Indicatieverzoek en Omgevingsinitiatief
U vraagt met dit verzoek of de gemeente een indicatie kan geven of zij het plan wenselijk vindt en of zij een inschatting kan maken of het plan/initiatief juridisch haalbaar is.
Het vooroverleg
Het vooroverleg is de fase van voorbereiding voordat u een echte vergunningaanvraag kunt indienen. Dit gaat een nog belangrijkere rol spelen. In deze fase vindt meer overleg en samenwerking plaats met u als initiatiefnemer en de gemeente. Zo zorgen we er samen voor dat de vergunningaanvraag eenvoudiger wordt en de behandeling soepel verloopt.
Het vooroverleg is niet verplicht. Maar voor de complexere en vaak wat grotere plannen adviseren wij om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Het geeft u namelijk inzicht of uw plan of initiatief goed en/of haalbaar is. Het voorkomt ook onnodige kosten.
Tijdens het vooroverleg maken we onderscheid tussen:
- stap 1a: het indicatieverzoek
- stap 1b: het omgevingsinitiatief
Voordat u een aanvraag omgevingsvergunning opstuurt, kunt u een advies krijgen over uw plan. Dit noemen we een indicatieverzoek. Het indicatieverzoek is bedoeld voor de complexere initiatieven. U vraagt met dit verzoek of de gemeente kan aangeven of zij het plan/initiatief goed vindt en of zij een inschatting kan maken of het plan/initiatief volgens de wet haalbaar is.
Het vooroverleg is niet verplicht. De gemeente geeft een eerste algemene beoordeling op basis van niet al te precieze informatie.
Overlegplatform
Het indicatieverzoek wordt behandeld door een intaketeam dat uit verschillende vakdisciplines van de gemeente bestaat. De gemeente werkt met een intaketafel (een overlegplatform).
In de meeste gevallen zorgen we ervoor dat het indicatieverzoek binnen 8 weken afgerond is, afhankelijk van de moeilijkheid van uw plan.
Kosten indicatieverzoek
De kosten (leges) voor de behandeling van het indicatieverzoek zijn € 350,00.
Voorwaarden indicatieverzoek
Voor de beoordeling van uw indicatieverzoek hebben wij, voor zover op uw verzoek van toepassing, onderstaande bijlagen nodig:
- schets/tekening van de bestaande situatie
- schets/tekening van de nieuwe situatie (incl. maatvoering)
- plattegronden van de bouwlagen van het bouwwerk bestaand en nieuw (incl. maatvoering)
- eventueel foto’s van de bestaande situatie en bebouwing inclusief de omgeving.
Wat doet de gemeente?
- Voor uw plan/initiatief krijgt u te maken met 1 contactpersoon.
- We controleren of uw plan/initiatief past in het omgevingsplan. In het omgevingsplan staat waarvoor men een stuk grond of gebouw mag gebruiken. Als uw plan/initiatief niet past in het omgevingsplan, dan kijken wij of het toch wenselijk is en/of (juridisch) haalbaar kan worden. U vindt het omgevingsplan in het Omgevingsloket.
- Ook bekijken wij ook of uw plan stedenbouwkundig acceptabel is en of er specifieke aandachtspunten zijn voor verkeer of parkeren.
- Nadat alles is bekeken, ontvangt u van ons de uitslag op het indicatieverzoek per e-mail. We geven in deze e-mail een indicatie/inschatting of uw plan/initiatief wel, niet of onder voorwaarden mogelijk is en wat het vervolgtraject kan zijn. U kunt hiertegen geen bezwaar maken.
- Voor wat betreft de uitslag zijn er 3 opties:
- Bij een complex plan: wij adviseren u om een omgevingsinitiatief in te dienen. Ga hiervoor naar stap 2b: omgevingsinitiatief indienen.
- Bij een niet complex plan: wij adviseren u een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen. Ga hiervoor naar stap 3: omgevingsvergunning aanvragen.
- Uw plan is beoordeeld en niet wenselijk en juridisch niet haalbaar. Wij adviseren u te stoppen met dit plan. U ontvangt een rapport waarin we toelichten waarom uw plan niet haalbaar is.
Heeft u vragen of hulp nodig?
U komt er niet uit of heeft u vragen over het indicatieverzoek? U kunt voor informatie altijd een e-mail sturen naar indicatieverzoek@purmerend.nl.
Alleen bij grote plannen en/of complexe plannen.
Naar aanleiding van uw indicatieverzoek, kan ons advies zijn om een omgevingsinitiatief in te dienen. U kunt ook zonder indicatieverzoek direct een omgevingsinitiatief indienen. U loopt dan het risico kosten te maken voor een plan/initiatief dat de gemeente niet wenselijk vindt.
