Energietoeslag

De energietoeslag is een financiële steun voor huishoudens met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld om u te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit.

De energietoeslag voor 2023 is € 800,-

Om te helpen bij de hoge energierekening in de eerste helft van 2023, mochten gemeenten de energievergoeding van 2022 verhogen met € 500. Inwoners in Purmerend die de energievergoeding in 2022 kregen, ontvingen in april het bedrag van € 500 op hun rekening. Dit betaalden wij uit het geld dat we van de Rijksoverheid kregen voor de energievergoeding 2023. Daarom is de energievergoeding in Purmerend dit jaar € 800.

Kan ik al energietoeslag aanvragen voor 2023?

Op dit moment is het nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de energietoeslag van 2023.

We starten zo snel mogelijk met het automatisch toekennen van de energietoeslag aan huishoudens met een bijstandsuitkering en/of huishoudens die vorig jaar ook de energietoeslag kregen. Wij moeten hiervoor eerst controleren of u nog steeds aan de voorwaarden voldoet.

Als we weten of u recht hebt op de energietoeslag 2023, dan krijgt u vóór 31 december 2023 het geld automatisch op uw bankrekening. U krijgt dan ook een brief. Daar hoeft u niets voor te doen.

Heeft u vorig jaar de energietoeslag ontvangen maar kunnen wij niet vaststellen of u recht heeft op de energietoeslag 2023? Of voldoet u volgens onze gegevens niet meer aan de voorwaarden? Dan krijgt u ook een brief. In deze brief zullen wij u informeren over de voorwaarden en hoe u de energietoeslag aan kunt vragen als u denkt dat u aan de voorwaarden voldoet.

Heeft u niet eerder de energietoeslag ontvangen, dan kunt u vanaf 1 januari 2024 de energietoeslag aanvragen via onze website.

Studenten

Studenten kunnen geen energietoeslag meer aanvragen bij de gemeente. Uitwonende studenten die aan de voorwaarden voldoen krijgen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de energietoeslag uitbetaald.

Energietoeslag 2022

U kunt geen aanvraag meer indienen voor de energietoeslag over het jaar 2022.

Heeft u vragen of zorgen over uw energierekening?

Voor vragen over uw energierekening kunt u contact opnemen met uw energieleverancier. Heeft u vragen over uw rekening van Stadsverwarming Purmerend, kijk dan op de website van SVP. U kunt ook met hen bellen, 0900 9807 of een e-mail versturen naar info@svpbv.nl. Bijvoorbeeld als u vragen heeft over het bedrag van uw termijnnota.

Heeft u moeite met rondkomen en wilt u hulp?

Maakt u zich zorgen over geld? Heeft u schulden? Of kunt u niet op tijd uw rekeningen betalen? Bent u ondernemer of zzp-er en heeft u financiële zorgen? Gemeente Purmerend kan u hierbij helpen. Kijk voor alle ondersteuning op de pagina Werk, inkomen en schulden.

U kunt ook kijken op de website Geldfit.nl en de online test invullen. Voor ondernemers is een andere test ontwikkeld: Dan kunt u naar de website Geldfitzakelijk.nl. Op basis van de ingevulde gegevens krijgt u tips of bijvoorbeeld een doorverwijzing naar hulpverlening zoals: Thuisadministratie, Humanitas, SchuldHulpMaatje en het gemeentelijk team Schulddienstverlening.