Horeca exploitatievergunning
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw horecazaak of op het terras. Dat geldt niet alleen voor horecazaken maar ook voor sportverenigingen, jongerencentra of wijkcentra met een kantine.
U kunt pas starten met het exploiteren van het horecabedrijf als u in het bezit bent van de geldige vergunning.
Wanneer vraagt u een vergunning aan?
- Als u een horecabedrijf opent, overneemt of de ondernemingsvorm verandert.
- Als u uw bedrijf wilt uitbreiden en/of gaat verbouwen.
- Als u uw bedrijfsactiviteiten aanpast (de exploitatievorm).
- Als u uw horecabedrijf verhuist.
Informeer vooraf of het door u te gebruiken pand over de vereiste (horeca)bestemming beschikt.
Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak met Omgevingsteam via 0299 452 452.
- Het door u te gebruiken pand beschikt over de bestemming horeca. (zo nodig informeert u dit bij het Omgevingsteam via 0299 452 452).
- U mag niet in enig opzicht van slecht levensgedrag zijn.
- U mag niet onder curatele of bewind staan.
- Naast de exploitatievergunning moet u ook een Bibob vragenformulier insturen volgens de Wet Bibob.
Wet Bibob
Onderdeel van de vergunningaanvraag is het invullen en indienen van Bibob-vragenformulieren op grond van de Wet Bibob.
Lees meer over deze wet en het onderzoek
In de bevestigingsmail van uw digitale aanvraag ontvangt u de Bibob vragenformulieren die u moet invullen en toesturen.
De aanvraag is pas compleet wanneer wij voor deze aanvraag alle verplichte bijlagen zoals hieronder genoemd in ons bezit hebben.
- Een plattegrond van de inrichting op schaal 1:100.Hierop moet duidelijk staan wat de afmetingen (lengte, breedte en hoogte) en oppervlaktes van de ruimtes zijn. Op de plattegrond moet u ook aangeven waar de bar, keuken, toiletten etc. zijn.
Voorbeeld tekening Plattegrond van de inrichting - Een (voorlopige) koop/huurovereenkomst. De overeenkomst moet door beide partijen ondertekend en van ingangsdatum voorzien te zijn.
- Een bedrijfsplan waarin is opgenomen:
- de omschrijving van de bedrijfsformule - het type bedrijf;
- financiële gegevens van het bedrijf, waarbij u ingaat op de wijze van financiering, de beginbalans en de exploitatiebegroting (komende 3 jaar) met een toelichting op de te verwachten omzet. - Gegevens van de mechanische ventilatievoorziening.
- Ingevulde Bibob-formulieren met bijbehorende stukken. Deze formulieren (Pdf) treft u aan in de bevestigingsmail van de aanvraag Exploitatievergunning horecabedrijf nadat dit formulier is verzonden. Apart invullen en toesturen zoals genoemd op de pagina Bibob integriteitsonderzoek op deze website.
Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt.
Deze termijn kan 1 keer met 8 weken worden verlengd. Als het nodig is, vraagt de gemeente advies bij andere organisaties.
Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u de vergunning per post.
Heeft u een geldige vergunning en zijn er veranderingen in uw zaak?
Bijvoorbeeld een wijziging van de bedrijfsoppervlakte of een aanpassing van uw bedrijfsactiviteiten (de exploitatievorm)?
Meld dat direct door een e-mail naar apv@purmerend.nl. Soms is het niet nodig om een nieuwe vergunning aan te vragen.
De kosten voor de vergunning zijn € 304,25.
Een wijziging van een vergunning (wijzigen inrichten horecabedrijf of wijzigen rechtsvorm bestaand horecabedrijf) kost € 179,80.
- Gaat u ook alcoholhoudende dranken verstrekken dan heeft u hiervoor een alcoholwetvergunning nodig.
- Voor het plaatsen van speelautomaten heeft u een aparte kansspelvergunning nodig.
- Voor het plaatsen van een terras heeft u een terrasvergunning nodig.
- Als u de zaak tussen 01.00 en 07.00 uur voor bezoekers wilt openen dan moet u een ontheffing sluitingsuur aanvragen.
Melding brandveilig gebruik
U moet een melding brandveilig gebruik doen. Doe dit op tijd: minimaal 4 weken voordat u de activiteit start of verandert.
U doet een melding via het omgevingsloket. Deze melding brandveilig gebruik is gratis.
Milieubelastende activiteit?
Mogelijk is er sprake van een milieubelastende activiteit en moet u informatie aan ons doorgeven.
Lees hier meer over op de pagina Milieubelastende Activiteit. Denk bijvoorbeeld aan geluid, geur en niet-industriële voedselbereiding’.
Wilt u meer informatie hier over neem dan contact opnemen met het Omgevingsteam via telefoonnummer 0299 452 452 of per mail via milieu@purmerend.nl.
Omgevingsvergunning
Doe de check in het Omgevingsloket of er een omgevingsvergunning nodig is.
Melding festiviteit
Een (horeca)bedrijf mag onder bepaalde voorwaarden maximaal 12 festiviteiten per kalenderjaar organiseren waarbij het toegestaan is de standaard geluid- en lichtvoorschriften te overschrijden. Hiervoor moet u een melding doen. Zie hiervoor de informatie op Festiviteit melding
Wilt u een VIP-tafel aanbieden in uw café of restaurant, dan moet u dit bij de gemeente melden.
Wat is het?
Een VIP-tafel is een tafel en/of zitgelegenheid in een horecabedrijf waarbij de tafel wordt aangeboden tegen afwijkende tarieven of voorwaarden, er extra services worden aangeboden en sprake is van een bepaalde hoeveelheid drank die wordt aangeboden als onderdeel van de prijs van de tafel.
Welke regels gelden hiervoor?
In de gemeente Purmerend gelden regels voor VIP-tafels.
De regels helpen de horeca om ervoor te zorgen dat de VIP-tafels met de juiste intenties worden gebruikt. In deze regels kunt u bijvoorbeeld lezen dat als u een VIP-tafel wilt aanbieden u een beveiliger moet inschakelen, de bezoekers moet registreren en contante betalingen niet mag accepteren.
U leest hier de regels op de website van de overheid.
Wilt u een VIP-tafel aanbieden, meldt dit dan per e-mail aan apv@purmerend.nl. Bij uw melding moet u in een plan toelichten op welke wijze u invulling geeft aan de eisen die genoemd staan in artikel 2 van de nadere regels.
De melding zullen wij beoordelen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
In de Sanctiestrategie Horeca Purmerend wordt beschreven op welke wijze er gehandhaafd wordt als er sprake is van een overtreding. In dit geval van de Alcoholwet.
Ga naar de Sanctiestrategie Horeca Purmerend