Samen bouwen aan een toekomstbestendig Purmerend

Iedereen wil een fijne plek om te wonen: een betaalbare, prettige woning in een gezellige buurt met groen in de straten. Winkels voor de dagelijkse boodschappen dichtbij, scholen op fietsafstand en een omgeving waar zorg beschikbaar is voor wie dat nodig heeft. Purmerend werkt aan een leefomgeving die past bij de wensen voor nu én de toekomst.
En daar ligt ook meteen de uitdaging. De vraag naar betaalbare en passende woningen is groot, de vraag om zorg wordt groter en tegelijkertijd groeit Purmerend ook flink. We bouwen in een gemeente waar bereikbaarheid, groen, veiligheid en kwaliteit van leven hand in hand gaan maar de ruimte beperkt is. Dat vraagt iets van de manier waarop we met de beschikbare ruimte omgaan, een slimme en toekomstbestendige invulling. Niet alleen kijken naar wat er nu, maar ook wat er later nodig is, zodat Purmerend die fijne gemeente blijft.
Slimme combinaties
Slimme combinaties zijn nodig en dat vraagt om duidelijke keuzes. Natalie Saaf, wethouder Wonen en Onderwijs, licht toe: ‘Dat betekent dat bij het bouwen van nieuwe woningen, we ons direct afvragen welke voorzieningen daar nodig zijn, op die plek of in de buurt. Denk aan een school met kinderopvang, een supermarkt met ook een apotheek in de buurt. Of een ontmoetingsplek of iets anders dat een buurt compleet maakt en een fijne plek is om te wonen. Eén van de uitgangspunten is dat maatschappelijke voorzieningen nabij moeten zijn. Duidelijke richtlijnen helpen ons bij het maken van deze keuzes.’
Voor de Woon(zorg)visie is goed bekeken wat er speelt, zoals het woningtekort en welke ontwikkelingen er allemaal nog aankomen. Zodat duidelijk wordt wat er in de toekomst nodig is voor fijn wonen met zorg nabij. Als de visie is goedgekeurd, zijn er heldere vertrekpunten voor de hele gemeente, waarbinnen nieuwe, lokale projecten kunnen worden uitgewerkt. Naast de Woon(zorg)visie is gewerkt aan het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (het plan voor schoolgebouwen, kinderopvang en gymvoorzieningen).
Voor nu en de toekomst
Het inwonersaantal van Purmerend stijgt, het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Natalie Saaf: ‘Waar woningen komen, kijken we direct ook wat er in de toekomst nodig is. We worden ouder, het aantal ouderen neemt toe en we wonen steeds langer zelfstandig thuis. Dus moet zorg en welzijn ook goed geregeld zijn. Daar staan we als gemeente niet alleen voor; dat doen we samen met onze samenwerkingspartners. Ook het aantal kinderen neemt toe in de toekomst. Dus zorgen we voor genoeg ruimte voor duurzame, gezonde scholen, goed verspreid over de hele gemeente, zodat kinderen goed onderwijs en bewegingsonderwijs kunnen volgen, nu én in de toekomst.
Met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) hebben we richtlijnen voor passende onderwijs- en kinderopvanghuisvesting en bewegingsonderwijs waar we op terug kunnen vallen. Samen met schoolbesturen wordt inhoud gegeven aan het IHP. We werken toe naar scholen die ook de omgeving iets bieden. Een goed voorbeeld daarvan is de school die in Middenbeemster komt. Het schoolgebouw biedt ook plek voor kinderopvang, een bibliotheek, gymzaal en een centrum voor jeugd en gezin. Dan heeft de hele buurt er plezier van.’
Het is belangrijk om te kijken naar wat een dorp, wijk of buurt verrijkt, wat de mensen daar nu en later nodig hebben. In de behoeften inventarisatie maatschappelijke voorzieningen staat hoeveel maatschappelijke voorzieningen er nu in de dorpen en wijken zijn en wat nodig is bij een groeiend aantal inwoners. Denk bijvoorbeeld aan buurthuizen, tandartsen en huisartsen. Wethouder Zorg Chris Boer vult aan: ‘In Purmerend wordt steeds meer gebouwd in bestaande woonomgevingen en er komen nieuwe locaties bij zoals de Oostflank. Dit betekent niet alleen nieuwe bewoners in dorp of wijk, maar ook dat de samenstelling verandert. Dat kan ervoor zorgen dat er andere behoeften aan voorzieningen ontstaan. De uitgangspunten in de Woon(zorg)visie en de behoeften inventarisatie geven informatie over wat er al is en wat er aan ontwikkelingen nog staat te gebeuren. Dit is het vertrekpunt om de juiste keuzes te maken om de zorg ook in de toekomst op peil te houden.’
Hart van de wijk
Het beleidskader dagelijkse voorzieningenstructuur helpt daar ook bij. Dit kader geeft inzicht in wat er in Purmerend mogelijk is aan groei van het aantal vierkante meters aan winkelvloeroppervlak. ‘Buurtcentra moeten het echte hart van de wijk worden: een slimme mix van winkels en maatschappelijke voorzieningen. Zo kun je in je eigen dorp of wijk alles doen wat je nodig hebt: je boodschappen, zorg krijgen en gezellig in contact komen met je buren. Tegelijkertijd blijft het centrum van de stad dé plek voor een breder aanbod en grotere voorzieningen’, zegt Mario Hegger, wethouder Economische Zaken, daarover.
'Dit allemaal is niet meteen geregeld, dat kost tijd, geld en menskracht. Het maken van keuzes is nodig waarna we hieraan stap voor stap gaan werken. Samen met al onze partners zetten we ons ervoor in dat Purmerend een fijne gemeente blijft, voor alle inwoners. En, dit vinden we als college heel belangrijk, we zorgen er ook voor dat de dorpen en wijken hun eigen sfeer en karakter behouden voegt Natalie Saaf daaraan toe.
Slim en toekomstbestendig ruimtegebruik vraagt steeds meer afstemming over de soort, de omvang en plek van woningen, zorg, scholen, Integrale Kindcentra en voorzieningen. Het is belangrijk zorgvuldig te kijken naar wat er nodig is in een dorp, wijk of buurt. Het college legt daarom de volgende documenten voor aan de gemeenteraad:
- Woon(zorg)visie
- Integraal Huisvestingplan Onderwijs en Kindcentra
- Beleidskader dagelijkse voorzieningenstructuur
- Inventarisatie behoeften maatschappelijke voorzieningen
Deze 4 documenten vormen samen de bouwstenen van een toekomstbestendig Purmerend. Daarom worden zij ook samen aangeboden aan de gemeenteraad van Purmerend:
- 13 maart – commissievergadering Maatschappelijk (meningsvormend)
- 27 maart – gemeenteraadsvergadering (besluitvormend)
Deze vergaderingen kunt u bijwonen in de Raadzaal van het stadhuis en zijn live te volgen en later terug te kijken op https://raad.purmerend.nl/