Bijzondere parkeerplaatsen

Met bijzondere parkeerplaatsen bedoelen we parkeerplaatsen voor bijvoorbeeld gehandicapten, elektrische auto of laad- en losplekken. Daar gelden verschillende regels voor.

Op onderstaande kaart ziet u waar in de gemeente u verschillende parkeerplekken kunt vinden.

Algemene gehandicaptenparkeerplaats

  • Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats is toegestaan als de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) in het voertuig te zien is samen met een parkeerschijf. U kunt hier maximaal 3 uur parkeren.
  • Als u met een gehandicaptenvoertuig parkeert (zoals een Canta, Amica, Arola, Mini Cruiser City) heeft u geen GPK nodig. De parkeerschijf is wel nodig. Ook met een gehandicaptenvoertuig kunt u maximaal 3 uur parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.
  • Ligt de parkeerplaats in gebied voor betaald parkeren? Dan hoeft niet te betalen.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Parkeren is alleen toegestaan voor het voertuig dat hetzelfde kenteken heeft als op het onderbord is aangegeven.

Parkeren bij een laadpaal

Parkeren bij een laadpaal is alleen toegestaan om uw elektrische auto op te laden. U betaalt de kosten voor het laden.

Parkeergeld bij laadplek

Ligt de laadplek in gebied waar betaald of parkeren met vergunning parkeren? Dan moet u tijdens de betaaltijden ook parkeergeld betalen (bij de parkeerautomaat of via belparkeren) of over een geldige parkeervergunning beschikken.

Parkeren bij laad- en losplek

U mag alleen een laad- en losplek gebruiken voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen van een bepaalde grootte of gewicht. Deze activiteiten moeten voor handhavers waarneembaar zijn.

Parkeren op een laad- en losplek is niet toegestaan. We bedoelen parkeren als een voertuig langer stilstaat dan nodig is voor het in- en uitstappen van personen of voor het laden en lossen. Wachten op een passagier die bijvoorbeeld een snelle boodschap doet valt ook onder parkeren, ongeacht of de bestuurder wel of niet aanwezig is in het voertuig.

Laad- en losplek met onderbord

Heeft een parkeerplek een bord met tijden? Dan is de parkeerplaats alleen tijdens de genoemde tijden een laad- en losplek. Buiten de tijden is het een gewone parkeerplek. Houd er rekening mee dat u mogelijk parkeergeld moet betalen als de plek in betaald parkeren gebied lig. Als deze in betaald parkeren gebied ligt, moet u tijdens de betaaltijden parkeergeld betalen.