Rijbewijs verloren of gestolen

Bent u uw Nederlandse rijbewijs verloren of is het gestolen, meld dit dan bij de gemeente. U kunt daarna meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Wat moet u doen?

Afspraak maken

Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. U kunt dan ook meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Let op! Tot uw nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan.

Meld het bij de RDW

Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal van uw rijbewijs eerst meldt bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online.

Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. U heeft het buitenlands aangiftebewijs niet nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Uw reisverzekering kan wel om dit aangiftebewijs vragen.

Heeft u uw oude rijbewijs als vermist opgegeven en daarna teruggevonden? Dan moet u uw oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. In het systeem staat namelijk dat het document ongeldig is. U kunt uw oude rijbewijs dus niet meer gebruiken. Alleen uw nieuwe document is geldig.

Het is belangrijk om verlies of diefstal te melden bij de gemeente om misbruik te voorkomen. In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Lees meer over identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie vindt u op de website overheid.nl of in onze Privacyverklaring.