Vragen en antwoorden opvanglocatie Gorslaan
Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden verzameld over opvang aan de Gorslaan in onze gemeente.
De oorlog in Oekraïne duurt voort en de toestroom van vluchtelingen naar Nederland blijft doorgaan. Oekraïne is een land in oorlog en op dit moment niet veilig. Het Rijk heeft alle gemeenten in Nederland opgedragen om te zoeken naar mogelijke opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïners. De regio heeft ervoor gekozen om in gezamenlijkheid deze taak op te pakken. Zaanstad neemt het deel asielzoekers op zich, Purmerend de Oekraïense ontheemden en vijf andere gemeenten in de regio de alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit geeft uitvoering aan de Spreidingswet en andere taakstellingen die op ons afkomen.
De opvang van Oekraïense ontheemden vindt op meerdere kleinere locaties binnen onze gemeente plaats. Dit is een opdracht van de Purmerendse gemeenteraad, aangenomen in de motie van 30 november 2023. Hier proberen wij zo goed mogelijk invulling aan te geven. De huidige huurder van het kantoorgebouw aan de Gorslaan 60 gaat het pand in het najaar van 2024 verlaten. Daarmee komt het pand beschikbaar en het past goed binnen onze opdracht. De kleinschalige opvanglocatie die wij voor ogen hebben is vergelijkbaar met andere opvanglocaties in onze gemeente. Zoals die in het BurgGolf Golfresort aan de Westerweg, dat sinds maart 2022 wordt gebruikt voor de opvang van Oekraïense ontheemden.
Op deze locatie gaan wij Oekraïense ontheemden opgevangen. Er is nog niet gekeken naar een specifiekere doelgroep. Wij willen alle Oekraïense ontheemden op een opvanglocatie opvangen die voor hen het meest geschikt is. Daarnaast willen wij het beschikbare aantal opvangplekken in onze gemeente optimaal benutten. Met deze uitgangspunten gaan wij de komende tijd werken aan een geschikte indeling van deze en andere opvanglocaties.
Wij willen ongeveer 270 Oekraïense ontheemden opvangen. Dit aantal valt onder de door de raad destijds aangegeven hoeveelheid van wat als kleinschalig wordt gezien.
Het gebouw is nu ingericht als kantoorpand. Om de ontheemden straks goed op te kunnen vangen is een verbouwing van het pand nodig. Door enkele aanpassingen te doen willen wij circa 100 kamers creëren. We verwachten eind 2024 met de verbouwing te starten.
De kosten voor de verbouwing en de opvang worden volledig gedekt door de Rijksoverheid.
Nee. Wij gaan een deel van het pand inzetten voor het huisvesten van onderwijs voor nieuwkomers. Wij zijn op dit moment met verschillende partijen in gesprek om hier een passende invulling voor te vinden.
Wat zijn nieuwkomers?
Wij (rijksoverheid en gemeenten) verstaan onder de term nieuwkomers: leerplichtige kinderen en jongeren die nieuw zijn in Nederland en het Nederlands nog niet voldoende beheersen om regulier onderwijs te kunnen volgen.
De gemeente Purmerend huurt het pand voor 3 tot 5 jaar. Deze tijd wordt gebruikt voor tijdelijke huisvesting van Oekraïense ontheemden. Mocht de opvang niet meer nodig zijn, kan er naar een andere invulling worden gezocht. Er komt geen AZC op deze locatie.
De opvang van de Oekraïense ontheemden in combinatie met onderwijs is een tijdelijke invulling. De locatie ligt in het Waterlandkwartier, een gebied dat wij de komende jaren gaan herontwikkelen. Deze locatie staat in de plannen als ontwikkellocatie voor woningbouw. De tijdelijke opvang staat deze ontwikkelingen niet in de weg.
Het gebouw is een kantoorgebouw dat gebouwd is volgens de eisen die destijds aan kantoren gegeven zijn. Om het gebouw geschikt te maken voor permanente woningen zal er zeer ingrijpend verbouwd moeten worden, zodat deze woningen voldoen aan eisen vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) met betrekking tot ventilatie, daglicht, buitenruimte, energieprestatie, veiligheid en andere eisen. Deze eisen gelden niet voor wooneenheden voor tijdelijke opvang. Het gebouw is bouwkundig dus niet geschikt om er op korte termijn permanente woningen in te maken die voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Daarnaast is de opvang voor ontheemden in het gebouw een tijdelijke oplossing. Dit betekent dat eventuele huisvesting van wie dan ook alleen maar tijdelijk kan zijn. Dit is voor iemand die een permanente woning zoekt niet passend en leidt alleen maar tot problemen in de toekomst, als het Waterlandkwartier ontwikkeld wordt. De opvang staat de ontwikkeling tot woningbouw en werkruimten op deze locatie niet in de weg.
Het voormalig Bose-gebouw beschikt over een eigen parkeergelegenheid. Gezien onze ervaring is deze ruim genoeg om alle Oekraïense ontheemden en het personeel van de onderwijsvoorziening met een auto een parkeerplek te bieden. Er wordt uitsluitend geparkeerd op het eigen, private terrein. De opvang heeft dus geen invloed op de parkeerdruk in de buurt.
Voor het kunnen ombouwen van een kantoorlocatie naar een opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden is een omgevingsvergunning voor buitenplans afwijkend gebruik (een zogenoemde BOPA-procedure) nodig. In de commissievergadering van 19 september wordt de aanvraag voor de omgevingsvergunning besproken in de gemeenteraad. Belanghebbenden krijgen de gelegenheid om in te spreken en hun mening te laten horen. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om hierover een bindend advies uit te brengen. Of de plannen doorgaan, hangt onder andere af van dit advies.
De stukken die behandeld worden tijdens de commissievergadering op 19 september, worden op vrijdag 6 september gepubliceerd op de website van de gemeenteraad, purmerend.raadsinformatie.nl.
Advies vanuit een intern verkeerskundig onderzoek wijst uit dat de opvang op deze locatie minder autoverkeersbewegingen teweeg brengt dan de voormalige kantoorfunctie. De verkeersdruk voor het onderwijs is te verwaarlozen omdat de leerlingen met OV, fiets of lopend naar de locatie komen. Het aantal fiets-, OV- en loopbewegingen zullen wel toenemen. We verwachten van deze toename geen overlast voor de omgeving.