Vrijwilligerswerk

Overweegt u om vrijwilligerswerk te gaan doen? Leuk! Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom dat een goed idee is.

Door vrijwilligerswerk leert u nieuwe mensen en plekken kennen, kunt u iets betekenen voor een ander en het is onmisbaar voor de maatschappij en vele organisaties in onze gemeente. Ook staat vrijwilligerswerk goed op uw cv.

Vrijwilligerswerk in de gemeente

Bent u op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij u past in Purmerend en Beemster? Op de website vrijwilligerspunt.nu staan vele organisaties omschreven die vrijwilligerswerk aanbieden in de gemeente op het gebied van bijvoorbeeld cultuur, sport, zorg en welzijn.

Spreekt een organisatie u aan? Bekijk dan op de website van de organisatie hoe u in contact kunt komen.

Komt u er niet uit, heeft u vragen of vindt u het fijn om samen te kijken naar wat er bij u past? Maak dan een afspraak via 0299 454 400 of stuur een mail naar info@vrijwilligerspunt.nu.

Vrijwilligers, bedankt!

De gemeente Purmerend is blij met iedereen die vrijwilligerswerk doet. Om dat uit te spreken reikt de gemeente jaarlijks het Lokaal Compliment uit.

Uit tientallen voorgedragen nominaties wordt een winnende organisatie gekozen die een prijs mag ontvangen van € 1.000,-. De tweede prijs krijgt een bedrag van € 500,- en de overige acht organisaties uit de top tien krijgen een bedrag van € 250,-.

In oktober kan een voordracht gedaan worden via purmerend.nl/lokaalcompliment. Elk jaar kent een ander thema.

Bent u bang voor onverwachte kosten, zoals bijvoorbeeld reiskosten? In veel gevallen krijgt u een vrijwilligersvergoeding. Wilt u weten wanneer u een vrijwilligersvergoeding krijgt en of u hierover belasting moet betalen?

Bekijk de website van de Belastingdienst.

Krijgt u een uitkering, maar wilt u toch vrijwilligerswerk doen? Dat mag.

Vrijwilligerswerk is onmisbaar voor de maatschappij en het is een goede manier om werkervaring op te doen. Er gelden wel bepaalde voorwaarden.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid of bij de instantie waarvan u een uitkering krijgt.

Elke vrijwilliger, mantelzorger of vrijwilligersorganisatie kan gratis gebruik maken van de uitgebreide ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente. De gemeente heeft de verzekering afgesloten bij schadeverzekeraar Centraal Beheer. Met deze verzekering is iedere vrijwilliger - actief in de gemeente, of voor een organisatie uit de gemeente - tijdens het vrijwilligerswerk verzekerd.

Lees meer over de voorwaarden in deze brochure over de vrijwilligersverzekering.

Is er sprake van schade?

De vrijwilliger of mantelzorger moet eerst nagaan of deze schade op de eigen verzekering, of op die van de organisatie gemeld kan worden. De verzekering vanuit de gemeente is alleen bedoeld als vangnetregeling, om te zorgen dat elke vrijwilliger verzekerd is tijdens vrijwilligerswerk.

Het claimen van een schade kan via de website van het Vrijwilligerspunt.