Ik ben een Oekraïense vluchteling

Op deze pagina vindt u meer informatie over opvang in gemeente Purmerend, werk, leefgeld, onderwijs, informatiepunten en zorg(adressen).

Wat is uw situatie?

Het is afhankelijk van uw situatie, wat u kunt of moet regelen:

Ik kom uit de noodopvang, wat moet ik doen?

Na registratie bij het landelijke aanmeldcentrum wordt een opvangplek voor langere tijd gezocht, ergens in Nederland. Dit kan even duren.

Ik woon bij een gastgezin, maar kan daar niet blijven

Loopt de periode in uw gasthuishouden af? E-mail dan naar oekraine@purmerend.nl. Dan kijken we of er misschien een andere opvangplek is. Dat kan ook buiten de regio zijn. U krijgt 1 keer zo'n aanbod. Wilt u daar niet heen? Dan moet u zelf onderdak vinden en betalen.

Ik wil verhuizen naar gemeentelijke opvang in Purmerend

U woont tijdelijk in Purmerend, bijvoorbeeld in een gastgezin, particuliere opvang of een andere particuliere woonvorm en u wilt verhuizen naar de gemeentelijke opvang? Dan kunt u daarvoor een aanvraag doen. U komt voor een plek in aanmerking als u minimaal 3 maanden ingeschreven staat in de basisregistratie (de BRP) van gemeente Purmerend. Mail uw verzoek voor een plek in de gemeentelijke opvang naar oekraine@purmerend.nl.

Inschrijven in de gemeente

Als u tijdelijk in onze gemeente woont of komt wonen, moet u zich inschrijven. U kunt dit zelf regelen of met hulp van een opvangmedewerker. Bel voor een afspraak voor inschrijven afdeling Burgerzaken via 0299 452 452 of stuur een mail naar bsvz@purmerend.nl.

Verhuizen

Vergeet niet bij verhuizing u ook uit te schrijven op dat adres. Dat kan via bsvz@purmerend.nl of DigitaalLoketBurgerzaken@purmerend.nl.

Andere belangrijke zaken zijn:

Voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne heeft de Europese Unie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Om te bewijzen dat u onder deze richtlijn valt, moet u een adres hebben en zich inschrijven bij de gemeente in de Basis Registratie Personen (BRP). Daarna volgt een eenvoudig IND-proces, waarbij vluchtelingen een asielaanvraag ondertekenen en een bewijs krijgen dat ze hier mogen blijven en werken, de ontheemde ontvangt dan het O-document.

Als Oekraïense ontheemde heeft u een bewijs van verblijf nodig, zodat:
• U kunt aantonen dat u in Nederland mag wonen en werken.
• U naar het buitenland (ook Oekraïne) mag reizen. Let op! Dit bewijs wordt niet overal erkend. Lees meer over de geldigheid op de website van de IND.

Belangrijke informatie voor ontheemden die met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland naar Nederland komen via de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Als ontheemde uit Oekraïne kunt u met een geldig reisdocument vanuit Nederland naar Oekraïne of landen in de EU reizen. U kunt tijdelijk weg uit Nederland bijvoorbeeld voor belangrijk familiebezoek. Als u uw tijdelijke vertrek van tevoren aangeeft bij de gemeente, dan heeft dat niet meteen gevolgen voor uw opvangplek of leefgeld in Nederland.

De gemeente kan een opvangplek aan een andere ontheemde geven als u langer dan 14 dagen weg bent. Keert u later terug naar Nederland, dan kan u een andere opvangplek krijgen. De gemeente kan het leefgeld vanuit de Regeling opvang ontheemden uit Oekraïne stopzetten als u langer dan 28 dagen weg bent. De gemeente kan deze voorzieningen direct stopzetten als iemand onaangekondigd vertrekt.

Bent u van plan om een aantal nachten ergens anders te blijven? We stellen het op prijs als u dat op tijd bij de locatiemedewerkers meldt.

Vanwege de veiligheid op de locaties mag u alleen bezoek ontvangen na toestemming van de locatiebeheerder. Het ontvangen van bezoek voor overnachting is niet toegestaan. De verblijfruimte op de locatie is alleen bedoeld voor de mensen die hier door de gemeente zijn geplaatst. Het overtreden van deze regel kan gevolgen hebben voor uw recht op opvang.