Omgevingsplan

In het omgevingsplan staan alle regels over de leefomgeving. Bijvoorbeeld over bouwen, geluid, geur, bodem en duurzaamheid. In het omgevingsplan staat ook welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen een gebied. Zo is duidelijk voor inwoners en ondernemers wat er wel en niet mag

De regels zelf zijn niet veranderd. Maar u vindt ze op een nieuwe plek. Ga naar de regels op de kaart op de website van de Overheid.

Geleidelijke ombouw

In eerste instantie zijn de bestemmingsplannen overgezet naar het omgevingsplan. Per wijk passen we nu het omgevingsplan aan, zodat het goed past bij onze toekomstplan voor de gemeente en ontwikkelingen in de wijk. Daar heeft de gemeente tot 1 januari 2032 de tijd voor. De wijk Wheermolen is de eerste wijk waarvoor we het omgevingsplan wijzigen.

Bekijk de informatie over de wijziging:

Omgevingsplan Wheermolen-Oost.

Het kan zijn dat nieuwbouw niet aan de regels van het omgevingsplan voldoet maar dat de nieuwbouw toch wenselijk is. Bijvoorbeeld om nieuwe woningen te bouwen op een plek waar voorheen geen woning stond. Dan kan de gemeente van het omgevingsplan afwijken óf het plan wijzigen.

Afwijken van het omgevingsplan

Meestal zal gebruik gemaakt worden van het eerste: een procedure waarbij van het omgevingsplan wordt afgeweken. Dan wordt gezegd dat een vergunning voor een ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (afkorting: BOPA) wordt verleend. Het gaat dan om een activiteit (het bouwen van woningen) die niet in het (omgevings)plan past, dus waarbij buiten het omgevingsplan (buitenplans) omgegaan wordt.

Als de reguliere procedure gevoerd wordt, wordt binnen acht weken nadat de aanvraag om de vergunning wordt ingediend, de vergunning verleend als aan de voorwaarden daarvoor wordt voldaan. Tegen de vergunning kan bezwaar worden ingesteld, en daarna beroep bij de rechtbank en hoger beroep bij de Raad van State.

Als een zogenaamd uitgebreide procedure wordt gevoerd, komt het voornemen om de vergunning te verlenen eerst zes weken ter inzage te liggen. Hier kan eenieder zijn mening over dit voornemen geven. Als de vergunning dan toch verleend wordt, wordt de bezwaarfase overgeslagen en kan direct beroep bij de rechtbank en daarna hoger beroep bij de Raad van State worden ingediend.

Wijzigen van het omgevingsplan

Als het omgevingsplan gewijzigd moet worden om nieuwbouw mogelijk te maken, ligt een ontwerp van de wijziging eerst zes weken ter inzage voordat de gemeenteraad besluit over de wijziging.

Tijdens deze zes weken kan eenieder zijn mening geven over de voorgenomen wijziging. Verwacht wordt dat van deze procedure (veel) minder gebruik zal worden gemaakt dan van de BOPA-procedure.