Naamswijziging

Onder bepaalde omstandigheden kunt u uw voor- of achternaam laten wijzigen. Dit moet voor uw voornaam via de rechtbank en voor uw achternaam via het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Voornaam wijzigen

Als u uw voornaam wilt wijzigen, moet u naar de rechtbank. U heeft een advocaat nodig om u te vertegenwoordigen bij de rechtbank. Daarnaast moet u een belangrijke reden hebben om uw voornaam te mogen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u gepest wordt met uw voornaam of omdat uw voornaam verkeerd gespeld is bij de geboorteaangifte.

Achternaam wijzigen

U stuurt het formulier naamswijziging en benodigde documenten op naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Op deze website kunt u ook het aanvraagformulier vinden. Justitie neemt de definitieve beslissing over de naamswijziging.

Bij naamswijziging past Burgerzaken de gegevens aan in de registers van de Burgerlijke Stand en de Basisregistratie Personen (BRP).

Kosten

Een naamswijziging is gratis. Houd er wel rekening mee dat wanneer de wijziging van uw voor- of achternaam is verwerkt, u uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs) moet vernieuwen.