Samenvatting gebiedsvisie De Koog
De Koog is het oudste bedrijventerrein van Purmerend. Naast bedrijven zijn er ook scholen, sportvelden en culturele instellingen. Het gebied is 73 voetbalvelden groot. De komende jaren verandert De Koog naar een gebied waar mensen werken, wonen, studeren en sporten.
Mix van werken en wonen
Een groot deel van bedrijventerrein De Koog gaat de komende jaren veranderen in een werk-woongebied. De lage bedrijfsloodsen maken langzamerhand plaats voor hogere gebouwen met daarin woningen en bedrijfsruimte op de begane grond. De regel is dat minstens de helft van ieder gebouw bestemd is voor bedrijven, kantoren of onderwijs. Zo komen er flink wat woningen bij, maar ontstaat er ook extra plek voor bedrijvigheid.
Alleen het bedrijventerrein aan het oostelijk deel van de Van IJsendijkstraat blijft onveranderd. Hier zitten bedrijven zoals Hegron waar je niet zomaar dichtbij mag wonen vanwege de veiligheid. Er komt een speciale route voor zwaar vrachtverkeer, zodat de bedrijven goed en veilig te bereiken zijn en gescheiden worden van het langzame (fiets)verkeer.
De stadscampus
Op De Koog vind je een bijzondere combinatie van onderwijs, ICT-bedrijven en (e)sport. Het ambitieuze H20 op de Spinnekop werkt als een magneet op starters in de ICT/tech. De E|SPORTS TECH CAMPUS wordt een levendige en stadse plek met betaalbare werkruimtes, scholen, woningen en sportvoorzieningen dicht bij elkaar.
Het doel is om de E|SPORTS TECH CAMPUS te laten uitgroeien tot een plek waar je bij wilt horen. Zo zorgen we voor meer werk en kunnen we jongeren binden aan Purmerend en de regio.
1.200 extra woningen
De Koog wordt een plek met verschillende woningen: klein en wat groter. We zien ruimte voor zo’n 1.200 betaalbare, middeldure en duurdere appartementen. Vooral voor jongeren, studenten, starters en werknemers, die voorzieningen met elkaar delen.
Open sportpark
De Koog wordt hét open sportpark van Purmerend. Op de momenten dat de sportvelden niet door een vereniging gebruikt worden, zijn ze vrij toegankelijk. Iedereen kan er dan een potje voetballen, hockeyen of rondje hardlopen. We zorgen ervoor dat alle sportverenigingen veilig te bereiken zijn. We leggen daarnaast een sportrondje aan van 5 kilometer waar je kunt hardlopen, skeeleren of bijvoorbeeld fietsen door stad en groen. Door het vertrek van de busremise en de milieustraat van De Koog kunnen de voetbalvelden en de handbalvereniging in de toekomst naar die plekken verhuizen. Hierdoor ontstaat vlak bij het station ruimte voor wonen, scholen, werken en voorzieningen.
Groene omgeving
Op De Koog is nu een groot deel van de openbare ruimte bestraat of geasfalteerd. Om er een fijne plek van te maken om te wonen en te werken, wordt het gebied groener. Ontwikkelaars maken bij nieuwbouw tenminste 20% van de grond groen en houden bij het bouwen rekening met de natuur. Ook de openbare ruimte maken we zo groen mogelijk en we zorgen voor voldoende plek voor het opvangen van water. De gemeente is daarnaast van plan de verbinding met het Kwadijkerpark, Park de Noord en het toekomstige Park de Dwarsgouw te verbeteren.