Wat te doen bij medische hulp
U heeft gezocht op ‘AED’ of ‘medische hulp’. Heeft u of iemand in uw omgeving direct medische hulp nodig? Bel dan eerst 112!
Wat moet ik doen als iemand medische hulp nodig heeft?
Heeft iemand dringend medische hulp nodig? Vraag dan eerst of iemand in de directe omgeving arts is of een EHBO-diploma heeft. In een levensbedreigende situatie kunt u het beste direct 112 bellen. In een noodsituatie mag u zelf medisch handelen. Bij minder dringende situaties kunt u bellen met de huisarts of centrale doktersdienst.
Wat doet een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De overlevingskans na reanimatie door een hulpverlener is 80%, als binnen 2 minuten de eerste stroomstoot wordt gegeven. De kans op overleven daalt daarna met ca. 10% per minuut.
Waarom is er geen overzicht van (locaties van) AED's?
Er is geen landelijke openbare database van (de locaties van) AED’s. Het belangrijkste wat omstanders in het geval van een hartstilstand moeten doen is 112 bellen. Dan gaat er automatisch een bericht via HartslagNu naar getrainde mensen, ook wel burgerhulpverleners, die in de buurt zijn. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Als ze een AED moeten ophalen, stuurt HartslagNu hen de exacte locatie en eventueel de code om het kastje open te maken. Een openbare database kan ervoor zorgen dat 112 niet of later gebeld wordt, omdat mensen eerst op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde AED, of dit op het internet proberen op te zoeken.
Bovendien zijn de AED’s vaak gekocht door inwoners of organisaties. Door een openbare database van AED’s te maken, staat hun informatie ook openbaar. Sommige AED-eigenaren willen dit liever niet.