Hoe ziet het Waterlandkwartier er straks uit?

Tot 2040 staat er veel te gebeuren in het Waterlandkwartier. De wijk groeit de komende jaren uit tot een hoogstedelijk gebied dat samen met de binnenstad het nieuwe centrum vormt. Het wordt een wijk van en voor Purmerend waar wonen, werken en ontspanning samenkomen. Naast 1800 woningen komt er meer ruimte voor bedrijven en instellingen om er zich te vestigen. Er is ruimte voor werkplekken, culturele en maatschappelijke instellingen, zorg, onderwijs, bepaalde winkels en horeca. We zorgen ervoor dat het aanbod in het Waterlandkwartier aansluit op de binnenstad zodat de twee gebieden elkaar in de toekomst beter aanvullen.

Gebouwen krijgen meerdere functies

Wethouder Wonen Natalie Saaf: “De gemeente heeft begin 2017 een visie gemaakt waarin de focus lag om 10.000 woningen te bouwen in Purmerend. Uit onderzoek bleek dat er met name behoefte is aan woningen voor jongeren, ouderen en sociale huurwoningen. Daarom is er in het Waterlandkwartier voor gekozen om voor deze doelgroepen appartementen te bouwen. Dit is een plek waar hoogbouw goed past. Gebouwen krijgen meerdere functies. Bedrijven, winkels of instellingen vestigen zich op de begane grond en de bovenste etages zijn bedoeld om te wonen. De nieuwe gebouwen sluiten door de architectuur goed aan op de gebouwen die blijven staan.’’

Eerste plannen

Op dit moment lopen er al twee concrete projecten. Het plan Terrazza start naar verwachting dit jaar (2023). Aan de Waterlandlaan tegenover de bibliotheek komen 191 appartementen en is ruimte voor bedrijven op de begane grond. Daarnaast is woningbouwcorporatie Intermaris gestart met de bouw van woningen aan de Gorslaan 10.

Afbeelding
Impressie van  het nieuwe Waterlandkwartier

Kwaliteitsplan

De afgelopen jaren heeft de gemeente gerekend en getekend. Samen met externe bureaus is gekeken naar de mogelijkheden. Ook inwoners en ondernemers hebben hun wensen doorgegeven. Zo is het Masterplan tot stand gekomen. Deze is nu verder uitgewerkt in een Kwaliteitsplan. Daarin staat hoe het gebied er straks uit komt te zien.
Er is een schets gemaakt waar welke gebouwen kunnen komen te staan. Natalie Saaf: “Dit zijn plannen die richting geven aan de mogelijkheden. Waar welk gebouw komt te staan hangt van veel zaken af en kunnen we nu nog niet precies bepalen. Wel weten we hoeveel woningen en ruimte voor bedrijven we willen toevoegen en hoeveel ruimte daarvoor nodig is. Daar is dit plan op gebaseerd.” Er staan spelregels en richtlijnen in omschreven voor architecten, ontwikkelaars en andere partijen die de komende jaren in dit gebied aan het werk gaan. In het Kwaliteitsplan Waterlandkwartier komen belangrijke onderwerpen aan bod als bereikbaarheid, openbare ruimte, duurzaamheid, water en groen.

Het Ontwerp Kwaliteitsplan ligt ter inzage van 6 april tot en met 4 mei. U vindt de officiële ter inzage legging op de website officielebekendmakingen.nl.

Bereikbaarheid

De ontwikkelingen in het Waterlandkwartier maken van Purmerend nóg meer een stad. Samen met de binnenstad vormt het Waterlandkwartier straks het nieuwe stadscentrum. Centraal in het gebied vind je het station. Wethouder Saaf: “Dit gebied willen we uitbreiden tot een OV-knooppunt waar fiets, voetganger, bus en trein samenkomen. We zetten in op zo min mogelijk autobezit. Met het station en goede busverbindingen binnen Purmerend en de regio wordt dit gemakkelijker.” Het gebruik van elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters wordt aantrekkelijker gemaakt. Parkeren vindt zoveel mogelijk aan de randen plaats. Bijvoorbeeld in een parkeerhub. Dit is een parkeergarage met extra voorzieningen zoals pakketdiensten, deelauto’s en -fietsen en een fietsenstalling. Door de auto in parkeerhubs te parkeren kunnen we bepaalde plekken in de wijk autovrij maken. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groen, spelen en fijne wandel- en fietsroutes.’’

Openbare ruimte

De binnenstad en het Waterlandkwartier worden met elkaar verbonden door goede wandel- en fietspaden. Dit wordt versterkt door de stadsboulevard die langs de Waterlandlaan loopt. De nieuwe stadhuisparkeergarage met het groene stadhuisplein daarbovenop is een mooie stap om de verbinding tussen de twee gebieden te leggen. De doorgaande wegen in het gebied worden groener. Saaf: “Dat is fijn omdat er veel bebouwing aan het Waterlandkwartier wordt toegevoegd. Er komen pleinen en extra ruimte voor groen met bankjes maar ook plekken waar je kunt bewegen, ontmoeten en ontspannen. Denk daarbij aan een schaaktafel of sportplekken zoals een voetbalkooi, mooie hardlooproute of openbare fitnessapparaten.”

Fijne plekken

Een aantal straten staat specifiek benoemd in het Kwaliteitsplan. Zo wil de gemeente van de Wilhelminalaan- Geulenstraat een prettige, groene plek maken met routes voor fietsers en voetgangers. Door deze plek autovrij te maken, ontstaat er ruimte om bijvoorbeeld een rondje te lopen, te picknicken of te spelen. De straten hebben naast woningen ook ruimte voor voorzieningen en een cultureel programma. De Geulenstraat wordt het groene hart van het Waterlandkwartier.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt in de wijk. De stadsnatuur is bijvoorbeeld belangrijk. Water, groen en natuur krijgen zo een eigen plek: op het dak, tegen de gevel, op de grond en in het water. Zo zijn er veel geveltuinen en groene daken die de opwarming van de wijk zoveel mogelijk tegen gaan. We planten extra bomen om schaduwplekken te maken en er komt water dat voor verkoeling zorgt in de zomer. Ook tijdens de bouw zetten we ons in om duurzaam te werken. Bij het bouwen werken we met duurzame materialen en zorgen we ervoor dat we deze materialen kunnen hergebruiken. Energie wekken we zo veel mogelijk duurzaam op en alle nieuwbouw is gasvrij.

Water en groen

In de plannen staat dat de Purmerweg een belangrijke route is om door het gebied naar het centrum te fietsen. De dijk langs de Where wordt een dijkpark met veel groen. Het Spaarbekken wordt hét stadswater binnen het Waterlandkwartier; een fijne plek met de mogelijkheid voor een horecavoorziening aan het water. De singel achter het stadhuis wordt verbonden met de omgeving waardoor het Cramwinckelplantsoen een eigen karakter krijgt. Ook het water en de Where worden fijne, rustige plekken om te zijn. Er komen trappen en een vlonder zodat je daar langs het water kunt ontspannen.

Al met al een gebied vol ambities en plannen om van Purmerend nog meer een stad te maken. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.purmerend.nl/waterlandkwartier

Impressie van een spaarbekken in het Waterlandkwartier
Impressie van het nieuwe Waterlandkwartier