Riool (problemen en oplossingen)
Hieronder wordt ingegaan op problemen en ongemakken die u kunt tegenkomen als het gaat om afvalwater-, hemelwaterafvoer en grondwater.
Aanpassingen aan het openbare riool kunnen problemen veroorzaken. Heeft u stankproblemen sinds bij u in de buurt aan het riool is gewerkt? Overleg dan met uw gemeente om een oplossing te vinden.
Vocht in huis?
Een muffe lucht of schimmelplekken duiden op vocht in uw huis. Om dit soort problemen op te lossen, moet u eerst de oorzaak vinden. De drie belangrijkste oorzaken zijn:
- te weinig ventilatie
- lekke riolen of regenpijpen
- te hoge grondwaterstand
In huis? Of buiten uw huis? Stel, u wilt in huis gaan klussen. Of een boom in de tuin planten. Dan is het handig om te weten waar uw riool (en andere leidingen zoals gas, water en electriciteit) ligt. Soms is dat lastig te zeggen. Zeker als buizen in een muur of vloer liggen.
In principe moet u dat op bouwtekeningen kunnen zien. Soms wordt bij de bouw een en ander verplaatst of anders aangelegd dan de bedoeling was en dan kloppen de bouwtekeningen niet meer. Kijk waar alle aansluitingen en zichtbare stukken buis zitten. Zoals bij uw wastafel, toilet en wasmachine. Dan kunt u globaal inschatten waar onzichtbare stukken buis moeten lopen.
Schakel bij twijfel een deskundige installateur/loodgieter in.
Buiten uw huis
Vaak begint het riool buiten vlak bij uw voordeur. Hebt u een luik bij uw deur? Als u dit opent, ziet u een buis. Deze buis loopt van onder uw huis door uw tuin of onder uw oprit naar de straat. Kijk of de zichtbare punten overeenkomen met de bouwtekening.
Hebt u geen bouwtekening?
Vraag dan de gemeente of zij een bouwtekening van uw perceel heeft. Niet in alle gevallen is dit het geval, zonder (kloppende) tekening moet u helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen.
Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Heel simpel: wat uit het menselijk lichaam komt, droog toiletpapier en wat door de zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor riolering en rioolwaterzuivering.
Woont u in een ouder huis? En hebt u ondanks zorgvuldig gebruik van het riool toch wel eens een verstopping gehad? Vul dan uw spoelbak één keer per maand met heet water en soda. Trek daarna de stop eruit. Deze flinke stroom water maakt het riool (enigszins) schoon.
Een afvoeraansluiting werkt niet
Soms werkt een rioolaansluiting in huis niet. Bijvoorbeeld van een wastafel. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende.
Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen! Ze kunnen uw riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.
Meerdere afvoeraansluitingen werken niet
Als meerdere rioolaansluitingen niet werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Zeker als geen enkele aansluiting meer werkt. Of als het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Ook kan het probleem bij het openbare riool liggen.
Om de oorzaak te vinden moet u het ontstoppingsstuk opgraven of dit laten doen door een, door u te kiezen, loodgieter. Dat ligt rondom de perceelsgrens, net op uw grond. Als uw woning direct aan de openbare ruimte grenst ligt het ontstoppingsstuk net buiten gevel op de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk is goed te zien waar een eventuele verstopping zit. Staat het vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in of rond uw huis. In beide situaties zal de verstopping verholpen moeten worden.
Wie hiervoor moet betalen, hangt af van de plek van de verstopping. Zit het probleem in het openbare riool, dan moet de gemeente betalen. Alleen als u het riool onjuist hebt gebruikt, kan zij de kosten op u verhalen. Als de verstopping in uw riool zit, moet de huiseigenaar (dus u of de verhuurder) de rekening betalen.
Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank.
Lucht erin en lucht eruit, dat geldt voor het riool in en om uw huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel 'via' uw huis het riool uit. Samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt namelijk via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt.
Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!
Bij de meeste woningen steekt er geen ontluchtingspijp uit uw dak of wordt het riool bij oude huizen via de regenpijp ontlucht? Heeft u geen of slechte ontluchting, dan kunt u problemen krijgen. Zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt.
Misschien hebt u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere. Omdat u niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur/loodgieter.
U heeft last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanehals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten.
Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot de de onluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Raadpleeg een installateur.