Terrasvergunning

Voor het plaatsen van een terras bij een horecabedrijf en (sport)vereniging heeft u een terrasvergunning nodig.

In de Nadere regels terrassen gemeente Purmerend zijn de regels opgenomen waar de terrassen aan moeten voldoen. Hieronder leest u daar meer over.

Houdt u er rekening mee dat als u alcohol schenkt, u altijd een geldige Alcoholwetvergunning nodig heeft.

Kosten

  • U betaalt € 89,40 aan leges voor de behandeling van de aanvraag terrasvergunning.
  • U betaalt jaarlijks precariobelasting afhankelijk van de locatie en het tijdvak van plaatsing.

Terrasvergunning aanvragen

In dit stuk zijn de regels opgenomen waar de terrassen aan moeten voldoen. De regels staan gepubliceerd op de website van de overheid.

Het gaat bijvoorbeeld over:

  • terrasseizoen
  • regels voor de exploitatie van het gevelterras, pleinterras en winterterras
  • openingstijden
  • terrasmeubilair en het verzekerd opslaan van terrasmeubilair.

In de Nadere regels kunt u bijvoorbeeld lezen dat:

  • Zowel het gevelterras als het pleinterras mag het gehele jaar gevoerd worden. Als op het pleinterras schotten worden geplaatst, dan noemen wij dit een winterterras. Voor het plaatsen van de schotten gelden voorwaarden. Deze zijn opgenomen in artikel 3a.
  • Terrasverwarming op zowel gas als elektra is toegestaan op het gevelterras. Dit moet dan wel via leidingen gevoerd worden en niet via gasflessen.
  • Terrasverwarming op elektra is toegestaan op het pleinterras. Het voeren van terrasverwarming op gas voor de verwarmingsheaters en het gebruiken van gas voor sfeerheaters is per 1 november 2026 niet meer toegestaan.
  • Als u gebruik maakt van terrasverwarming via gasflessen, moeten de gasflessen in de inrichting worden opgeslagen, maar niet in vluchtwegen en bovendien in een opslagvoorziening die voldoet aan de geldende PGS 15 norm.
  • Attributen en terrasmeubilair mogen alleen op het (vergunde) terrasgedeelte worden geplaatst.
  • Op zowel het gevelterras als pleinterras is toegestaan om maximaal 2 menuborden te plaatsen met een breedte van maximaal 0.80 meter en een hoogte van maximaal 1.70 meter.
  • Op de gevelterrassen op de Koemarkt en het marktplein in Middenbeemster is een terrasschot niet hoger dan 2.10 meter en niet breder dan 3.50 meter. Op de gevelterrassen op andere plaatsen is een terrasschot niet hoger dan 2.10 meter en niet breder dan 2.00 meter.
  • Terrasmeubilair is maximaal 1.20 meter hoog.
  • De aanvrager van een terrasvergunning een NEN 3140 keuringsrapport over de elektrische installaties op het terras moet verstrekken.

De horeca en gemeente streven naar een goede ruimtelijke kwaliteit van het te gebruiken terrasmeubilair. In de Nadere regels zijn 2 referentiebeelden opgenomen, namelijk:

  1. referentiebeelden A: impressie van terrasmeubilair voor de historische binnenstad Purmerend en het Werelderfgoed de Beemster;
  2. referentiebeelden B: impressie van terrasmeubilair voor overige plaatsen.

U vindt de beelden bij de toelichting op artikel 12 van de Nadere regels.

Bij de vergunningaanvraag wordt getoetst of het voorgestelde terrasmeubilair overeenkomt met de referentiebeelden. Bij twijfel of het voorgestelde terrasmeubilair in overeenstemming is met de referentiebeelden, kan de burgemeester advies vragen. In de Nadere regels is genoemd welke personen advies zullen geven.

Bij de behandeling van de aanvraag wordt gelet op mogelijke overlast voor omwonenden, voor voetgangers en ander verkeer, het straatbeeld en bijzondere omstandigheden.

Uw aanvraag moet compleet bij ons ingediend zijn. Is deze niet compleet dan krijgt u een brief waarin u leest welke gegevens ontbreken.

De wettelijke beslistermijn gaat in als de aanvraag compleet is; deze is maximaal 8 weken.

De terrasvergunning wordt voor onbepaalde tijd verstrekt.

In de Sanctiestrategie horeca Purmerend wordt beschreven op welke wijze er gehandhaafd wordt als er sprake is van een overtreding. In dit geval van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Ga naar de Sanctiestrategie horeca Purmerend