ziet u de gegevens van uw kindje als u inlogt in MijnOverheid. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.