Hulp bij lezen, schrijven en/of rekenen

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor kunnen ze minder goed meedoen in het dagelijks leven. De gemeente Purmerend kan op verschillende manieren hulp bieden. Bijvoorbeeld door hulp bij lezen, schrijven of geldzaken.

Afbeelding

In de gemeente kunt u bij een van de onderstaande organisaties een taalles krijgen.

NL Plein van Bibliotheek Waterland

Oefenen met lezen en schrijven? Beter Nederlands spreken of leren werken met de computer? Of misschien taalvrijwilliger worden? Kom langs bij het NL plein. Er is een vestiging van het NL plein in Bibliotheek Purmerend, Middenbeemster, Edam, Volendam en Landsmeer.

Nederlandse taalles

Gemeente Purmerend biedt gratis Nederlandse taalles bij Sagènn voor nieuwkomers die niet hoeven in te burgeren. Sagènn is er voor iedereen die ondersteuning zoekt bij het leren van de Nederlandse taal.

Iemand die liever in zijn of haar eigen omgeving wil leren lezen kan een cursus volgen via de website oefenen.nl. Deze website helpt mensen die willen oefenen met taal en rekenen maar ook met internetten en omgaan met geld. U kunt hier ook iets leren over werk, gezondheid en opvoeding.

Stichting Lezen en schrijven wil dat iedereen kan lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Want daardoor kan iedereen meedoen in de samenleving. Samen met partners en ervaringsdeskundige proberen ze laaggeletterdheid te verminderen en te voorkomen. Ze zetten zich op verschillende manieren in voor toegankelijke dienstverlening. Meer informatie vindt u op website van de stichting.

Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen. Een laaggeletterde is geen analfabeet, want die persoon kan wel lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak alleen niet genoeg om mee te doen in de samenleving.

Gevolgen

Laaggeletterd zijn kan veel gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een baan, grip krijgen op geldzaken of een slechtere gezondheid door het niet begrijpen van bijsluiters van medicijnen. Bij al deze problemen kan de gemeente Purmerend hulp bieden. Via onderstaande links leest u op welke gebieden u hulp kunt krijgen.