Doorontwikkeling naar stevige lokale teams

De gemeente Purmerend zet de komende 1,5 jaar een belangrijke stap in het verbeteren van de jeugdhulp. Deze stap is nodig om deze kinderen ook in de toekomst jeugdhulp te kunnen bieden. Specialistische jeugdhulp wordt steeds vaker ingezet, terwijl we juist willen voorkomen dat het zover komt.
De nood is hoog: waar 25 jaar geleden nog 1 op de 27 kinderen jeugdhulp kreeg, is dat inmiddels 1 op de 7. De druk op de zorg is daardoor toegenomen. Dat moet anders. Op basis van nieuwe landelijke richtlijnen werkt de gemeente samen met jeugd(zorg)partners toe naar een plan met stevige lokale teams.
Een andere werkwijze
Purmerend gaat de bestaande lokale teams verder verstevigen. Deze teams staan nog dichter bij de gezinnen, werken beter samen en hebben voldoende mandaat om echt het verschil te maken. We willen voorkomen dat kinderen onnodig (en vaak te lang) in de verkeerde zorg zitten. Daarnaast ligt de oplossing regelmatig ergens anders dan alleen het kind zware jeugdzorg bieden. Bijvoorbeeld omdat er andere problemen spelen in het gezin die niet worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan armoede in een gezin, een complexe (v)echtscheiding of psychische problemen die invloed hebben op een kind. Dat vraagt een andere manier van kijken naar jeugdhulp en andere vormen (of combinaties) van hulp die ook onderdeel van de oplossing zijn.
Welke stappen zijn nodig?
De doorontwikkeling naar stevige lokale teams is het grootste onderdeel van de landelijke Hervormingsagenda Jeugd. Hierin staan 10 afspraken waaraan alle gemeenten moeten voldoen. De VNG heeft alle gemeenten onderzocht op de huidige werkwijze. Purmerend ligt op meerdere vlakken goed op koers. Maar er moeten ook stappen genomen worden. Voorbeelden van deze stappen zijn:
- Uitbreiding van basishulp binnen de stevige lokale teams
- Lokale teams gaan zelf basishulp verlenen. Door meer expertise in de lokale teams kunnen gezinnen vaker dichtbij huis geholpen worden en zo neemt de kans op zware jeugdzorg af. Ook willen we meer gebruikmaken van ervaringsdeskundigen en de informatievoorziening verbeteren.
- Nieuwe aanbesteding regionale jeugdzorg vanaf 2027
- Vanaf 2027 worden de aanbestedingen voor regionale jeugdzorg op een andere manier ingericht.
- Naar een lerende omgeving met gedeeld eigenaarschap
- We streven naar een lerende cultuur waarin verantwoordelijkheid en mandaat worden ervaren als een estafette: samenwerkend en overdraagbaar. Domein-overstijgend werken binnen de gemeentelijke organisatie is daar ook onderdeel van.
- Ontwerpperiode van 1,5 jaar
- We nemen 1,5 jaar de tijd om de doelstellingen, financiële kaders en organisatorische inrichting zorgvuldig uit te werken.
Samen met inwoners en partners
We ontwikkelen deze nieuwe koers niet alleen. Samen met maatschappelijke partners, professionals én inwoners werken we aan een toekomstbestendige jeugdhulp. Dit doen we stap voor stap, met ruimte voor ervaringen uit de praktijk. De gemeenteraad bespreekt het eerste voorstel in juni 2025. In het derde kwartaal van 2026 presenteren we een uitgewerkt plan, met een bijpassende begroting. De nieuwe regionale inkoop van jeugdzorg start vanaf 2027.
Nieuwsbrief voor samenwerkingspartners
Samenwerkingspartners kunnen zich via deze link aanmelden voor de nieuwsbrief over de doorontwikkeling.