Wijziging woonruimtevoorraad
Het komt ook steeds vaker voor dat mensen hun woning willen omzetten in meerdere onzelfstandige woonruimten om die te verhuren als kamers. Dat noemen we omzetting of kamerverhuur.
Purmerend krijgt steeds vaker te maken met mensen die hun woning willen verbouwen om zo meerdere woonruimten te krijgen die ze kunnen verhuren. Dat noemen we woningvorming of bouwkundige splitsing.
Het komt ook steeds vaker voor dat mensen hun woning willen omzetten in meerdere onzelfstandige woonruimten om die te verhuren als kamers. Dat noemen we omzetting of kamerverhuur.
Woningvorming en omzetting leveren natuurlijk extra woonruimte op voor bijvoorbeeld starters en andere woningzoekenden, maar betekent ook dat een deel van de woningvoorraad in Purmerend niet meer beschikbaar is voor andere huishoudens, zoals gezinnen.
Bescherming leefbaarheid
Door toename van woningen als gevolg van splitsing en kamerverhuur ontstaat ook meer drukte in de buurt, bijvoorbeeld op het gebied van parkeren. Purmerend wil daarom sturen op het behoud en de samenstelling van die woningvoorraad en wil de leefbaarheid beschermen.
Vergunning
Er is daarom in Purmerend een vergunning nodig voor:
- het aan de bestemming tot wonen onttrekken van woonruimte door bijvoorbeeld het slopen van een woning, een deel van een woning gaan gebruiken als bedrijfsruimte of het verhuren van een woning aan toeristen (onttrekking)
- het samenvoegen van woonruimte met een andere woonruimte (samenvoeging)
- het omzetten van zelfstandige woonruimte naar onzelfstandige woonruimten om als kamers te verhuren (omzetting)
- het verbouwen van woonruimte tot twee of meer woonruimten om te verhuren (woningvorming)
Als een woning zonder vergunning wordt gebruikt voor kamerverhuur of wordt verbouwd tot twee of meer woonruimten, dan is de Huisvestingsverordening overtreden. Dit kan tot hoge boetes leiden voor de eigenaar van een woning.
Leefbaarheidstoets
Het college moet een vergunning weigeren als de onttrekking, samenvoeging, omzetting of woningvorming een negatief effect heeft op de leefbaarheid. Daarom is de leefbaarheidstoets een onderdeel bij de beoordeling van de vergunningaanvraag. Getoetst wordt of geen onevenredige druk op de leefbaarheid ontstaat. Diverse aspecten van de leefbaarheid tellen mee, zoals score uit de Omnibus enquête en Leefbaarometer, beeld in de wijk/de buurt, clustervorming (hoeveel woningen zijn er in de buurt al omgezet of gevormd?), verkeers- en parkeersituatie. Ook overige relevante factoren (aanwezigheid horeca, coffeeshops, volkshuisvestelijk belang, woonkwaliteit) kunnen een rol spelen.
Nadere regels
Het college moet een vergunning weigeren als de omzetting of woningvorming niet voldoet aan eisen op het gebied van geluid en kwaliteit. Deze eisen zijn opgenomen in de Nadere regels Huisvestingsverordening Purmerend 2021.
De geluidsoverdracht tussen de woning waar de aanvraag betrekking op heeft en de omliggende woningen heeft een volgens NEN 5077 bepaalde karakteristieke lucht-geluidniveauverschil niet kleiner dan 47 dB en een volgens NEN 5077 bepaalde gewogen contact-geluidniveau niet groter 59 dB. Daarnaast mag de vloerbekleding de geluidsisolatie niet verslechteren.
Deze geluidseisen gelden ook ten aanzien van de geluidsoverdracht tussen de nieuw te vormen woningen.
Dit zijn eisen op het gebied van kwaliteit:
- Maximaal 4 kamers van gemiddeld ten minste 18 m² en een gezamenlijke huiskamer van ten minste 18 m² (alleen bij omzetting)
- (Brom-) en fietsparkeren op eigen erf.
- Opstelruimte voor afvalcontainers op eigen erf (niet zichtbaar vanaf openbare weg).
- Er blijft voldoende buitenruimte over – indien die aanwezig is.
Alle informatie over de voorwaarden voor verlening en de leefbaarheidstoets vindt u hier: