Vragen en antwoorden mogelijke opvanglocatie N244

Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden verzameld over opvang in de mogelijke opvanglocatie aan de N244 in onze gemeente.

De oorlog in Oekraïne duurt voort en de toestroom van Oekraïense mensen die vluchten voor geweld en opvang zoeken blijft doorgaan. Oekraïne is nog altijd een land in oorlog en op dit moment niet veilig. De rijksoverheid heeft alle gemeenten in Nederland de taak opgedragen om te zoeken naar mogelijke opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. De regio waar Purmerend deel van uit maakt heeft ervoor gekozen om in gezamenlijkheid deze taak op te pakken. Zaanstad neemt het deel asielzoekers op zich, Purmerend het restant van de taakstelling Oekraïense ontheemden en vijf andere gemeenten in de regio de alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit geeft uitvoering aan de Spreidingswet en andere taakstellingen die op ons afkomen.

De opvang van Oekraïense ontheemden vindt op meerdere kleinere locaties binnen onze gemeente plaats. Dit is een opdracht van de Purmerendse gemeenteraad, aangenomen in de motie van 30 november 2023. De grond op de locatie langs de N244 is eigendom van de Provincie Noord-Holland. De provincie stelt de grond aan ons beschikbaar. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan. Die laten allemaal zien dat deze locatie geschikt is om te gebruiken als tijdelijke omvanglocatie en geschikt is om tijdelijke opvangunits te plaatsen. Dat maakt dat deze locatie goed past binnen onze opdracht.

De locatie ligt in de wijk Overwhere. In de hoek langs de provinciale weg N244 en de Salvador Allendelaan. Aan de voorkant van de achterste Westervenne flat.

Afbeelding

Tijdelijke opvangunits (flexwoningen) zijn flexibele woningen die relatief snel kunnen worden gemaakt en geplaatst. Ze zijn makkelijk aanpasbaar, verplaatsbaar en te demonteren. De woningen voldoen aan de behoefte aan tijdelijke huisvesting en voldoen niet aan de eisen voor permanente huisvesting.

In eerste instantie zijn de tijdelijke woningen bedoeld voor Oekraïense ontheemden. Als de opvang niet meer nodig is, kunnen de units voor de resterende periode gebruikt worden voor het tijdelijk huisvesten van (Purmerendse) woningzoekenden.

Dat zijn niet-urgente woningzoekenden, woningzoekenden met een WMO-indicatie en de urgente doelgroepen. Onder urgente doelgroepen vallen sociaal-medisch urgenten, statushouders, uitstromers uit een instelling, stadsvernieuwingsurgenten en de huishoudens die via de zogenaamde 5% maatwerkregeling worden gehuisvest.

Wie de beschikbare tijdelijke woningen krijgen toegewezen en wat de verdeling wordt van de doelgroepen, kunnen wij op dit moment nog niet zeggen. Pas op het moment dat er woningen beschikbaar komen, gaan wij kijken waar op dat moment behoefte aan is.

Het Rijk heeft alle gemeenten in Nederland opgedragen om te zoeken naar mogelijke opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. De gemeente heeft dus een taakstelling om opvangplekken te realiseren (deze taak pakken wij samen met gemeenten in de regio op). Het Rijk financiert de plannen om deze opvangplekken te realiseren.

De grond op de locatie is eigendom van de provincie Noord-Holland. De locatie aan de N244 is niet geschikt voor permanente woningbouw, omdat de locatie niet voldoet aan bijvoorbeeld de geluidsnormen die gesteld zijn voor permanente bewoning. Voor tijdelijke opvang gaan we een omgevingsvergunning aanvragen.

Er is ruimte voor maximaal 250 Oekraïense ontheemden. Dit aantal kan minder zijn, afhankelijk van de samenstelling van de groep en de bezetting.

De gemeente zoekt een partij die ervaring heeft met het bouwen van tijdelijke woningen die geschikt zijn voor de opvang van Oekraïense ontheemden. De gemeente start hiervoor een aanbestedingsprocedure.

De locatie aan de N244 is niet geschikt voor permanente woningbouw, omdat de locatie niet voldoet aan bijvoorbeeld de geluidsnormen die gesteld zijn voor permanente bewoning. We willen hier werken met een tijdelijke vergunning, die geldt voor maximaal 10 jaar.

Als alles volgens de planning verloopt starten we in de zomer van 2026 met het plaatsen van de tijdelijke woningen. In de periode daarvoor kan al worden gestart met voorbereidingen, zoals het aanleggen van kabels en leidingen.

Nee.