Bij een omgevingsinitiatief moet u meer gedetailleerde informatie verstrekken. De gemeente gaat nu in detail naar uw plan/initiatief kijken. Alle vakspecialisten worden hierbij betrokken.
De gemeente werkt met een omgevingstafel (een overlegplatform). Het is mogelijk dat we u uitnodigen om bij de omgevingstafel aan te schuiven.
U ontvangt een tussenrapportage waarin we aangeven welke kant het op gaat en of er nog aanvullende stukken nodig zijn.
In een eindrapport geven we u een standpunt over de definitieve haalbaarheid. In het rapport lichten we verder toe hoe u uw plan/initiatief verder kunt uitwerken en hoe het vervolgtraject gaat, richting het definitief aanvragen van de omgevingsvergunning.
Kosten omgevingsinitiatief
De kosten voor het behandelen van het omgevingsinitiatief (leges) zijn € 1.000,00.
Wat stuurt u mee?
Voor de beoordeling van uw omgevingsinitiatief hebben wij, voor zover op uw verzoek van toepassing, onderstaande bijlagen nodig:
- schets/tekening van de bestaande situatie (schaal 1:500 of 1:1000)
- schets/tekening van de nieuwe situatie (schaal 1:500 of 1:1000)
- Plattegrond van de bestaande en nieuwe bouwla(a)g(en) en van het bouwwerk dat wordt gebouwd
- Dwarsdoorsnede van de bestaande en niuewe toestand
- Alle gevelaanzichten van de bestaande en nieuwe toestand, inclusief belendingen
- Niet verplicht, wel wenselijk: foto’s van de bestaande situatie en bebouwing inclusief de omgeving en voorbeelden van vergelijkbare (bouw)plannen
- Niet verplicht, wel wenselijk: een impressie van de nieuwe situatie
Hieronder vindt u het formulier dat u kunt gebruiken:
Hoe werkt het?
- We koppelen 1 contactpersoon (behandelaar of projectleider) aan uw plan/initiatief.
- We vragen u om eventueel uw plan/initiatief toe te lichten aan de omgevingstafel.
- Samen met verschillende disciplines binnen de gemeente beoordelen we of uw plan aan alle voorwaarden en relevante wet- en regelgeving voldoet.
- We kijken ook of alle benodigde onderzoeken al aanwezig zijn of goed zijn uitgevoerd. En of sommige onderzoeken nog moeten worden aangeleverd of kunnen worden uitgevoerd op een later moment. Dit alles leggen we vast in een tussenrapportage.
- Als het college van burgemeester en wethouders nog niet was betrokken, dan worden zij in deze fase geïnformeerd.
- U werkt het plan verder uit en wij begeleiden u hierbij. Mocht het nodig zijn, sluiten we met u een intentieovereenkomst of een anterieure overeenkomst. In deze overeenkomst staan de plankosten die worden berekend en vastgelegd. Plankosten zijn de kosten die de gemeente maakt voor ambtelijke inzet bij het uitvoeren van de ruimtelijke besluiten en procedures.
- U stuurt eventueel aanvullende stukken en de getekende overeenkomst(en) naar de gemeente. Wij beoordelen en bespreken deze stukken.
- Daarna ontvangt u het eindrapport. Hierin staat of uw plan/initiatief wel, niet of onder voorwaarden (definitief) haalbaar is en hoe het vervolgtraject eruitziet. U kunt hier formeel geen bezwaar tegen maken.
- Is het plan (definitief) akkoord? Dan adviseren we u in de brief om een aanvraag omgevingsvergunning in te dienen. Ga naar stap 3: omgevingsvergunning aanvragen.
Heeft u vragen of hulp nodig?
U komt er niet uit of heeft u vragen over het omgevingsinitiatief? U kunt voor informatie altijd een e-mail sturen naar omgevingsinitiatief@purmerend.nl
In het Omgevingsloket start u een vergunningaanvraag of dient u een melding in.
Het betrekken van uw omgeving (participatie)
Het betrekken van belanghebbenden bij het maken van plannen/initiatieven is natuurlijk niet nieuw. Maar de Omgevingswet onderstreept nog eens het belang van participatie.
Als u een omgevingsvergunning aanvraagt bij de gemeente nadat de Omgevingswet van kracht is, moet u aangeven of u de omgeving/omwonenden heeft betrokken bij uw plan.
De gemeente weegt participatie mee in de besluitvorming over uw plan/initiatief: wie u heeft betrokken, hoe u hen heeft betrokken en wat u met de resultaten heeft gedaan.
Lees de vragen en antwoorden over Participatie met de omgeving
Lees de redenen en tips hoe in gesprek te gaan met belanghebbenden op de pagina Inspiratie initiatiefnemers