Isolatieprogramma

De gemeente Purmerend krijgt dit jaar subsidie om 800 woningen te isoleren. U kunt als woningeigenaar gebruikmaken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om u te ondersteunen en te helpen bij verduurzaming van uw woning.

Als eerste zijn woningen met een 'Overig', en een G-energielabel aan de beurt. Daarna volgen woningen met een F-, E- en D-energielabel. Om in aanmerking te komen voor een subsidie mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 435.000.

Stap 1: gratis woningscan

Om u als woningeigenaar zo goed mogelijk te helpen, bieden wij u een gratis woningscan aan. Deze gratis scan wordt aangeboden aan alle eigenaren die een woning met een G-, F-, E- en D-energielabel bezitten.

De woning moet ook onder de NHG-grens van € 435.000 blijven.

De woningscan wordt bij u thuis uitgevoerd en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

De rapportage die u na de scan ontvangt laat zien hoe u uw huis verder kunt verduurzamen. Ook wordt de scan gebruikt om de voorgestelde isolatiemaatregel met subsidie uit te voeren. Er staan ook mogelijke vervolgstappen om uw huis te verduurzamen in de rapportage.

De planning is om het grootste gedeelte van de woningscans voor de zomer van 2024 af te ronden. Er zijn ongeveer 6.500 woningen, waarvan ongeveer 1.200 woningen een G-, F, E - en D-energielabel hebben. Alle eigenaren van deze woningen hebben recht op de gratis woningscan. De subsidie is dus niet voldoende om alle woningen te isoleren. De toekenning gaat op volgorde van binnenkomst.

Stap 2: u doet mee

U wilt gebruikmaken van een van de mogelijkheden om uw huis te isoleren. Maak dan een afspraak.

De grootste energiewinst is te behalen met spouwmuurisolatie. Als uw woning al spouwmuurisolatie heeft, kunt u voor een andere isolatiemaatregel kiezen. De verschillende isolatiemaatregelen zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • HR++-glas
  • Dakisolatie (plat dak)
  • Vloerisolatie

De uitvoering van spouwmuurisolatie start in het 4e kwartaal van 2023. Om van start te gaan wordt eerst gekeken of er vleermuizen of ander gevogelte in uw spouwmuur aanwezig is. U hoeft hiervoor zelf geen stappen te ondernemen. Medewerkers van de gemeente Purmerend regelen dit voor u.

Goed om te weten

Er is niet genoeg budget om alle woningen met een 'Overig', G-, F-, E, en D-energielabel te ondersteunen. Met de beschikbare subsidie voor dit jaar kunnen we nu 800 woningen isoleren. Het beleid van het college van burgemeester en wethouders is om eigenaren van woningen zoveel mogelijk te helpen bij het isoleren en u met de beschikbare subsidie financieel te ondersteunen.

Meer informatie over het vervolg en deelname aan de subsidieregeling deelt de gemeente als vaststaat dat u als woningeigenaar instemt met het uitvoeren van een isolatiemaatregel. Wij regelen daarna alles voor u.