Net als bij andere opvanglocaties is gedaan, heeft de gemeente voor het bouwen van deze nieuwe opvanglocatie een beroep gedaan op bestaande financiële regelingen van de Rijksoverheid voor dit doel. Als de aanvraag voor deze financiële middelen wordt afgewezen, zal het project niet doorgaan.

Voor het bouwen van deze tijdelijke opvanglocatie is een omgevingsvergunning nodig. Het verlenen van deze vergunning is een bevoegdheid van het college van B&W. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om hierover een bindend advies uit te brengen. De aanvraag voor de vergunning wordt dus besproken in de gemeenteraad. Of de plannen doorgaan, hangt onder andere af van dit advies. Het college van B&W moet uiteindelijk het advies van de gemeenteraad opvolgen.

Als de aanvraag voor de omgevingsvergunning wordt besproken in de gemeenteraad krijgen belanghebbenden de gelegenheid om in te spreken en hun mening te laten horen.

Mocht de vergunning worden verleend en u wilt bezwaar maken, dan is dat mogelijk.

De verkeersontsluitingsweg van de opvanglocatie zal aangesloten worden op de parkeerplaats van de Westervenne flats. Auto's, fietsers en voetgangers kunnen de locatie via deze weg veilig bereiken. Het is dus niet zo dat de Oekraïense ontheemden straks langs de N244 of de Salvador Allendelaan moeten lopen. Er komen veilige verbindingen die aansluiten op de bestaande wijk.

De locatie zorgt voor een geringe toename aan verkeersbewegingen, maar het wordt wel drukker. De huidige ontsluitingswegen kunnen de extra verkeersbewegingen aan. Wij hebben daar extra aandacht voor in de onderbouwing bij de omgevingsvergunning. Zodra de aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend, krijgen alle omwonenden van ons een bericht hierover.

In het ontwerp voor de tijdelijke opvanglocatie zullen voldoende parkeerplaatsen worden opgenomen. Parkeren kan dus op het terrein van de tijdelijke opvanglocatie.

De definitieve inrichting van het terrein moet nog bepaald worden. Dit zal plaatvinden na de selectie van de aannemer die de tijdelijke woningen gaat realiseren. Meer informatie over de invulling kan worden gedeeld tegen de tijd dat de vergunning wordt aangevraagd. Hiervan wordt u op de hoogte gesteld.

Het bouwen van de locatie gaat definitief door als de financiering van het project door het Rijk goedgekeurd is en als er een aannemer gecontracteerd is en als er een omgevingsvergunning is verleend. Als de oorlog voorbij is en er op termijn geen ontheemden meer een plek nodig hebben, dan kunnen de tijdelijke woningen voor de resterende periode gebruikt worden voor het tijdelijk huisvesten van (Purmerendse) woningzoekenden.

Hoe breed het complex wordt hangt af van het definitieve ontwerp. Dit moet nog worden bepaald en zal plaatsvinden na de selectie van de aannemer die de tijdelijke woningen gaat realiseren. 4 bouwlagen is om en nabij de 12 meter hoog. Meer informatie over de invulling wordt gedeeld als de omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Hiervan wordt u op de hoogte gesteld.

Wij willen er samen met de omgeving voor zorgen dat de mogelijke opvang goed past in de buurt. Daarom informeren wij de omgeving over de belangrijkste stappen in het proces en betrekken wij ze waar mogelijk. De komende tijd ligt de focus op de aanbesteding en het aanvragen van de omgevingsvergunning. Voordat de aanvraag van de omgevingsvergunning in de raad wordt besproken, informeren wij de buurt hierover. Ook delen wij de belangrijkste ontwikkelingen op onze website purmerend.nl/oekraine. Hier vindt u ook de antwoorden op de meest gestelde vragen. Op dit moment staat er geen nieuwe bijeenkomst gepland. Of dat in de toekomst nog wel gaat gebeuren is nog niet bekend. Als daar aanleiding toe is, informeren wij u hierover.

Wij hebben er in deze fase van het project voor gekozen om bewoners in het verspreidingsgebied mee te nemen op wie de mogelijke opvanglocatie het meeste impact heeft. Daarom is er gekozen voor de wijk die direct aan het stuk grond aan de N244 ligt en waar de locatie betreft verkeer op wordt aangesloten. Naast deze wijk hebben we ook de ondernemers en organisatie aan het Leeuwerikplein en het Karekietpark geïnformeerd. Wij hebben meerdere verzoeken gekregen van bewoners uit de achterste Oostervenne flat. Wij zullen deze flat in het vervolg dan ook toevoegen aan het vespreidingsgebied. De bewoners kunnen alle informatie uit de bewonersbrief ook vinden op onze website via purmerend.nl/oekraine.

