Isolatieprogramma

De gemeente Purmerend krijgt dit jaar subsidie om 544 woningen te isoleren. U kunt als woningeigenaar gebruikmaken van de mogelijkheden die de gemeente biedt om u te ondersteunen en te helpen bij verduurzaming van uw woning.

Als eerste zijn woningen met een G-energielabel aan de beurt. Daarna volgen woningen met een F-, E- en D-energielabel. Om in aanmerking te komen voor een subsidie mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 429.300.

In 2024 komt het Rijk met een aanvullend budget om meer woningeigenaren gebruik te laten maken van de subsidie.

Stap 1: gratis woningscan

Om u als woningeigenaar zo goed mogelijk te helpen, bieden wij u een gratis woningscan aan. Deze gratis scan wordt aangeboden aan alle eigenaren die een woning met een G-, F-, E- en D-energielabel bezitten. De woning moet ook onder de NHG-grens van € 429.300 blijven. De woningscan wordt bij u thuis uitgevoerd en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De rapportage die u na de scan ontvangt laat zien hoe u uw huis verder kunt verduurzamen. Ook wordt de scan gebruikt om de voorgestelde isolatiemaatregel met subsidie uit te voeren. Ook mogelijke vervolgstappen om uw huis te verduurzamen staan in de rapportage.

De planning is om het grootste gedeelte van de woningscans rond november 2023 af te ronden. Er zijn ongeveer 1400 woningen die recht hebben op de gratis woningscan.

Stap 2: u doet mee

U wilt gebruikmaken van een van de mogelijkheden om uw huis te isoleren. Maak dan een afspraak.

De grootste energiewinst is te behalen met spouwmuurisolatie. Als uw woning al spouwmuurisolatie heeft, kunt u voor een andere isolatiemaatregel kiezen. De verschillende isolatiemaatregelen zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • HR++-glas
  • Dakisolatie (plat dak)
  • Vloerisolatie

De uitvoering van spouwmuurisolatie start in het 4e kwartaal van 2023. Om van start te gaan wordt eerst gekeken of er vleermuizen of ander gevogelte in uw spouwmuur aanwezig is. U hoeft hiervoor zelf geen stappen te ondernemen. Medewerkers van de gemeente Purmerend regelen dit voor u.

Goed om te weten

Er is nog niet genoeg budget om alle woningen met een G-, F-, E, en D-energielabel te ondersteunen. Met de beschikbare subsidie voor dit jaar kunnen we 544 woningen isoleren. Het beleid van het college van burgemeester en wethouders is om eigenaren van woningen zoveel mogelijk te helpen bij het isoleren en u met de beschikbare subsidie financieel te ondersteunen.

Meer informatie over het vervolg en deelname aan de subsidieregeling deelt de gemeente als vaststaat dat u als woningeigenaar instemt met het uitvoeren van een isolatiemaatregel. Wij regelen daarna alles voor u.