Parkeerregels bijzondere voertuigen

Heeft u een aanhangwagen, caravan of camper? De parkeerregels van deze voertuigen zijn anders dan de parkeerregels voor gewone auto's.

Tijdelijke parkeerplekken campers

Er zijn in op dit moment 5 tijdelijke camperplaatsen op het parkeerterrein bij het Leeghwaterbad, Leeghwaterpark 1, 1445 RA Purmerend. De gereserveerde plekken voor campers zijn met borden aangegeven. U kunt u hier gratis parkeren. Bij de tijdelijke plekken zijn geen water- en elektriciteitsvoorzieningen. Wilt u gebruikmaken van sanitaire voorzieningen, dan kunt u terecht in het havenkantoor aan het Whereplantsoen 10 in het centrum van Purmerend. Het havenkantoor is open van 7.00 tot 23.00 uur.

Parkeren op de weg

 • U mag een camper of caravan een aantal dagen achter elkaar op de weg parkeren:
  • 3 dagen achter elkaar in de periode van 1 november tot 1 maart
  • 8 achter elkaar dagen in de periode van 1 maart tot 1 november
 • U mag een aanhanger maximaal 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren.

De regels zijn vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.) van de gemeente. Het maakt niet uit of u de aanhangwagen, camper of caravan dagelijks verplaatst binnen de gemeente.

Parkeergeld?

Voor een aanhangwagen en caravan hoeft u geen parkeergeld te betalen, dit zijn geen motorvoertuigen. Een camper is een motorvoertuig en daarvoor moet u wel parkeergeld betalen.

Parkeren andere grote voertuigen

Voertuigen langer dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter mag u alleen parkeren op industrieterreinen De Koog en Baanstee.

Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.8 en 5.9 en artikel 15 van het Uitvoeringsbesluit APV) van de gemeente.

Melding achtergelaten voertuig

Staat er een achtergelaten aanhangwagen, caravan of ander voertuig bij u in de straat? Dan kunt u dit melden bij de gemeente. Dit kan telefonisch via 0299 452 452, via een bewonersmelding of via MijnGemeente app.

Verzoek om voertuig weg te halen

 • Als de gemeente vaststelt dat uw aanhangwagen, camper of caravan langer dan het toegestane aantal dagen op de weg geparkeerd staat, kunnen handhavers een sticker aanbrengen op het voertuig. U bent in overtreding volgens de APV. U kunt de aanhangwagen, camper of caravan bijvoorbeeld op uw oprit zetten, in een garagebox parkeren of naar een stalling brengen.
 • Als de aanhangwagen, camper of caravan een kenteken heeft, stuurt de gemeente de eigenaar een brief met het verzoek het voertuig van de weg te halen. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven, dan haalt de gemeente het voertuig weg. Alle gemaakte kosten zijn voor de eigenaar van het voertuig.

Parkeren motor

 • U mag een motor overal parkeren waar personenauto’s ook mogen parkeren. In een betaald parkeren-gebied moet u betalen voor parkeren als u in een parkeervak staat.
 • U mag gratis op de stoep staan als dat geen last oplevert.

Parkeren brommobiel

Voor brommobielen gelden dezelfde regels als voor personenauto’s. Kijk op de website van de rijksoverheid voor de verkeersregels van brommobielen.

Parkeren scootmobiel/gehandicaptenvoertuig

U kunt een scootmobiel of gehandicaptenvoertuig op verschillende plekken parkeren:

 • Op de stoep als u geen last voor anderen veroorzaakt. Dit is altijd gratis.
 • Op een parkeerplaats. Bij betaald parkeren is een vergunning, kaartje uit de automaat of gehandicaptenparkeerkaart nodig. (Dit is niet aan te raden voor scootmobielen omdat het kaartje kan wegwaaien).
 • Op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. Dit kan zonder gehandicaptenparkeerkaart, een parkeerschijf is wel nodig.
 • In een parkeerschijfzone. Parkeren zonder parkeerschijf is hier toegestaan en langer dan de aangegeven uren.
 • Parkeerverbod: parkeren is hier toegestaan voor maximaal 3 uur. In het voertuig moet zichtbaar een parkeerschijf liggen met de begintijd van het parkeren.
 • Woonerf: parkeren buiten de vakken is toegestaan, als dit geen last of gevaar oplevert voor overig verkeer.
 • Gele onderbroken strook: hier mag u maximaal 3 uur parkeren.
 • Bij een doorgetrokken gele streep is parkeren verboden.

Kijk op de site van de rijksoverheid voor meer verkeersregels voor scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen.