Vragen en antwoorden over locatieonderzoek en voorkeurslocatie Jaagweg 15-16
Hieronder vindt u het antwoord op verschillende vragen over het proces rondom de woon-zorgvoorziening.
Vragen en antwoorden over het proces
Er zijn op 30 september 574 buurtgenoten rondom de Jaagweg 15 en 16 aangeschreven. Hierbij zijn ook buurtbewoners aan de overkant van het kanaal (Weidevenne) meegenomen die op de locatie kijken. Daarnaast zijn de scholen in het gebied en de winkeliers van het winkelcentrum De Gors benaderd met informatie.
Alle adressen die een brief hebben ontvangen kunt u vinden in de verzendlijst in onderstaande lijst:
Het is fijn op te horen dat de buurt het belangrijk genoeg vindt om hierbij te zijn en deel te nemen. We hebben meer dan 550 buurtgenoten aangeschreven, maar we zullen een groter gebied benaderen en alle mensen die bij de bewonersavonden zijn geweest betrekken in het vervolg.
Op 13 november spreekt de gemeenteraad in de commissie over het raadsvoorstel waarin Jaagweg 15 en 16 als voorkeurslocatie wordt geadviseerd. Tijdens deze commissie vergadering kunnen politieke partijen vragen stellen aan de wethouder zorg over het voorstel en vormen zij hun mening. U kunt gebruik maken van de mogelijkheid om in te spreken tijdens de commissievergadering van 13 november 2024. Om in te spreken, moet u zich van tevoren aanmelden bij de griffie. Dit kan tot 16.00 uur op de dag van de vergadering via het aanmeldformulier op de website van de gemeenteraad, via een e-mail naar griffie@purmerend.nl of via telefoonnummer 0299 452 713. Als u zich heeft aangemeld, neemt de griffie daarna contact met u op. Ook kunt u zich richten tot de fracties van de gemeenteraad, via de fractievoorzitters. Meer informatie en contactgegevens vindt u op purmerend.raadsinformatie.nl/leden.
- In oktober vinden de informatiebijeenkomsten plaats voor omwonenden en geïnteresseerden.
- Op 13 november bespreekt de commissie van de gemeenteraad het raadsvoorstel voor Jaagweg 15 en 16. Hierbij stellen fracties van de gemeenteraad vragen aan de wethouder zorg die het raadsvoorstel heeft ingediend. Zij vormen dan hun mening over het voorstel. Ook kunnen inwoners die avond inspreken (op basis van aanmelding bij de Griffier)
- Op 28 november neemt de gemeenteraad een besluit over het raadsvoorstel over Jaagweg 15 en 16.
- Begin 2025 zal er een planning worden gemaakt waarin het vervolgproces wordt uitgelegd. Hierin wordt ook het participatieproces met de buurt, de gesprekken met zorgpartijen over de uitsluitingscriteria voor de doelgroep en het inrichten van het terrein inclusief het bouwplan meegenomen. Er volgt daarbij ook nog een plan voor de financiering van de voorziening en het opstellen van een omgevingsplan. Beide plannen moeten ook door de gemeenteraad worden besloten.
Ja. Een extern bureau deed verslag van de bijeenkomsten. Het verslag leest u hier terug.
U kunt uw vragen stellen via woonzorg@purmerend.nl. Of neem contact op met de omgevingsmanager Arjen Meinema of wijkmanager Zohra Azzouz via 0299 452 452.
Ondernemers en scholen kunnen contact opnemen met Omgevingsmanager Arjen Meinema of wijkmanager Zohra Azzouz via 0299 452452 of per mail via woonzorg@purmerend.nl
De gemeente komt juist in deze beginfase, waarin het alleen over de locatie gaat, met u in gesprek over wensen en zorgen die er leven. Dit geeft een beter beeld van wat er nodig is als de gemeenteraad over het locatieonderzoek en de voorkeurslocatie het debat voert. Daarna in de volgende fase start de uitwerking en volgt een participatieproces met direct omwonenden, ondernemers en scholen in de buurt.
Hier kan de wethouder geen uitspraken over doen. Dat is echt aan de politiek.
We zitten heel erg aan het begin van het proces. We zitten nu nog op het locatieproces. Wanneer de raad de locatie vaststelt, gaan we een planning maken voor het vervolg: hier wordt de buurt weer in meegenomen om ook te kijken wat er dan precies nodig is voor de uitwerking van de locatie en de invulling van het terrein. En daarin kunnen we uw vragen zorgen meenemen en bespreken met de zorgaanbieder die hier uiteindelijk de voorziening gaat organiseren.
Er ligt nog geen besluit. Er ligt een voorstel aan de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit uiteindelijk. Er zijn op 13 en 28 november twee vergaderingen waarop de gemeenteraad het voorstel voor de locatie bespreekt en een besluit moet nemen. Daarna pas gaan we verder met de uitwerking.
Eerst wordt in de gemeenteraad over het locatieonderzoek besproken. De commissie is op 13 november bespreekt het voorstel. Op 28 november neemt de gemeenteraad een besluit. Mogelijke uitkomsten daarvan zijn: Instemmen, aanhouden, afwijzen.
Nee, niet de beoogde beheerder. Er moet nog een zorgpartij worden gekozen. De gemeente wil dit in het vervolgproces doen, nadat de gemeenteraad heeft beslist over de locatie.
De meeste instellingen gebruiken ongeveer dezelfde regels. Maar het kan op punten ook iets anders worden georganiseerd, zeker.