Op 13 juni 2025 stemden de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in met het voorstel van de Europese Commissie om de richtlijn te verlengen tot en met 4 maart 2027.

Het bouwen van de locatie gaat definitief door als de financiering van het project door het Rijk goedgekeurd is en als er een aannemer gecontracteerd is en als er een omgevingsvergunning is verleend. Als de oorlog voorbij is en er op termijn geen ontheemden meer een plek nodig hebben, dan kunnen de tijdelijke woningen voor de resterende periode gebruikt worden voor het tijdelijk huisvesten van (Purmerendse) woningzoekenden. Als de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) afloopt gaat het project door, omdat de financiering is gekoppeld aan artikel 4 van de richtlijn (zogenaamd RTB +3), waarmee de regeling 3 jaar doorloopt na het beëindigen hiervan.

Net als bij ieder ander project moet ook dit project voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Zo zijn er bijvoorbeeld regels met betrekking tot geluid en fijnstof. In de omgevingsvergunning moet worden onderbouwd dat er aan de relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.

Dieren en groen zijn onderwerpen die wij zeer belangrijk vinden en waar strenge regels aan verbonden zijn. Een onderzoek naar de aanwezige flora en fauna is uiteraard onderdeel van de voorbereidingen die we gedaan hebben om te kijken of deze locatie geschikt zou zijn voor bebouwing. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen bedreigde diersoorten zijn of dat er ernstige verstoring plaats zal vinden in de flora en fauna in de omgeving.

Om de opvanglocatie bereikbaar te maken moeten we bomen kappen. We willen niet dat er gezonde bomen verdwijnen. Daarom wordt de in- en uitrit gesitueerd op een plek waar nu een boom van slechte kwaliteit staat. Bij sommige bomen moet de gemeente daar een vergunning voor aanvragen. Als we bomen gaan kappen, proberen we dit te compenseren door ergens anders nieuwe bomen te planten.

Ervaring vanuit de overige opvanglocaties in Purmerend leert dat de overlast in de buurt zeer beperkt is. Er is juist gekozen voor een locatie in de wijk omdat deze dichtbij voorzieningen zit zoals een wijkwinkelcentrum en wijkcentrum. Ook het centrum zit op fietsafstand. Wij verwachten niet dat er veel overlast zal plaatsvinden omdat kinderen op deze locatie overdag gewoon op school zitten en het onze ervaring is dat de ouders geen moeite hebben met het vinden van werk of dagbesteding. De gemeente doet van alles om te voorkomen dat er overlast zal ontstaan. Zo is er een heel team van professionals dat de Oekraïense bewoners ondersteunt en regelmatig op de locatie aanwezig is. Mocht er toch overlast ontstaan, kunt u dit melden en zal daar op een passende manier tegen worden opgetreden.

De periode is langer omdat hierbij rekening wordt gehouden met voorbereiding en opbouw en afbouw van de locatie. We kunnen dus al eerder beginnen met het bouwrijp maken van de grond, de kabels en leidingen, maar de vergunning voor de opvang die we gaan aanvragen is voor maximaal 10 jaar.

Nee. De gemeente maakt geen winst. De financiële tegemoetkoming voor het opvangen van statushouders of regelingen voor asielzoekers gelden niet voor de opvang van Oekraïense ontheemden.

Er wordt in het ontwerp voor de opvanglocatie rekening gehouden met geluidsoverlast. Akoestisch onderzoek wijst uit dat er geluidsoverlast is te verwachten. Er worden maatregelen genomen om de geluidsoverlast in de opvanglocatie te beperken en er wordt naar gestreefd om een zo goed mogelijke situatie te creëren. Toch kan er sprake zijn van lawaai van de Provincialeweg N244 en de Salvador Allendelaan. Het college van B&W vindt het echter belangrijk dat de opvang wordt gerealiseerd en accepteert dat er meer geluidsoverlast kan zijn bij deze tijdelijke situatie.

De belangrijkste vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense ontheemden in Purmerend en over de opvanglocatie aan de N244, kunt u vinden op purmerend.nl/oekraine. Voor vragen en klachten kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Arjen Meinema door te mailen naar awa.meinema@purmerend.nl, of telefonisch via 0299 452 689.

De gemeente heeft locatiemanagers die dagelijks bij de opvanglocaties aanwezig zijn. Zij zijn het aanspreekpunt voor de Oekraïners, maar ook voor de omgeving en organisaties die vragen hebben of hulp willen bieden. Als de opvanglocatie in gebruik wordt genomen, worden de contactgegevens van de locatiemanager gedeeld op de website van de gemeente.