Beschermd wonen
Beschermd wonen is een vorm van ondersteuning en huisvesting voor mensen die vanwege psychische, psychiatrische, verslavings- of gedragsproblemen niet zelfstandig kunnen wonen. Het biedt een veilige en beschermde woonomgeving waarin intensieve begeleiding aanwezig is om mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse functioneren, zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.
De gemeente Purmerend kent verschillende vormen van beschermd wonen:
Beschermd Verblijf
Beschermd verblijf is een vorm van wonen waarbij mensen met (psychische) problemen of een kwetsbare situatie tijdelijk verblijven in een beschermde omgeving (instelling). Het biedt intensieve zorg en begeleiding, gericht op herstel, zelfredzaamheid en het ontwikkelen van praktische vaardigheden om weer zelfstandig te kunnen wonen. Binnen beschermd wonen is 24/7 begeleiding aanwezig om de veiligheid en het welzijn van bewoners te waarborgen. Dit kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. De ondersteuning helpt cliënten stabiliseren, omgaan met dagelijkse uitdagingen en bereidt hen voor op zelfstandig wonen in de samenleving. De indicatie beschermd wonen is tijdelijk, met als doel dat cliënten uiteindelijk kunnen uitstromen naar een zelfstandige woning.
Beschermd Thuis
Beschermd thuis is een vorm van ondersteuning waarbij mensen met (psychische) problemen of een kwetsbare situatie in hun eigen woning blijven wonen, maar met intensieve zorg en begeleiding op maat. Het doel is het vergroten van zelfredzaamheid en het aanleren van vaardigheden om de regie over het eigen leven te (her)pakken. Cliënten krijgen minimaal 8 uur per week planbare intensieve ondersteuning thuis, terwijl een hulpverlener 24/7 telefonisch bereikbaar is en binnen 30 minuten ter plaatse kan zijn indien nodig. Cliënten met een indicatie voor beschermd thuis wonen zelfstandig in een eigen (kamer-)woning, huur- of koopwoning, of in een intramurale setting waarbij wonen en zorg gescheiden zijn. Beschermd thuis richt zich op het behouden van zelfstandigheid en het voorkomen van opname in een instelling, met zorg die flexibel en afgestemd is op de persoonlijke situatie van de cliënt.
Voorwaarden en indicatie
Onder voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor Beschermd Wonen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
- Heeft u ernstige en chronische psychiatrische problemen waarbij geen herstel mogelijk is?
- Heeft u hierdoor blijvend toezicht of 24 uur per dag intensieve zorg in de nabijheid nodig?
Dan kunt u mogelijk toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Hiervoor doet u (of uw gemachtigde of hulpverlener) een aanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Met een indicatie voor GGZ Wonen is uw zorg voor de lange termijn geregeld.
Als uw psychische en/of psychosociale problemen mogelijk nog kunnen verbeteren, maar u momenteel niet zelfstandig kunt wonen zonder intensieve begeleiding, en er noodzaak is voor 24/7 begeleiding in de nabijheid, dan kunt u onder voorwaarden in aanmerking komen voor beschermd wonen via de Wmo.
Minimale eisen voor een aanvraag via de Wmo
- U staat ingeschreven in de gemeente Purmerend of in een van de regiogemeenten: Edam-Volendam, Landsmeer of Waterland;
- U heeft chronische psychische of psychosociale problematiek waardoor zelfstandig wonen zonder intensieve begeleiding in uw huidige woonsituatie niet mogelijk is;
- U ontvangt op dit moment al minimaal 8 uur per week ambulante begeleiding vanuit de Wmo met een indicatie individuele begeleiding;
- U heeft geen indicatie voor individuele begeleiding en/of dagbesteding op grond van de Wlz;
- U staat ingeschreven bij Woningnet en Woonmatch. Na een periode van ongeveer 2 à 3 jaar beschermd wonen moet er perspectief zijn op uitstroom naar een reguliere woning of kamer.
Wij bieden een beschermde woonplek in Purmerend, omgeving of op een voor u passend locatie. Indien u elders in Nederland zelf al een beschermde woonplek heeft gevonden, is financiering vanuit de gemeente Purmerend niet mogelijk.
Eigen bijdrage
Voor beschermd wonen geldt een maandelijkse eigen bijdrage. De berekening hiervan is gelijk aan die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en hangt af van:
- Uw leeftijd
- Uw inkomen en vermogen
- Uw gezinssamenstelling
- De zorg die u ontvangt
U ontvangt hiervoor facturen van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). U kunt zelf alvast een berekening maken van uw mogelijke eigen bijdrage via de website van het CAK.
Aanvragen en contact
Voldoet u aan de voorwaarden en denkt u in aanmerking te komen voor beschermd wonen op grond van de Wmo? Vraag dan het aanvraagformulier Beschermd Wonen aan bij het Loket Wmo. Dit kan ook per e-mail via: BeschermdWonen@Purmerend.nl
Voor meer informatie over de instellingen die beschermd wonen en beschermd thuis aanbieden, kunt u een overzicht van gecontracteerde zorgaanbieders bekijken.