Beheer en onderhoud speelplekken

We vinden het belangrijk dat alle speelplekken in onze gemeente veilig, schoon en heel zijn. Onze beheerder Spelen is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van 378 speelplekken.

Jaarlijks zorgen wij ervoor dat deze speeltoestellen worden gecontroleerd, onderhouden en vervangen. Dit doen we samen in overleg met bewoners en de buurt.

Meerdere keren per jaar worden de speeltoestellen geïnspecteerd die bij ons in beheer zijn. Hierdoor blijven speeltoestellen veilig voor gebruik. Tijdens de inspectie bekijken we of er slijtage of schade aan de onderdelen van het speeltoestel zitten. Als uit de inspectie blijkt dat het speeltoestel aan onderhoud of vervanging toe is, gebeurt dat op korte termijn.

Een speeltoestel gaat gemiddeld ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Dat is best een lange periode en dus duurzaam. Toch komt het voor dat het speeltoestel tussentijds gebreken heeft, bijvoorbeeld omdat bouten en moertjes loslaten. De gemeente heeft daarvoor een eigen onderhoudsploeg, zodat kleine mankementen aan het speeltoestel snel en veilig gerepareerd worden.

Het kan zijn dat een speelplek dusdanig verouderd is dat het vervangen moet worden voor nieuwe speeltoestellen. We gaan dan een onderhoudsproject in. Samen met bewoners bekijken we welk speeltoestel ervoor in de plaats moet komen. Er zit een bepaalde levertijd op de speeltoestellen, waardoor het soms wat langer kan duren voordat er weer iets leuks op de speelplek staat. Als we een speelplek bij u in de buurt gaan vervangen ontvangt u per post een brief om u op de hoogte te brengen.

Is de speelplek bij u in de straat aan de beurt? Dan ontvangt u een bewonersbrief waarin we vertellen wat er gaat gebeuren en wanneer. Daar zit ook een vragenlijst bij waarin u onder andere kunt aangeven wat de voorkeur van speeltoestellen van uw kind(eren) is. Ook andere ideeën kunt u via dat formulier met ons delen.

We lezen alle wensen van inwoners goed door. Waar dat kan nemen we die wensen mee in de uitvoering. Dit kan niet altijd, omdat we ook rekening houden met de langere termijn en de variatie van speeltoestellen in de wijk. We doen ons best om alle speeltoestellen zo afwisselend mogelijk te maken, zodat er veel keuze is in de wijk.