Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Maar een geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend. U kunt uw geregistreerd partnerschap laten omzetten naar een huwelijk. Dat kan in elke gemeente, dus niet alleen in de gemeente waar u woont.

Willen u en uw partner uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Woont u allebei niet in Nederland of is het geregistreerd partnerschap buiten Nederland gebeurt, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Als u allebei niet in Nederland woont, kunt u uw partnerschap alleen omzetten bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken. Een van u beiden moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben
  • Als u in het buitenland een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet u daarvan een akte laten zien of inleveren.

Let op: Een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in Nederland of in een ander land. Afhankelijk van het land waar het document is afgegeven, moet het worden gelegaliseerd om te kunnen gebruiken. U leest hier meer over op de website van Rijksoverheid.

  • een geldig identiteitsbewijs van beide partners (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning)
  • als uw partnerschap in een andere gemeente of in het buitenland is voltrokken: een afschrift van de akte

De kosten voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zijn hetzelfde als de kosten voor een huwelijk of partnerschapsregistratie.