Robuust ruimtelijk raamwerk

Het robuust ruimtelijk raamwerk, ook wel de groene verbinding met de binnenstad en de omliggende wijken. De ontwikkelingen in het Waterlandkwartier maken van Purmerend nog meer een stad.

Samen met de binnenstad vormt het Waterlandkwartier het nieuwe stadscentrum. Centraal in het gebied vind je het station dat we verder willen uitbreiden tot een OV-knooppunt waar fiets, voetganger, bus en trein samenkomen. De binnenstad en het Waterlandkwartier worden met elkaar verbonden door aantrekkelijke wandel- en fietspaden. Dit wordt versterkt door de stadsboulevard die langs de Waterlandlaan loopt. De nieuwe stadhuisparkeergarage met het stadhuisplein is een mooie stap om de verbinding tussen de twee gebieden te leggen. De doorgaande wegen in het gebied worden groener. Dat is fijn omdat er veel bebouwing aan het Waterlandkwartier wordt toegevoegd. Er komen pleinen en extra ruimte voor groen met bankjes. Parkeren vindt zoveel mogelijk aan de randen van de wijk plaats. Bijvoorbeeld in een parkeerhub, dit is een parkeergarage met extra voorzieningen zoals pakketdiensten, deelauto’s en -fietsen en een fietsenstalling.

De Waterlandlaan zorgt voor de verbinding met de binnenstad aan de ene kant en het ziekenhuis en het Leeghwaterpark aan de andere kant. Deze doorgaande verbinding krijgt de uitstraling van een groene stadsboulevard met ruimte voor verkeer. Ook hier komen kleine pleintjes, groen en bomen. In de gebouwen langs deze weg zijn veel bedrijven en instellingen te vinden. Doordat de begane grond levendig is voelt het vriendelijk aan. De diverse bedrijven zullen bezoekers aantrekken in het gebied. Er zijn aparte fietspaden en brede stoepen met veilige oversteekplaatsen.

Afbeelding

De Wilhelminalaan- Geulenstraat wordt een prettige, groene plek met routes voor fietsers en voetgangers door het Waterlandkwartier en verbindt het gebied met de binnenstad. Door deze plek autovrij te maken, ontstaat er een ruimte om bijvoorbeeld een rondje te lopen, te picknicken of te spelen. De straten hebben naast woningen ook ruimte voor voorzieningen en een cultureel programma. De Geulenstraat wordt het groene hart van het Waterlandkwartier. Vanaf de Geulenstraat naar het Spaarbekken zijn er pleintjes en plekken waar je kunt spelen of op een bankje kunt zitten tussen het groen.

Afbeelding

We brengen hier de dijk langs de Where beter terug in de vorm van een dijkpark met veel bloemen, grassoorten en bomen. Je kunt hier fijn wandelen, fietsen en elkaar ontmoeten. De Purmerweg is een belangrijke route om door het gebied naar het centrum te fietsen.

Afbeelding

Hier kun je lekker zitten op een van de vlonders aan het water. Een visje vangen in de zomer of op een winterse dag een rondje schaatsten. Het Spaarbekken wordt hét stadswater binnen het Waterlandkwartier. Er komt veel groen langs de randen en in het water zijn planten. Het wordt een fijne plek met de mogelijkheid voor een horecavoorziening aan het water. Dit gebied wordt deels autovrij gemaakt.

Afbeelding

De singel achter het stadhuis wordt verbonden met de omgeving waardoor het een plantsoen wordt met een eigen karakter en met bijvoorbeeld een mooie fontein. De bebouwing tussen het spoor en de singel is een goede plek voor werkplekken of voor hoger onderwijs. De bebouwing sluit goed aan op het plantsoen. Zo kun je er in de pauze een ommetje maken of in het gras een boekje lezen. Het gebied is autovrij en er is veel groen en water.

Afbeelding

Het station groeit uit tot een OV-knooppunt voor trein, Hoog Openbaar Vervoer-lijn en bus. De stadsboulevard verandert bij het station in een gezellig plein waar ontmoeten centraal staat. Zo kan er een terras en een stadspodium komen. Ook biedt het plein ruimte voor bijvoorbeeld een straattheater, kunst of sporten zoals skaten.

Afbeelding

Het water en de Where zijn fijne, rustige plekken om te zijn. Er komen trappen zodat het water ook goed bereikbaar is. Het is er parkachtig en er komen vlonders langs het water. De speelplek wordt opgeknapt en er komen mogelijkheden om buiten te sporten.

Afbeelding