Ondermijning

Ondermijning is het effect van verschillende vormen van criminaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om hennepteelt, drugshandel, mensenhandel en verschillende soorten fraude. Criminelen maken voor hun illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten, zoals winkels, woningen en diensten van de overheid. Het gevolg is dat deze (soms onzichtbare) criminaliteit onderdeel wordt van onze samenleving. Dit noemen we ondermijning.

Animatiefilmpje Wat is ondermijning

Wat doet de gemeente tegen ondermijning?

De gemeente Purmerend heeft een team dat zich focust op ondermijning. Dit team onderzoekt signalen van ondermijning. Deze signalen komen onder andere van bewoners, ondernemers, medewerkers van de gemeente en via Meld Misdaad Anoniem. Zij geven voorlichting en starten projecten en campagnes om de signalen van ondermijning onder de aandacht te brengen. We hopen dat bewoners en ondernemers de signalen gaan herkennen en deze ook melden.
Het team voert ook controles uit samen met verschillende veiligheidspartners. Deze controles worden bijvoorbeeld gedaan op de bedrijventerreinen. De nieuwsberichten over deze controles zijn onderin deze pagina te vinden.

Bestuurlijke aanpak

Als er in een pand drugs wordt aangetroffen, bekijkt de burgemeester welke bestuurlijke maatregelen wij in kunnen zetten. Bijvoorbeeld het sluiten van een pand om de veiligheid en leefbaarheid in een buurt weer te verhogen.

Wat zijn signalen van ondermijning?

Ondermijning herkent u aan veel verschillende signalen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Heeft u een onderbuikgevoel dat iets niet klopt? Herkent u (meerdere) signalen van ondermijning? Dan kunt u een melding maken. Stuur een e-mail naar vermoeden@purmerend.nl of kijk onderop deze pagina voor andere manieren om te melden.

Drugshandel en drugsproductie

Hennepteelt en xtc-laboratoria zijn plekken waar drugs worden gemaakt. Hiervoor kunnen locaties van particulieren of ondernemers gebruikt worden. Bijvoorbeeld een leegstaande schuur of garagebox. Een pand met afgeplakte ramen en een geur van anijs, aceton of hennep zijn mogelijke signalen.

Witwassen van geld

Ondernemers met verkeerde bedoelingen doen net alsof ze een bedrijf hebben waarmee ze geld verdienen. Eigenlijk is dit crimineel verdiend geld. Signalen zijn niet kunnen pinnen, weinig klanten of geen reclame.

Arbeidsuitbuiting

een paspoort

Criminele werkgevers laten hun werknemers te lange dagen werken tegen een te laag salaris. Ook nemen zij bijvoorbeeld het paspoort in of laten ze hen wonen in een slecht onderhouden pand of schuur.

Mensenhandel

Mensen worden door criminelen tegen hun wil aan het werk gezet. Bijvoorbeeld in de prostitutie of een criminele organisatie. Zij worden vaak ook onderbetaald en mishandeld. Signalen zijn: mensen die angstig lijken of niet hun eigen paspoort bezitten. Korte bezoekjes aan een woning waar vrouwen (tijdelijk) verblijven kan ook een signaal zijn.

Fraude met zorggeld

Zorgvragers krijgen van criminele zorgbureaus niet de zorg waarop zij recht hebben. Cliƫnten ontvangen bijvoorbeeld maar drie uur zorg, terwijl ze voor zes uur betalen. Zorgbureaus krijgen op die manier geld dat ze niet verdiend hebben.

Vermoedens melden

Heeft u een vermoeden van fraude of ondermijning? U kunt dit op verschillende manieren melden:

Meld direct een vermoeden

Spoed of heterdaad

  • Bel de politie via 112
  • Geen spoed, wel politie?
    Bel 0900 8844

Melden bij de gemeente

Anoniem melden

U kunt ook anoniem uw melding doen bij Meld Misdaad Anoniem. Dit is geen onderdeel van de politie, maar een onafhankelijke organisatie met een meldpunt. Dat kan ook telefonisch via 0800 7000.